Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ψυχορραγεί το δημόσιο σύστημα Υγείας

SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Χρέη 500 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για φάρμακα. Κενές οι 26.000 από τις 50.000 οργανικές θέσεις προσωπικού.
Ελλείψεις βασικού υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Λειτουργία με το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης...
Αυτή είναι συνοπτικά η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. Η κρίση έδωσε κυριολεκτικά τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο ψυχορραγεί: «Από τον περασμένο Ιούλιο, έχουν τελειώσει τα κονδύλια που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το 2015», σχολιάζει στο «Εθνος» ο νευροχειρουργός του Κρατικού της Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι το πρώτο οκτάμηνο εκταμιεύτηκε από τα νοσοκομεία το ένα τρίτο της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει πως εκταμιεύτηκαν 400 εκατομμύρια, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είχαν εκταμιευθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ!
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης, τονίζει ότι η κρίση οδήγησε σε μεγάλη «βουτιά» τις δαπάνες Υγείας. Μιλώντας χθες σε ημερίδα για τη θεραπευτική συμμαχία γιατρών και ασθενών, ο κ. Σουλιώτης ανέφερε πως την περίοδο 2009 - 2013 οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 37,7% ή 6,1 δισ. ευρώ.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών», προειδοποίησε ο καθηγητής, λέγοντας ότι πρέπει να προσαρμοστούμε πλέον στα νέα δεδομένα.
Ποια είναι αυτά τα δεδομένα; Ο κ. Παπανικολάου εξηγεί: «Στα χρόνια της κρίσης, τα νοσοκομεία έχουν αυξημένη ζήτηση, κυρίως από ανασφάλιστους πολίτες ηλικίας 30 έως 67 ετών. Η κατάρρευση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΕΔΥ) και η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν από την τσέπη τους, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των νοσοκομείων».
Αδειες και ρεπό
Η συνήθης κάλυψη των κλινικών και των τμημάτων είναι μία νοσηλεύτρια ανά 40 ασθενείς, σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ. Οι διοικήσεις οφείλουν στο προσωπικό κανονικές άδειες και δεκάδες ρεπό.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οπως κατήγγειλαν, η έλλειψη προσωπικού έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Το νοσοκομείο έχει 780 κενές οργανικές θέσεις σε όλους τους κλάδους. Μέχρι το τέλος του έτους, θα απολυθούν 40 επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό.
Η εντατικοποίηση της εργασίας προκαλεί βαριές ασθένειες στους εργαζόμενους, κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Για επαγγελματική εξουθένωση και στις εξωνοσοκομειακές δομές (Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ) κάνει λόγο ο καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Χρήστος Λιονής.
Για πληρότητα κάτω από τα διεθνή όρια ασφαλούς λειτουργίας κάνουν λόγο οι γιατροί του νοσοκομείου Δράμας. Σε κρίσιμα τμήματα, όπως το Ακτινολογικό -εξηγούν- δεν υπάρχουν καθόλου ειδικευόμενοι γιατροί. Οι τρεις ειδικευμένοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα πολλαπλά τους καθήκοντα, δηλαδή στη λειτουργία αξονικού τομογράφου, υπέρηχων και ακτινογραφικού μηχανήματος.
Ανάλογη εικόνα υπάρχει στην Παθολογική κλινική, στην οποία εργάζονται μόνον πέντε ειδικευμένοι παθολόγοι και τρεις ειδικευόμενοι από τους 12 που υπήρχαν τον περασμένο Ιανουάριο. Οι γιατροί σημειώνουν πως καθίσταται έτσι αδύνατη η περαιτέρω ασφαλής πρωινή και εφημεριακή λειτουργία της κλινικής.
Ελλείψεις υπάρχουν στην Ορθοπαιδική, στην Ουρολογική κλινική, στο Μικροβιολογικό τμήμα και στον Τεχνητό νεφρό, ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε θυρωρό!
Φαρμακευτικές
Ζητούν χρονοδιάγραμμα εξόφλησης
Στο 1,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο Σύνδεσμος των επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) ζητεί χρονοδιάγραμμα εξόφλησης, επισημαίνοντας πως από τη συνολική οφειλή τα 758 εκατομμύρια αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα τα νοσοκομεία.
Ο «ιός» των οφειλών προς τους προμηθευτές προσέβαλε και τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία χρωστούν πολλούς μήνες φάρμακα και λοιπό υλικό, ενώ μία φαρμακευτική εταιρεία υποχρεώθηκε να διακόψει -λόγω χρεών- τη συνεργασία της με μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας!
Για τα δημόσια νοσοκομεία, η έλλειψη πόρων θα συνεχιστεί και το 2016, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Η κρατική επιχορήγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για λειτουργικές ανάγκες ανέρχεται στο 1,026 δισ. ευρώ, συν 305 εκατομμύρια για εφημερίες και λοιπές παροχές προσωπικού.
Προβλέπονται, επίσης, έσοδα 790 εκατομμυρίων ευρώ των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία εγείρουν ερωτήματα για το εάν θα πραγματοποιηθούν. Ενδεικτικό είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει σήμερα 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία για νοσήλια ασφαλισμένων του.
Για προμήθεια φαρμάκων, υγειονομικού και ορθοπεδικού υλικού και αντιδραστηρίων προϋπολογίζεται για το 2016 ποσό 1,22 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: