Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται γερμανοσουηδικό μοντέλο κοστολόγησης διαγνωστικών εξετάσεων

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε μάλιστα την συγκρότηση ειδικής Επιτροπής για την έγκριση εφεξής εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων Ποζιτρονικής και Αξονικής Τομογραφίας PET/CT μετά από λεπτομερή εξέταση των φακέλων των ασθενών.
Η ίδια Επιτροπή θα αναλάβει μάλιστα την αξιολόγηση των Κέντρων «ως κατάλληλων για την διενέργεια των ιατρικών πράξεων Ποζιτρονικής και Αξονικής Τομογραφίας PET/CT», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική απόφαση.
Παράλληλα, προωθείται σχέδιο εκπτώσεων ανά κατηγορία διαγνωστικών εξετάσεων και ανά κατηγορία παρόχου. Οι εκπτώσεις θα συνδέονται με τον όγκο των εξετάσεων και αφορούν μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα και υπερήχους. Εκτιμάται μάλιστα εξοικονόμηση τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ (μείωση 23% σε σχέση με το 2014) με την εφαρμογή του σχεδίου.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία ενιαία κοστολόγηση για τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, όπου η διαφοροποίηση στο κόστος γίνεται μόνο σε σχέση με τη συσκευή που χρησιμοποιείται για την εξέταση πχ. στις μαγνητικές τομογραφίες η αποζημίωση είναι 135 ευρώ για μαγνητικό τομογράφο των 0,5 Tesla, 165 ευρώ για μαγνητικό τομογράφο του 1 Tesla και 180 ευρώ για μαγνητικό τομογράφο των 1,5 Tesla.
Αντίθετα η κοστολόγηση σε Σουηδία και Γερμανία γίνεται σε σχέση με την ανατομική περιοχή για την οποία γίνεται η εξέταση, που πιθανόν προσδιορίζει τη συχνότητα με την οποία γίνονται. Ειδικότερα, στη Γερμανία κοστολογείται από 107 έως 215 ευρώ και στη Σουηδία η τιμή της μπορεί να φτάσει και τα 730 ευρώ.

Πηγή: healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: