Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

"Κίτρινες κάρτες" για 200 επιδόματα από την Παγκόσμια Τράπεζα

Τι αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεσή της για τα προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα.
Με μια σειρά από κίτρινες κάρτες, η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεσή της για τα προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα, επισημαίνει τα «κακώς κείμενα» στη λειτουργία και προτείνει λύσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr στην έκθεση προκύπτει ότι καταβάλλονται τουλάχιστον 200 επιδόματα στη χώρα, μέσα από ένα εντελώς κατακερματισμένο μοντέλο, με συνέπεια τη διασπάθιση δημόσιων πόρων και τη μη αξιοποίησή τους, από πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Από τα στοιχεία της έκθεσης, προκύπτει ότι ακόμα και η προγραμματισμένη εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με αλλαγή ονομασίας, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Απριλίου, θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα διορθωθούν, μια σειρά από λάθη που εντοπίστηκαν στην αρχική, πιλοτική εφαρμογή του.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, καταγράφηκε σημαντική αδυναμία στην επιλογή των πρώτων 13 δήμων, στους οποίους τελικά δόθηκε το «χρίσμα» για να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης, παρά την πρόβλεψη που υπήρχε, δεν πραγματοποιήθηκε η παραμικρή σύνδεση των δικαιούχων με την αγορά εργασίας. Επίσης, η Τράπεζα κατέγραψε παράπονα και από τους δικαιούχους, επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά και στην ενημέρωσή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Γενικότερα, διαπιστώθηκε η προβληματική λειτουργία του πιλοτικού μοντέλου, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καθολική εφαρμογή του, από το 2017 και μετά, όπως είναι η μνημονιακή δέσμευση.
Παρόλ' αυτά το υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι η νέα επιλογή δήμων θα γίνει με αυστηρότερα κριτήρια και έτσι θα μπορέσει να χορηγήσει το συγκεκριμένο βοήθημα σε περισσότερους από 60.000 πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επισημαίνεται ότι, το επίδομα ανέρχεται στα 200 ευρώ το μήνα. Εάν πρόκειται για οικογένεια, προστίθενται άλλα 100 ευρώ για τον δεύτερο ενήλικα, ενώ για κάθε παιδί δίνονται 50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: