Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Κέντρο Υγείας Κουφαλίων: «Θέλουμε ασθενοφόρο!»

Κάποτε ήταν το καμάρι της περιοχής και ένα από τα καλύτερα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί κυρίως, χάρη στην αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Λειτουργεί γιατί οι εργαζόμενοι δουλεύουν παραπάνω από το κανονικό. Αν το προσωπικό τηρήσει τα ωράρια σύμφωνα με τον νόμο και δουλέψει τις ώρες που προβλέπεται, τότε θ' αρχίσει να υπολειτουργεί.
Όλοι ξέρουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Οι κυβερνήσεις έχουν υποβαθμίσει τον τομέα υγεία και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά από την έλλειψη έμψυχου δυναμικού και την υποχρηματοδότηση.
Ήταν ανέτοιμες οι δομές ν' αλλάξουν όλη την πρωτοβάθμια.
Όσο το Κ.Υ. ανήκε στο Παπανικολάου υπήρχε μια καλή ροή αλλά από την στιγμή που το κέντρο υγείας πέρασε στην Γ΄ ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) άρχισαν τα προβλήματα. Η βασική γραμμή της τροφοδοσίας και προμήθειας των Κ.Υ. σε υλικά, κόπηκε από την 1.1.2015 με την μεταφορά των Κ.Υ από τα νοσοκομεία στις ΥΠΕ, ενώ καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Δεν υπήρχε οργάνωση για να γίνει αυτή η αλλαγή και όλα  ως συνήθως έγιναν με προχειρότητα, αφού μια ΥΠΕ έχει την μισή Βόρεια Ελλάδα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν.
Κόντρα σε όσα ακούγονται πάντως  αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων, παρά μόνο αν κλείσουν όλα τα κέντρα υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις προμήθειες ,ακόμα και σε βασικά είδη.Παλαιότερα, οι προμήθειες ή κάποιο πρόβλημα λυνόταν αμέσως.
Τώρα έχουμε φτάσει σε σημείο, όταν γιορτάζει κάποιος υπάλληλος, αντί για γλυκά να πηγαίνει γάζες ή διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν οδηγοί για τα ασθενοφόρα. Υπάρχει καινούργιο ασθενοφόρο που δυστυχώς σαπίζει στο προαύλιο. Οι οδηγοί που υπήρχαν μετακινήθηκαν αλλού.
Η διοίκηση του Κ.Υ. έχει κάνει πολλές ενέργειες και γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει επανειλημμένα έγγραφα γι αυτό το θέμα.Μάλιστα υπήρξε πρόταση και από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου και από την τωρινή, ώστε να παραχωρηθεί χώρος στην Χαλκηδόνα και να γίνει κέντρο ΕΚΑΒ, αλλά δυστυχώς όλες οι προτάσεις μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί.(Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί, ότι το Κέντρο Υγείας προεκλογικά έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς υποψηφίους.)
Σε οποιοδήποτε περιστατικό έρχεται ασθενοφόρο  συνήθως από Χαλάστρα ή Γιαννιτσά αν υπάρχει διαθέσιμο, πράγμα που στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει 20-30 λεπτά αναμονής. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, ο χρόνος αυτός μπορεί να αποβεί μοιραίος.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων υπάρχουν κάποια μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, που ήρθαν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως ολοκαίνουργιο ακτινολογικό μηχάνημα, οδοντιατρικό μηχάνημα, απινιδωτής κ.ά. ενώ εντός των ημερών επιτροπή κατοίκων θα δωρίσει και ειδικό πιεσόμετρο. Αν και όποτε γίνουν προσλήψεις προσωπικού, το Κ.Υ. είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το κτίριο λόγω παλαιότητας έχει σοβαρά προβλήματα πλέον. Υγρασίες, ανάγκη για βάψιμο και άλλα προβλήματα μαρτυρούν την ηλικία του. Όλα αυτά είχαν καταγραφεί όσο ανήκε το Κ.Υ. στο Παπανικολάου και υπήρχε μέριμνα να διορθωθούν, αλλά μετά την αλλαγή σταμάτησαν όλα.Πρέπει να τονιστεί ότι πολλά τεχνικά προβλήματα λύθηκαν από ντόπιους τεχνίτες αφιλοκερδώς.
Αυτή την στιγμή το Κ.Υ. Κουφαλίων εξυπηρετεί και εξετάζει ασθενείς μέχρι και από τον Άγιο Πέτρο. Εξετάζεται όποιος και να έρθει και δίνονται πρώτες βοήθειες σε όλους.
Δυστυχώς όμως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο καιρό αυτό θα γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Απαιτείται κινητοποίηση των κατοίκων και όλων των φορέων του δήμου, ώστε όλοι μαζί να κινηθούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα για υγεία των πολιτών. Υπήρξαν πρόσφατα περιστατικά που δείχνουν το πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχουν οδηγοί για τα ασθενοφόρα. Ενδεχομένως κάποιοι άνθρωποι να είχαν σωθεί.
Άλλωστε αν ρωτήσει κάποιος του κατοίκους  της περιοχής για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, η απάντηση που θα πάρει είναι: “Θέλουμε ασθενοφόρο και οργανωμένο Κέντρο Υγείας”
ΣΗΜ: Ενώ είχε γραφτεί το κείμενο, είδαμε τις τελευταίες μέρες συνεργείο του δήμου να πραγματοποιεί εξωτερικές εργασίες στο κτίριο.Θα υπάρξει νέο άρθρο με φωτογραφίες.

Του Στέφανου Θ. Ηλιάδη
Πηγή: e-koufalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: