Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Συμφωνία στο Eurogroup - Στα 26 δισ. ευρώ η εκταμίευση της πρώτης δόσης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδας η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ενέκρινε τη νέα συμφωνία συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, το συνολικό ποσό των 26 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί άμεσα ως πρώτη δόση.
Η συμφωνία, κατά τον βρετανικό Guardian, αφορά σε ένα τριετές πρόγραμμα, γεγονός που απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο του Grexit, εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Το Eurogroup, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στοχεύει στην υπογραφή της πρώτης δόσης του ελληνικού δανείου την ερχόμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου, ώστε την Πέμπτη 20 Αυγούστου να εκταμιευθεί το ποσό των 16 δισ. ευρώ, που αφορά στην κάλυψη του υπάρχοντος δανείου-γέφυρα και την αποπληρωμή των ομολόγων που οφείλονται προς την ΕΚΤ. Επιπλέον 10 δισ. ευρώ θα μπουν στην άκρη, ώστε να καλύψουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν στην Αθήνα, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Αντίθετα, θα κρατηθούν στο Λουξεμβούργο και θα δοθούν, αμέσως μόλις ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Ευκλείδης Τσακαλώτος (Έλληνας ΥΠΟΙΚ): Ας ελπίσουμε να υπάρξει η βέλτιση δυνατή χρήση της συμφωνίας. Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία θα το κρίνει ως κάτι θετικό.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα και πλέον πρέπει να συσταθούν τα εθνικά κοινοβούλια.  Τον Οκτώβριο θα έχουμε τα στοιχεία για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους και εκτιμώ πως τότε θα υπάρξει και απόφαση από πλευράς ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματόδοτησης. Η πρώτη δόση των 26 δισ. θα εκταμιευθεί άμεσα, ενώ 10 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση περιορισμών, καθώς είναι σημαντικό να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Φαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία νέα προσπάθεια, ήταν μία καλή ημέρα και είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση
Μισέλ Σαπέν (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Χαιρετίζουμε τη συμφωνία και επικροτούμε την αποφασιστικότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Κρίθηκε αναγκαίο τον Οκτώβριο να εξετάσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, για να καταστεί βιώσιμο», εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται ονομαστική απομείωσή του.  Είχαμε θέσει ως αρχή να υπάρξει ένας διπλός σεβασμός. Δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να προσποιούμαστε ότι δεν άλλαξε κάτι στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, έπρεπε να προσαρμοστούμε. 
Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής ESM) στη συνέντευξη Τύπου: Ομόφωνη η απόφαση των υπουργών Οικονομικών για τη νέα ελληνική συμφωνία. Επιτρέψτε μου να επιβεβαιώσω πως η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών ήταν άψογη το τελευταίο διάστημα. Το νέο πρόγραμμα θα τρέξει για τρία χρόνια, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018.  Το Eurogroup στοχεύει στην υπογραφή της πρώτης δόσης του ελληνικού δανείου την ερχόμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου, ώστε την Πέμπτη 20 Αυγούστου να εκταμιευθεί το ποσό των 16 δισ. ευρώ, που αφορά στην κάλυψη του υπάρχοντος δανείου-γέφυρα και την αποπληρωμή των ομολόγων που οφείλονται προς την ΕΚΤ. Επιπλέον 10 δισ. ευρώ θα μπουν στην άκρη, ώστε να καλύψουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στην Αθήνα. Αντίθετα, θα κρατηθούν στο Λουξεμβούργο και θα δοθούν, αμέσως μόλις ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. 
Βάλντις Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος Κομισιόν) στη συνέντευξη Τύπου: Καλωσορίζω τη νέα συμφωνία, η οποία ήταν προϊόν μιας επίπονης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Για εμάς είναι σημαντική η συμφωνία, γιατί μέσω αυτής αποκαθίστανται οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα σήμερα στην ελληνική Βουλή ήταν πολύ σημαντική. Η Επιτροπή θα παράσχει τεχνικοοικονομική βοήθεια και χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον μας να επιστρέψει η Ελλάδα να επιστρέψει στην χρηματοοικονομική ασφάλεια και σταθερότητα
Γερούν Ντάισελμπλουμ (πρόεδρος του Eurogroup) στη συνέντευξη Τύπου: Είχαμε μια πολύ εποκοδομητική συζήτηση, η Ελλάδα δούλεψε επίμονα και με συνέπεια. Φτάσαμε σε μια πολιτική συμφωνία και επιλύσαμε όλα τα τελευταία ζητήματα. Καλωσορίζουμε την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον προσεχή Οκτώβριο. Θεωρούμε ως κρίσιμο στοιχείο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική χρηματοδότηση. Αυτό μπορεί να συμβεί, από τη στιγμή που το Ταμείο μείνει ικανοποιημένο από την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και από την προοπτική της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: