Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Κόντρες για το Plan B Βαρουφάκη

Πολιτική ένταση προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» το οποίο κάνει λόγο για το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη για επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε μέσω Twitter και η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είχε γνώση για τέτοιο σχέδιο.
Η απάντηση Βαρουφάκη μέσω Twitter και Telegraph
Το βράδυ της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, απάντησε στο δημοσίευμα τόσο με δήλωσή του στην βρετανική Telegraph όσο και μέσω του Twitter.
«Το νόημα όλων αυτών είναι να με παρουσιάσουν σαν έναν απατεώνα υπουργό Οικονομικών και να με παραπέμψουν για προδοσία» δήλωσε στην Βρετανική εφημερίδα ο κ. Βαρουφάκης για να προσθέσει «Όλα αυτά αποτελούν προσπάθεια να ακυρώσουν τους πέντε πρώτους μήνες αυτής της κυβέρνησης και να τη ρίξουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».
«Διαστρέφεται ολοκληρωτικά η πρόθεσή μου για παράλληλη ρευστότητα. Πάντα ήμουν εντελώς ενάντιος στην διάλυση του ευρώ, γιατί δεν γνωρίζαμε ποιες σκοτεινές δυνάμεις μπορούν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη» προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Νωρίτερα είχε τοποθετηθεί μέσω Twitter δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος από την φαντασία των συκοφαντών». 
Το δεύτερο tweet ανέφερε «Προς τρόικα εσωτερικού: Αναφέρθηκα επισήμως στην ενσωμάτωση συστήματος πληρωμών στο Taxisnet.
Σημειωτέον ότι ένας «ακόλουθός» του Twitter τονίζει με νόημα «Εμένα πάντως το ΑΦΜ μου το ήξεραν όλες οι εισπρακτικές».
Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση με οργισμένες ανακοινώσεις
Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ έκανε λόγο για «Μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση» ζητώντας απαντήσεις για το «Τι ακριβώς έγινε τους πρώτους 6 μήνες της διακυβέρνησης; Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης; Τι ετοίμαζαν ως εναλλακτική λύση, ποιος την είχε χρεωθεί και ποιος την παρακολουθούσε;».
Το Ποτάμι, με τη σειρά του, χαρακτηρίζει «μαύρο hacker» τον Γιάνη Βαρουφάκη σημειώνοντας ότι «Δεν ξέρεις αν πρέπει να οργιστείς ή να γελάσεις». «Μάλλον πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που δεν μας συνέβησαν χειρότερα» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει ευθέως, ενώ μιλάει για «εφιαλτικό σχεδιασμό και ποινικά κολάσιμες πράξεις μπροστά στις οποίες τα σχέδια Λαφαζάνη για εισβολή στο Νομισματοκοπείο ωχριούν».
Μάρδας: Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κυβερνητικό επίπεδο
Η κυβέρνηση, επισήμως, δεν έχει πάρει θέση, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, υπογράμμισε ότι δεν είχε συζητηθεί κάτι τέτοιο σε κυβερνητικό επίπεδο, ούτε είχε γνώση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Εάν έμπαινε σε δράση τέτοιο σχέδιο θα προέκυπταν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας» πρόσθεσε ο Δημήτρης Μάρδας τονίζοντας, πάντως, ότι «από τη στιγμή που δεν συζητήθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο δεν σχολιάζω προσωπικές απόψεις».
Τι ανέφερε το δημοσίευμα της «Καθημερινής»
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Βαρουφάκης είχε αναλάβει να εκπονήσει σχέδιο, με εντολή Τσίπρα, από τον περασμένο Δεκέμβριο. 
Το Plan B, μάλιστα, φέρεται να περιέγραψε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών στις 16 Ιουλίου σε εμπιστευτική τηλεδιάσκεψη με στελέχη και επενδυτές
Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δηλώνει ότι ο βασικός κορμός του plan B περιλάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ από έναν παιδικό φίλο του Βαρουφάκη τον οποίο είχε διορίσει στο υπουργείο Οικονομικών για να παρακάμψει την Κατερίνα Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα, ο κύριος Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα.
«Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (...) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές».
«Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το πρόβλημα ήταν πως «Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες». 
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μπορούσε να ελέγχει τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και για τον λόγο αυτό διόρισε έναν παιδικό του φίλο.
«Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”» σημειώνει, με βάση την «Καθημερινή», ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ, φέρεται να προσθέτει ότι «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Ετσι τον εξουσιοδότησα».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: