Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Διαλύουν τη ΒΙΟΜΕ κομμάτι κομμάτι

ΒΙΟ... κώφωση Σκουρλέτη, Κατρούγκαλου για τον πλειστηριασμό των οικοπέδων Φιλίππου; Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν οι συνεταιριστές της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ που από τον περασμένο Ιανουάριο, όπως υποστηρίζουν, έχουν ζητήσει συνάντηση με τους δύο υπουργούς, αλλά δίχως επιτυχία.
Κι ενώ πέρασαν δέκα μήνες χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση στο αίτημα για πολιτική λύση του προβλήματός τους, αύριο θα επιχειρήσουν με τη φυσική τους παρουσία στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης να ματαιώσουν τον πλειστηριασμό 14 οικοπέδων, ο οποίος απειλεί να βάλει ταφόπλακα στο πρωτοπόρο εγχείρημά τους.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες αλληλέγγυοι από κοινωνικά κινήματα, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, κόμματα, καταλήψεις και συλλόγους στέλνουν καθημερινά μηνύματα υποστήριξης στον αγώνα τους από κάθε γωνιά του κόσμου.
Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κινητοποιηθεί στις πόλεις τους, στους χώρους δουλειάς τους, αλλά και έξω από τα ελληνικά προξενεία, για να μην περάσει το ξεπούλημα του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, για να μη γίνει το εργοστάσιο βίδες και οι εργαζόμενοι-συνεταιριστές μερικά ακόμα νούμερα στους καταλόγους ανέργων του ΟΑΕΔ.
Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν από χθες βράδυ εκδηλώσεις συμπαράστασης με τη μορφή διαμαρτυριών, πορειών και συνελεύσεων. Ωστόσο, τα ένδικα μέσα που έχουν ασκήσει οι συνεταιριστές δεν μπορούν να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς.
Εκποίηση ακινήτων
Σύμφωνα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του συνδίκου πτώχευσης, στις 26 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για την εκποίηση 14 ακινήτων της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ (ιδιοκτησίας Φιλίππου), εντός των οποίων βρίσκεται και το εργοστάσιο της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το οικόπεδο που πρόκειται να εκποιηθεί απαρτίζεται από 14 ξεχωριστά οικόπεδα, εκ των οποίων ορισμένα είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση ως στήριξη για τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε...
Οπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σήμερα αποτελούν περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, που είναι εύκολα διαχωρίσιμο και -όπως είναι φυσικό- ζητούν την εξαίρεσή του. Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έχει απορρίψει το αίτημά τους.
Ζήτημα επιβίωσης
Σε αυτό το πλαίσιο η αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους κορυφώνεται, διότι μετά το «λουκέτο» έδωσαν αγώνα σχεδόν τεσσάρων ετών, προκειμένου να οργανώσουν το εργοστάσιο, να προχωρήσουν στην παραγωγή και να διαθέσουν τα προϊόντα τους.
Είναι ξεκάθαρο πως τίθεται θέμα επιβίωσης πλέον για τους ανθρώπους αυτούς. Τα οικολογικά καθαριστικά που παράγουν πηγαίνουν καλά, μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν δημιουργήσει.
«Ο αγώνας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον χώρο του εργοστασίου, τόσο ζωτικά για τη συνέχιση της παραγωγής όσο και γιατί ένα από τα βασικά προτάγματα του εγχειρήματος είναι: Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν - Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών - Η παραγωγή στην κοινωνία», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου, είναι κατηγορηματικός: «Δεν πρόκειται να βγούμε από το εργοστάσιο. Μας κατέστρεψαν τη ζωή. Παλέψαμε μόνοι μας να την ξαναφτιάξουμε. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας την ξανακαταστρέψει».
Η γενική συνέλευση των εργαζομένων-συνεταιριστών καλεί στις 26 Νοεμβρίου τον κόσμο στα δικαστήρια να σταματήσει τον πλειστηριασμό.
Είναι χαρακτηριστικές οι αιχμές των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ για τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και της Δικαιοσύνης απέναντι σε μια τεράστια κοινωνική αδικία που υφίστανται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους:
«Μέσα στις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τον αγώνα μας ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, με λόγια και δεσμεύσεις από το στόμα του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού για άμεση λύση στο ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου.
»Βέβαια, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δεσμεύσεις και τα λόγια άρχισαν να στρογγυλεύουν. Αυτό που ‘‘κατάφερε’’ να κάνει είναι μετά από οκτώ μήνες διακυβέρνησης να αφήσει την υπόθεση της ΒΙΟΜΕ στα νύχια της Δικαιοσύνης. Της Δικαιοσύνης που, ενώ καταδίκασε τη Χριστίνα Φιλίππου σε δεκάδες μήνες φυλακή, την αφήνει ελεύθερη, τάχα για να κάνει κοινωφελή εργασία σε δήμο όπου έχει ‘‘σχέσεις’’ η συγκεκριμένη κυρία, ενώ βέβαια δεν έχει πατήσει στον χώρο, όπου έχει δεσμευτεί να εργάζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: