Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

«Διευκρινίσεις» για το έλλειμμα ζητά η Ε.Ε. από την Πορτογαλία

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας μπορεί να γίνει η αιτία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας και να ζητήσει την επιβολή μέτρων. Το 2015 έκλεισε με δημόσιο έλλειμμα 4,2% για την Πορτογαλία, ενώ σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 3%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να εξηγήσει γιατί δεν μειώνει το δομικό της έλλειμμα, όπως είχε δεσμευθεί στα μέσα της χρονιά που πέρασε, και εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας.
Αν δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει το προσχεδίου του προϋπολογισμού που έχει υποβάλει η Λισαβόνα και να της ζητηθεί να λάβει έκτακτα και σκληρά μέτρα.
Εκτός προθεσμίας
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά ότι το υπερβολικό έλλειμμα δεν διορθώθηκε εντός της καθορισμένης προθεσμίας το 2015, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την Επιτροπή να προτείνει τη λήψη μέτρων βάσει της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) μόλις καταστούν διαθέσιμα τα επαληθευμένα δεδομένα», ανέφερε η Κομισιόν σε επιστολή της προς τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών.
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, και έπειτα από μεγάλο διάστημα με διαπραγματεύσεις και παζάρια μεταξύ των κομμάτων, η Κεντροαριστερά σχημάτισε κυβέρνηση εκδιώκοντας την έως τότε κυβερνώσα κεντροδεξιά. Η νέα κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του Νοεμβρίου, δεσμεύθηκε να δώσει έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης.
Έλλειμμα 4,2%, αντί 3%
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 που υπέβαλε στις 22 Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2016, αναφέρεται ότι το δημόσιο έλλειμμα το 2015 ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας. Προβλέπει δε ότι εντός του 2016 το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,7% το 2016, ενώ το δομικό έλλειμμα θα μειωθεί από το 1,3% στο 1,1% το 2016 (-0,2%).
Όμως στα μέσα του 2015 οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν ζητήσει από την Πορτογαλία να μειώσει το δομικό έλλειμμα κατά -0,6% του ΑΕΠ το 2016.
Βάσει των έκτακτων εξουσιών που της εκχωρήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ισχύ να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού και να ζητήσει ένα αναθεωρημένο κείμενο.
Να διαβουλευθούμε...
Ωστόσο, όπως αναφέρει η επιστολή, «πριν κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση... επιθυμούμε να διαβουλευθούμε μαζί σας σχετικά με τους λόγους που η Πορτογαλία σχεδιάζει να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά το δομικό έλλειμμα το 2016» θέτοντας έναν στόχο πολύ κατώτερο «από την προσαρμογή που είχε προτείνει το Συμβούλιο τον Ιούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Λισαβόνα προθεσμία έως μεθαύριο Παρασκευή 29η Ιανουαρίου για να της δώσει διευκρινίσεις και εάν οι απαντήσεις δεν την ικανοποιήσουν, η Κομισιόν ενδέχεται να ζητήσει από τη Λισαβόνα να της στείλει αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού ώς την 5η Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα είπε ότι η επιστολή αυτή είναι κάτι «φυσιολογικό», καθώς «εντάσσεται στον διάλογο που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν απαντήσεις σε όλες τις «αμφιβολίες» των Βρυξελλών. 
Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός ο οποίος εστάλη στην Κομισιόν είναι «υπεύθυνος», «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης, καλύτερη κοινωνική πρόνοια και περισσότερη αυστηρότητα στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μία ημέρα αφότου οι οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε τη Λισαβόνα ότι οι προβλέψεις για μεγέθη-κλειδιά που διατυπώνονται στον πορτογαλικό προϋπολογισμό ενδέχεται να είναι υπερβολικά αισιόδοξες και να θέσουν σε κίνδυνο την αξιολόγηση του αξιόχρεού της (BB+, μια βαθμίδα κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, με θετική προοπτική).
Μέτρα έλαβαν οι προηγούμενοι
Ανάλογες επιστολές έχουν σταλεί έως σήμερα στην Ιταλία και τη Γαλλία, για να δώσουν διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς τους τον Σεπτέμβριο του 2014, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Αυστρίας τον Μάιο του 2014.
Και στις τρεις περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις Αυστρίας, Ιταλίας και Γαλλίας ανακοίνωσαν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ώστε οι προϋπολογισμοί τους να τηρούν τους κανόνες και να αποφύγουν τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις καλέσει να καταρτίσουν νέους προϋπολογισμούς.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: