Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Το «Θεαγένειο» νοσεί σοβαρά

Στο έλεος του Θεού... το «Θεαγένειο». Δεν είναι η πρώτη φορά που το αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, από το οποίο εξυπηρετείται όλη η Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.
Ωστόσο, έχει πλέον φτάσει στο σημείο να μη διαθέτει γάλα για τους ασθενείς και κυρίως... 25 σημαντικά ογκολογικά φάρμακα!
Τις καταγγελίες αυτές έκαναν χθες μέλη του σωματείου εργαζομένων, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τη θλιβερή και επικίνδυνη εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο «Θεαγένειο» κατά τους προηγούμενους μήνες από το διαιτολόγιο των αρρώστων έλειπε το κρέας για πολλές ημέρες, οι μερίδες του φαγητού είχαν μικρύνει και από το πρωινό έλειπε το γάλα. «Εδιναν στους ασθενείς μόνο τσάι», ανέφεραν.
Αυτή όμως φαίνεται πως ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διότι το σημαντικότερο όλων αποτελεί η έλλειψη φαρμάκων.
Από το «Θεαγένειο» αυτή τη στιγμή λείπουν 25 σημαντικά ογκολογικά φάρμακα, όπως καταγγέλλεται με αποτέλεσμα οι γιατροί να τα συνταγογραφούν και οι συνοδοί των αρρώστων να αναγκάζονται να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από συνοικιακά φαρμακεία, ώστε να πραγματοποιηθούν οι θεραπείες ενδονοσοκομειακά!
Εκτός των άλλων, καταγράφονται ελλείψεις σε μηχανήματα βραχυθεραπείας, από τις πηγές ακτινοθεραπείας λειτουργούν κανονικά οι δύο, ενώ το νέο PET-CP (μηχάνημα πρόβλεψης μεταστάσεων) δεν λειτουργεί διότι... λείπουν 4 πυρηνικοί γιατροί.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η λίστα αναμονής των χειρουργείων φτάνει ακόμα και τους 19 μήνες.
«Τελειώνει η χρονιά και βλέπουμε να τελειώνουν τα λεφτά από όλους τους κωδικούς», τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Αθηνά Γραμματικοπούλου, σημειώνοντας ότι με αυτήν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία «αφήνεται χώρος να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας», όπου πλέον αναγκάζονται να καταφύγουν οι ασθενείς.
«Ο χώρος των ιδιωτικών κλινικών βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη να αναπτύσσεται πάρα πολύ, την ώρα που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι στις κλινικές από 4 έως και 30 μήνες», συμπλήρωσε με νόημα η πρόεδρος του σωματείου των ιδιωτικών κλινικών, Δέσποινα Γκίγκα.
Το μεγάλο πάρτι
Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι πριν από έναν χρόνο ο τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, στη Θεσσαλονίκη, Αργύρης Δημόπουλος, είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το μεγάλο πάρτι με τις προμήθειες στο «Θεαγένειο» που γέμιζε για 10 χρόνια τους τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρού-διευθυντή κλινικής.
Ο γιατρός-πρώην διευθυντής της αιματολογικής κλινικής, από το 2001 έως το 2010, δεχόταν παχυλά «δωράκια» φαρμακευτικών εταιρειών, μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.
Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που το «Θεαγένειο» απασχόλησε τη Δικαιοσύνη με σκάνδαλο προμηθειών από φαρμακευτικές.
Το 2012, πρώην διευθύντρια του φαρμακείου του νοσοκομείου οδηγήθηκε στις φυλακές κατηγορούμενη ότι έπαιρνε μίζες από εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: