Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Υπόμνημα της ΠΕΥΦΑ για άμεση ανάγκη πρόσληψης μόνιμου φυλακτικού προσωπικού

Κύριε Πρωθυπουργέ και Κύριοι Υπουργοί,
Όπως όλοι γνωρίζετε, τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας είναι ο κύριος πόλος έλξης του μεγάλου όγκου επισκεπτών που δέχεται η χώρα μας. Για ένα μεγάλο ποσοστό μάλιστα τουριστών, είναι ο αποκλειστικός λόγος που μας επισκέπτονται.
Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Μνημεία της χώρας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, στο προσωπικό φύλαξης των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων του Κράτους. Οι πραγματικές ανάγκες για την φύλαξη- ασφάλεια και λειτουργία τους , είναι περισσότερες από 3000 υπαλλήλους και δυστυχώς αυτοί που υπηρετούν σήμερα είναι περίπου 1500(ημερήσιοι και νυχτοφύλακες). Με αυτούς τους υπαλλήλους λειτουργούμε και φυλάσσουμε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, εκθέσεις, αποθήκες, ανασκαφές, ελέγχουμε παράνομη δόμηση, αρχαιολογικές ζώνες, λαθρανασκαφές κτλ, 24 ώρες το 24ωρο και τις 365 μέρες το χρόνο, σε όλη την επικράτεια. Είναι πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται πλέον όχι μόνο στη λειτουργία τους, αλλά και κυρίως στην ασφάλειά τους.
Ο κλάδος των αρχαιοφυλάκων συρρικνώνεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων παράλληλα με το πάγωμα των προσλήψεων την τελευταία πενταετία, έχουν δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις στον κλάδο, με αποτέλεσμα τόσο την πλημμελή φύλαξη, όσο και τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας καθώς και σε πολλές περιπτώσεις το οριστικό κλείσιμο σε ορισμένους χώρους, π.χ.(το Εθνικό Αρχαιολογικό έχει τις περισσότερες αίθουσές του κλειστές, το ίδιο και το Μουσείο Ηρακλείου, ο Ναός Επικούρειου Απόλλωνα έκλεισε μετά τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου αρχαιοφύλακα κτλ, κτλ, κτλ), σε πολλούς χώρους δε έχουν αναλάβει τη φύλαξη άλλες ειδικότητες, μη σχετικές και άπειρες με τη φύλαξη αρχαιοτήτων και πολλοί άλλοι χώροι είναι κλειστοί , με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για το κράτος και να δυσφημίζετε η χώρα μας.
Όσον αφορά την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι λειτουργεί Δημόσια σχολή διετούς φοίτησης ΙΕΚ ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων» από την οποία αποφοιτούν σπουδαστές με ιδιαίτερες γνώσεις και άριστη επαγγελματική κατάρτιση, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν με πλήρη επάρκεια όλες αυτές τις ανάγκες και να αναβαθμίσουν το επίπεδο και την εικόνα των προσφερόμενων υπηρεσιών, στα εκατομμύρια των επισκεπτών. Σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα μας έχει ανάγκη, από μια πραγματική αναβάθμιση των Δημοσίων υπηρεσιών.
Η ΠΕΥΦΑ έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι μείζον, τόσο για την ασφάλεια και λειτουργία των Μουσείων και Μνημείων της χώρας, όσο και για την εισροή εσόδων στο κράτος.
Οι συνθήκες απαιτούν άμεσες και δραστικές αποφάσεις από την πολιτεία, εφόσον θέλουμε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του πολιτιστικού μας προϊόντος καθώς και την αναβάθμισή του. Το ζήτημα της φύλαξης των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων πρέπει να αναδειχθεί στις πρώτες προτεραιότητα και μέλημα της κυβέρνησης.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
της Π.Ε.Υ.Φ.Α.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Μαυρικόπουλος Γεώργιος Δημακάκος

Υπόμνημα σχετικά με, Ανάγκη άμεσης πρόσληψης μόνιμου φυλακτικού προσωπικού
Προς: 
1)Γραφείο Πρωθυπουργού Κο Τσίπρα Αλέξη
2)Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κο Κουρουμπλή Πάνο
3)Υπουργό Οικονομικών Κο Τσακαλώτο Ευκλείδη
4)Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Κο Σταθάκη Γιώργο
5)Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κο Βερναρδάκη Χριστόφορο
6)Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Κο Χουλιαράκη Γιώργο
7)Αναπληρώτρια Υπουργός για θέματα Τουρισμού Κα Κουντουρά Έλενα
8)Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Δ/νση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Κο Σπηλιωτόπουλο Ιωάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: