Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΟΑΕΕ

Τη μόνη σταθερή συνιστώσα αυτή τη στιγμή για τον ΟΑΕΕ αποτελεί το γιγαντιαίο έλλειμμα της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016, με τα υπόλοιπα θέματα να είναι ανοιχτά.
Αλλωστε το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι το έλλειμμα του τρέχοντος έτους μόλις και ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο ΟΑΕΕ κλυδωνίζεται από τα προβλήματα που του κληροδότησαν τα μνημόνια και οι ατυχείς συγχωνεύσεις του παρελθόντος.
Εκεί στον κυκεώνα των ευθυνών που ουδείς διανοείται να αναλάβει, περιέχεται και η πρόθεση περικοπής ποσού 220 ευρώ από 180.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, ώστε να σωθεί το ασφαλιστικό.
Είναι τέτοια η αποδόμηση του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα των μνημονίων που πέρα από τις επιχειρήσεις που κλείνουν σωρηδόν (και πώς μπορούν να κρατηθούν ανοιχτές όταν οι μισθωτοί αυτής της χώρας στη συντριπτική τους πλειονότητα είτε υποαμείβονται είτε είναι άνεργοι είτε τους χρωστούν μισθούς πολλών μηνών), οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους (περίπου το 60% εμφανίζει οφειλές πολλών μηνών).
Με λογιστικές αλχημείες λοιπόν και μεταθέτοντας τα δικά του προβλήματα στην πλάτη άλλων οργανισμών που με τη σειρά τους τα μετακυλίουν σε άλλους επιβιώνει ο ασφαλιστικός φορέας των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των αυτοκινητιστών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ οι εισπράξεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ μέσα στο 2015 έφτασαν το ποσό των 880 εκατ. ευρώ, απέδωσε μόλις 334 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρωστούμενα προς τον πάροχο υγείας ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα το έλλειμμα του 2016 χαρακτηρίστηκε από το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ μη διαχειρίσιμο και πλέον η πολιτεία καλείται να εξεύρει λύση θεσμοθετώντας μέτρα για την επιβίωσή του.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λοιπόν έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση και όλα τα ενδεχόμενα πέφτουν στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς προς το παρόν να απορρίπτεται τίποτε, αλλά ούτε και να προκρίνεται κάποια λύση.
«Ο,τι και να γράψεις σε επίπεδο σκέψεων και προτάσεων θα πέσεις μέσα, αφού δεν έχουμε κατασταλάξει σε λύση», μας ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Εργασίας που ασχολείται επισταμένως με το θέμα.
Η διοίκηση του ΟΑΕΕ ζητά να χρηματοδοτηθεί από το τέλος επιτηδεύματος (είναι ένας έκτακτος φόρος ο οποίος θεσπίστηκε ως ένας κατώτατος φόρος που πρέπει να πληρώσουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν μικρά ποσά στη δήλωσή τους, με την προϋπόθεση ότι τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων).
Πάντως το όποιο πρόβλημα ρευστότητας του ΟΑΕΕ για την καταβολή των συντάξεων στους περίπου 350.000 συνταξιούχους του έχει ληφθεί απόφαση και μέχρι να εξευρεθεί λύση θα καλύπτεται με δανεισμό από το ΙΚΑ (το οποίο επίσης με δανεισμό, έστω και ολίγων ημερών, καταβάλλει τις συντάξεις).
Επίσης δεν αποκλείεται να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης ή με το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων ή ακόμη και να υπάρχει ένα μεικτό σύστημα όπου τα έξτρα -μεταξύ του τζίρου και των τελικών αποδοχών- ποσά θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και θα μπαίνουν στον κουμπαρά των ασφαλισμένων.
Το μόνο βέβαια λοιπόν είναι (αν δεν αλλάξει αυτό κατά τη διαπραγμάτευση) η μνημονιακή υποχρέωση για σύνδεση των εισφορών στον ΟΑΕΕ με το πραγματικό εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: