Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ένας άρρωστος πλανήτης

Σε πλανήτη… αρρώστων εξελίσσεται η Γη προς τέρψιν των φαρμακοβιομηχανιών. Οπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση της IMS Health, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης -περίπου 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι- θα καταναλώνει καθημερινά πάνω από μία δόση φαρμάκων το 2020.
Προβλέπεται ότι συνολικά, κάθε μέρα, θα καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο περί τις 4,5 τρισεκατομμύρια δόσεις φαρμάκων, 24% περισσότερες απ’ ό,τι το 2015.
Με μέσο κόστος 30 σεντς η δόση, η υπερκατανάλωση αυτή προβλέπεται να γεμίσει τα ταμεία των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών του πλανήτη και να αντισταθμίσει τις απώλειες που αυτές θα υποστούν από τον «παραμερισμό» κάποιων εκ των πιο επικερδών επώνυμων φαρμάκων τους.
Η IMS υπολογίζει ότι η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί στα επόμενα πέντε χρόνια με ετήσιο ρυθμό 4% - 7% φτάνοντας το 2020 το εκρηκτικό ποσό των 1,4 τρισ. δολαρίων από 1,07 τρισ. δολάρια φέτος.
Η αύξηση αυτή (30% ή 349 δισ. δολ.) είναι σχεδόν διπλάσια αυτής που είχε σημειωθεί στην πενταετία 2011-2015 (189 δισ. δολάρια).
Θα τροφοδοτηθεί από πανάκριβα νέα φάρμακα, αυξήσεις στις τιμές, τη γήρανση των πληθυσμών και την αύξηση της κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η αύξηση της τελευταίας θα προκληθεί από τη βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την ενίσχυση των εκεί συστημάτων υγείας και ασφαλιστικών συστημάτων αλλά και την επιθετική εισβολή των φαρμακοβιομηχανιών της Δύσης, που θα βάλουν σταδιακά στο περιθώριο θεραπείες της παραδοσιακής ιατρικής.
Χώρες όπως οι Σαουδική Αραβία, Βραζιλία, Αίγυπτος, Μπανγκλαντές, Ινδονησία, Τουρκία, Κολομβία και Αλγερία, προβλέπεται να κλείσουν το χάσμα που τις χωρίζει στη χρήση φαρμάκων από τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης.
Από την άλλη πλευρά, σημαντική ώθηση στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης θα δώσει και μια σειρά από πανάκριβα νέα σκευάσματα που οι φαρμακοβιομηχανίες θα ρίξουν στις αναπτυγμένες αγορές στην επόμενη πενταετία για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων «μοντέρνων» ασθενειών.
Η ειρωνεία είναι ότι όπως διαπιστώνουν αλλεπάλληλες μελέτες τα τελευταία χρόνια η βασική αιτία αυτών των ασθενειών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Και πιο συγκεκριμένα, οι τροφές και τα ποτά που παράγει και καταναλώνει, το περιβάλλον που διαμορφώνει με τη δραστηριότητά του, ακόμη και ο αέρας που αναπνέει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα κυκλοφορήσουν περίπου 225 νέα φάρμακα, τα περισσότερα από την πενταετία 1995-2000 (223 φάρμακα).
Εξ αυτών το 1/3 θα έχει στόχο του τη θεραπεία του καρκίνου ενώ σημαντική μερίδα σκευασμάτων θα αποσκοπεί στη θεραπεία άλλων αυτοάνοσων ασθενειών, καρδιακών παθήσεων, ηπατίτιδας C αλλά και σπάνιων ασθενειών.
Οι τιμές αυτών των φαρμάκων αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές λόγω της αποκλειστικότητας που τους διασφαλίζουν οι πατέντες τους.
Σημαντικές αυξήσεις έως και 5.000% προβλέπεται να επιβληθούν από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες που εξαγοράζουν παλαιότερα φάρμακα με περιορισμένο ανταγωνισμό και στη συνέχεια ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές.
Η τεράστια αυτή αύξηση της δαπάνης για φάρμακα αναμένεται ότι θα εκμηδενίσει τις απώλειες 178 δισ. δολαρίων που οι φαρμακοβιομηχανίες προβλέπεται να έχουν στα επόμενα πέντε χρόνια από τη λήξη της «μοναδικότητας» κάποιων επώνυμων φαρμάκων τους.
Οι αναπτυγμένες αγορές θα συνεχίσουν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια δαπάνη καταλαμβάνοντας περίπου το 63% αυτής, λόγω τόσο των υψηλότερων τιμών όσο και της πρόσβασης στα νεότερα και πιο ακριβά φάρμακα.
Οι 9 χώρες που η IMS ορίζει ως ανεπτυγμένες φαρμακευτικές αγορές θα ξοδεύουν το 2020 περί τα 880 δισεκατομμύρια δολάρια, 300 δισεκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι φέτος.
Μεγαλύτερος καταναλωτής του πλανήτη θα συνεχίσουν να είναι οι ΗΠΑ με συνολική δαπάνη το 2020 575 δισ. δολ., 34% υψηλότερη σε σχέση με φέτος.
Από την άλλη πλευρά η Κίνα, πατρίδα του κλασικού βελονισμού και άλλων παραδοσιακών θεραπειών, προβλέπεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά, με συνολική δαπάνη 65 δισ. δολ. το 2020.
Σημαντική ανάπτυξη προβλέπεται και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες με παραδοσιακή ιατρική, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ινδονησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: