Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ακόμη πιο 'τολμηρά' μέτρα στο ασφαλιστικό ζητεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Σε έκθεσή του επισημαίνει ότι οι προωθούμενες «διορθώσεις» της κυβέρνησης δεν αρκούν. Αποκαλύπτει ότι οι προτάσεις Κατρούγκαλου συνεπάγονται μειώσεις για τους απασχολούμενους.
Προειδοποίηση στην κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα από αυτά που περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου απευθύνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή μέσω της τελευταίας έκθεσής του και παραδέχεται, όμως, ταυτόχρονα ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν ένα «επώδυνο» αν και αναγκαίο βήμα.
«Οι προτάσεις της κυβέρνησης αν εφαρμοσθούν σωστά εξορθολογίζουν εν πολλοίς το σύστημα» αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015) το γραφείο προϋπολογισμού αλλά ξεκαθαρίζει ότι πιθανώς να απαιτηθούν σύντομα και νέα μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος. «Η εξέλιξη των τελευταίων ετών δεν αφήνει αμφιβολίες ότι επιβάλλονται τολμηρές λύσεις για το ασφαλιστικό» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται στο υπαρκτό πρόβλημα διαχείρισης των αποθεματικών αλλά αφορά κυρίως το πρόβλημα των ροών. «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα στο ερώτημα αν η μεταρρύθμιση λύνει και σε ποιο βάθος χρόνου το ασφαλιστικό ή αν θα χρειασθεί νέα μεταρρύθμιση σε μερικά χρόνια μεταξύ άλλων και λόγω των δημογραφικών εξελίξεων δηλαδή του γεγονότος ότι η κοινωνία μας γηράσκει γρήγορα και λόγω των κινδύνων φτωχοποίησης» σημειώνουν.
Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι η δυναμική του ασφαλιστικού συστήματος θα αυξάνει τα επόμενα χρόνια τις πιέσεις για επιχορηγήσεις και θα πλήττε τη δημοσιονομική ισορροπία και υπογραμμίζουν ότι με τα σημερινά του δεδομένα το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.
Το γραφείο προϋπολογισμού αν και αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης διαψεύδει ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι δεν προκύπτουν μειώσεις. «Οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για “διασφάλιση των σημερινών συντάξεων” δύσκολα υποκρύπτουν τις απώλειες των σημερινών απασχολούμενων και επόμενων γενεών συνταξιούχων» αποκαλύπτει η έκθεση και προσθέτει : «εκτός τούτου είναι αμφίβολο αν μπορούν να τηρηθούν μετά από 2-3 χρόνια».
Επίσης η έκθεση υπογραμμίζει ότι ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης είναι «συζητήσιμες» παραπέμποντας σε πιθανές αρνητικές παρενέργειες. Κάνει μάλιστα λόγω για αρνητικές επιπτώσεις ορισμένων επιλογών στην οικονομία. «Ορισμένες ρυθμίσεις εκπέμπουν λάθος μηνύματα (π.χ. η προσωπική διαφορά)» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και επισημαίνουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης «δεν λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της ιδιωτικής ασφάλισης».

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: