Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ανοίγουν ξανά τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι. Ανεστάλη η αποχή

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης (ΠΕΥΦΑ) αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της αποχής κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Σήμερα 30/12/2015, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα συνάντηση της ΠΕΥΦΑ με τον Υπουργό Πολιτισμού Κο Αριστείδη Μπαλτά. Μετά τις διαβεβαιώσεις του Κου Υπουργού και σε συνδυασμό με την δημόσια δέσμευση σε δελτίο τύπου, τόσο του ΥΠΠΟΑ, όσο και  του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κο Βερναρδάκη, καθώς και τη θετική παρέμβαση του Κου Σωκράτη Φάμελου, Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, που δεσμεύτηκαν  να επαναφέρουν με νομοθετική ρύθμιση  την προσαύξηση  κατά 25% στην παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου, για το φυλακτικο προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων το συντομότερο δυνατόν, η ΠΕΥΦΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της αποχής κατά τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες.
Ως εκ τούτου αποκαθίσταται η κανονική λειτουργία τους για τις ως άνω ημέρες, αρχής γενομένης από Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016. Αναμένουμε βεβαίως και την δημοσίευση στο ΦΕΚ των απαραίτητων εγκριτικών αποφάσεων που αφορούν το έτος 2016, όπως ρητά μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός Πολιτισμού.
Ακολουθούν τα δελτία τύπου του ΥΠΠΟΑ και του Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΠΟΑ
Συνάντηση του Υπουργού με την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.)
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε θετικό κλίμα, συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.).
Η ηγεσία της Π.Ε.Υ.Φ.Α. εξέθεσε στον υπουργό τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αποχή από την εργασία των φυλάκων αρχαιοτήτων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ύστερα από την περικοπή της αποζημίωσης κατά 25% για την παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου του φυλακτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.
Ο Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των εκπροσώπων της  Π.Ε.Υ.Φ.Α. και υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης προς επίλυση του θέματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ 
Ρύθμιση   υπερωριακής   εργασίας   του Προσωπικού Φύλαξης   και  καθαριότητας   των   Μουσείων   και   των   Αρχαιολογικών Χώρων
Σε   συνέχεια   της   από   22-12-2015   συνάντησης   του Αναπληρωτή   Υπουργού   Εσωτερικών   &   Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη και  των εκπροσώπων   της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας   Εργαζομένων   του   Υπουργείου   Πολιτισμού (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως   Αρχαιοτήτων   (ΠΕΥΦΑ),   ο   Αναπληρωτής  Υπουργός ενημερώθηκε   για  το   αίτημα  του   κλάδου  για   επαναφορά της προσαύξησης κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της ωριαίας   αποζημίωσης   για   παροχή   εργασίας   πέραν   του  πενθημέρου.
Για   την   ικανοποίηση   του   ανωτέρω   αιτήματος,   ο Αναπληρωτής   Υπουργός   δεσμεύτηκε   να   εισηγηθεί σχετική   ρύθμιση,   η   οποία   θα   περιληφθεί   σε   νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά   τόσο το προσωπικό Φύλαξης όσο και   το Προσωπικό   καθαριότητας   των   Μουσείων   και   των Αρχαιολογικών Χώρων.
Παράλληλα, θα εξεταστεί  το αίτημα των φορέων για την άμεση ενίσχυση των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων με μόνιμο  Προσωπικό Φύλαξης,  σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο, κυρίως, την εικόνα της χώρας ως προς την αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: