Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τι θα συνέβαινε αν οι πιο πλούσιοι έδιναν την περιουσία τους στους φτωχούς

Το Bloomberg δημιούργησε τη «Λίστα του Ρομπέν των Δασών» ή πιο απλά τη λίστα με τον πιο πλούσιο άνθρωπο σε κάθε χώρα και τι θα συνέβαινε αν αυτός μοίραζε τις περιουσία του στους πιο φτωχούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά της μεγάλης οικονομικής ανισότητας και της υπερσυγκέντρωσης πλούτου.
Για τη συμπλήρωση της λίστας το Bloomberg χρησιμοποίησε οικονομικά στοιχεία από 42 χώρες, με διαφορετικό πληθυσμό και οικονομική δύναμη, και στη συνέχεια αντιπαρέθεσαν τον πλουσιότερο άνθρωπο σε κάθε χώρα με το πλήθος των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η αύξηση του εισοδήματος για κάθε έναν από τους φτωχότερους ανθρώπους αν ο πλουσιότερος τους μοίραζε την περιουσία του.
Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς ανέρχεται σε 84 δις δολάρια και αν αυτή μοιραζόταν στο φτωχότερο 15% του αμερικανικού πληθυσμού τότε ο καθένας θα έπαιρνε 1.736 δολάρια. Στην Κύπρο αν ο Τζον Φρέντρικσεν μοίραζε τα 15 δις τότε ο κάθε φτωχός θα έπαιρνε 45.987 δολάρια, που είναι και το υψηλότερο «μέρισμα» του σχετικού πίνακα. Το δεύτερο υψηλότερο καταγράφεται στη Σουηδία, όπου ο κάθε φτωχός θα έπαιρνε 33.149 δολάρια.
Αντίθετα το χαμηλότερο καταγράφεται στην Ινδία, όπου ο Μουκές Αμπανί αν μοίραζε την περιουσία του ύψους 22 δις δολάρια τότε ο κάθε φτωχός θα λάμβανε μόλις 59 δολάρια. Ο λόγος είναι πως ο πληθυσμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από τη φτώχια στην Ινδία είναι πολύ μεγάλος. Ωστόσο η καθαρή αξία της περιουσίας του Μουκές Αμπανί είναι 13,6 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το ποσό του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε κάθε συμπολίτη του στην Ινδία.
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: