Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τον Φεβρουάριο οι φορολογικές δηλώσεις, πληρωμή φόρων από Μάιο

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν εφέτος οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015 από 6.000.000 φορολογουμένους. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα «ανοίξει» την 1η Φεβρουαρίου και θα κλείσει στα τέλη Απριλίου.
Από τον Μάιο θα αρχίσει η πληρωμή των φόρων εισοδήματος, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να απλώσει στη διάρκεια του έτους τις διάφορες φορολογικές υποχρεώσεις και να μην πέσει ο λογαριασμός στο δεύτερο εξάμηνο όπως συνέβη πέρυσι.
Η πληρωμή των φόρων θα γίνει σε τρεις δόσεις, έως τα τέλη των μηνών Μαΐου, Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων από την 1η Φεβρουαρίου, χρονοδιάγραμμα το οποίο κρίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες εφικτό στον βαθμό που δεν υπάρξουν ανατροπές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών (έως τις 15 Φεβρουαρίου η προθεσμία), ενώ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έχει ετοιμαστεί και το νέο έντυπο Ε1, το οποίο ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (είτε πρόκειται για ετερόφυλους είτε για ομόφυλους) να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Δηλαδή, θα μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: