Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αναλώσιμα τα ίδια τα νοσοκομεία

Σε πλήρη εκτροχιασμό βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, με ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό, όπως γάντια, γάζες, σύριγγες και βαμβάκι, φάρμακα και τρόφιμα για να περιθάλψουν τους αρρώστους τους.
Η κατάσταση, λόγω της υποχρηματοδότησης, είναι εκτός ελέγχου -τα ταμεία είναι άδεια και οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της πορείας εκτέλεσης του πρώτου οκταμήνου (Ιανουάριος - Αύγουστος) του προϋπολογισμού του έτους 2015, και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.
Τα έσοδα, όπως εξηγείται, εμφανίζουν υστέρηση κατά 4,2 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στο 3ο Μνημόνιο (πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) κουρεύτηκαν αντίστοιχα οι δαπάνες κατά 4,7 δισ. ευρώ.
Με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος προϋπολογισμού και δεν αναμένεται φέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας.
Τα στοιχεία του ΓΛΚ καταδεικνύουν ότι τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους εκταμιεύτηκε στα νοσοκομεία το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης.
Από το 1,35 δισ. ευρώ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός εκταμιεύτηκαν 400 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχε εκταμιευτεί 1 δισ. ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με δανεικά υλικά
Τα νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες black out, σημειώνουν οι εργαζόμενοί τους. Στις εφημερίες τους αναγκάζονται να βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά νοσοκομεία για δανεικά υλικά, ενώ δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.
«Ομως η κυβέρνηση μεταφέρει εικονική πραγματικότητα. Παρ’ ότι δεσμεύεται στην εφαρμογή του 3ου Μνημονίου, που προβλέπει περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνεχίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες να δηλώνουν ότι θα πάρουν μέτρα ανάτασης του ΕΣΥ. Ο λογαριασμός βέβαια θα σταλεί στους πολίτες», τονίζουν.
Η δημόσια δαπάνη Υγείας στη χώρα μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χαμηλότερη από την πρόβλεψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνημονίου), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 7,5% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, οι πολίτες αναγκάζονται πληρώνουν από την τσέπη τους περισσότερο από 5 δισ. ευρώ για να βρουν την υγειά τους.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας στη χώρα μας, που φτάνει το 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυμαίνεται στο 1% του ΑΕΠ.
Η... λυπητερή
Το υπερταμείο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και μετακυλίει το κόστος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασφαλισμένους, ενώ η διοίκησή του επισημαίνει με απανωτές ανακοινώσεις τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Το πεντάευρο επανέρχεται σύντομα, ενώ οι ανασφάλιστοι είναι ακόμα αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα περίθαλψης.
Την ίδια ώρα, το προσωπικό έχει πέσει κάτω των 50.000 όταν πριν από τα Μνημόνια ήταν 67.000 -3.000 αποχώρησαν φέτος- και το κύμα φυγής θα αυξηθεί εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Το προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες εργαζόμενο κάτω από συνθήκες εξουθένωσης. Η συνήθης κάλυψη είναι 1 νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική, ενώ τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό.
Το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων, η προνοσοκομειακή φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα και οι προνοιακές μονάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
Τα Μνημόνια προβλέπουν τη διάλυση του ΕΣΥ και όχι αντιμετώπιση των μειζόνων προβλημάτων της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, ενώ επιβάλλουν, όπως επισημαίνουν οι υγειονομικοί, μετακύλιση του κόστους στους πολίτες, καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κι ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: