Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΟΗΕ: Μια χρονιά επιτυχιών αλλά και φρίκης

Το 2015 ο αριθμός των προσφύγων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Κι αυτό τη χρονιά που ο ΟΗΕ γιόρταζε τα 70α του γενέθλια. Ένας απολογισμός φρίκης αλλά και τουλάχιστον μιας μεγάλης επιτυχίας. 
«Αρκετά», τόνιζε μόλις τον περασμένο Αύγουστο ο γγ. του ΟΗΕ. Το ξέσπασμα του Μπαν Κι Μουν όμως δεν αφορούσε ούτε την προσφυγική κρίση, ούτε την τρομοκρατία, ούτε τους πολέμους, αλλά τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού μάλιστα ο γενικός γραμματέας των ΗΕ απέλυσε τον επικεφαλής μιας ειρηνευτικής αποστολής. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική πρεμιέρα το 2015.
«Το 2015 έφερε επιτυχίες αλλά και φρίκη», έχει πει ο Μπαν Κι Μουν. Προς το παρόν τον πρώτο λόγο έχει όμως η φρίκη. Ο συριακός εμφύλιος που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια αφήνει μέχρι στιγμής πίσω του 250.000 νεκρούς και τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι λιμοκτονούν.
«Πρόκειται για κολοσσιαία τραγωδία για τη Συρία και όνειδος για τη διεθνή κοινότητα. Η ετυμηγορία της ιστορίας θα είναι αμείλικτη».
Δεν υπάρχει Plan B για τον πλανήτη
Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταφθάσει στο μεταξύ στην Ευρώπη.
«Οι άνθρωποι αυτοί δαιμονοποιούνται και γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι εξαιτίας της θρησκείας τους, του χρώματος του δέρματός τους και της καταγωγής τους. Αυτό δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».
Η μεγάλη και αναμφίβολα ιστορική επιτυχία της διεθνούς κοινότητας τη χρονιά που πέρασε ήταν η συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι για την προστασία του κλίματος. Τα εύσημα ανήκουν και στον Μπαν Κι Μουν ο οποίος τόνιζε με κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει Plan B διότι δεν υπάρχει και πλανήτης Β.
«Πάλεψα για αυτό από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου το 2007. Τώρα θα δώσω μάχη ώστε οι υποσχέσεις να γίνουν και πραγματικότητα».
Το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά του νοτιοκορεάτη Μπαν Κι Μουν στο τιμόνι του ΟΗΕ. Ενδεχομένως να τον διαδεχθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, μια γυναίκα.
Γκέοργκ Σβάρτε / Κώστας Συμεωνίδης 
Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: