Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Τι πρότεινε ο Τσίπρας στους επιστημονικούς φορείς

Καθώς το Μαξίμου θέτει ως στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση και ενώ το κίνημα της γραβάτας για το 20% ασφαλιστικές εισφορές τείνει να λάβει διαστάσεις, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους προέδρους του ΤΕΕ, των Δικηγορικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Δεν κατέληξε σε συμφωνία η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ι με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, για το ασφαλιστικό των επαγγελματιών επιστημόνων.
«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.
«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».
«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «'Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.
Οι βελτιώσεις που προτείνει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου μετά τη συνάντηση
Νέοι επιστήμονες:
1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%
Άνεργοι:
1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
Εργαζόμενοι με "μπλοκάκι":
Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.
Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων:
1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.
2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.
Όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει «ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο».
Γιατί ανησυχεί η κυβέρνηση
Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο η αξιολόγηση όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί, αλλά να μην τελειώσει γρήγορα.
Ήδη ο πρωθυπουργός από χθες μίλησε για τις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. «Για να μην υπάρξουν υπερβολικές και δυσβάστακτες επιβαρύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις λεπτομέρειες δεν αποκλείεται να τις ανακοινώσει ο ίδιος στην ομιλία του στην Βουλή την Τρίτη.
Ανοιχτή πρόσκληση και προς τους αγρότες εξακολουθεί να υπάρχει από τον πρωθυπουργό, αν και το μπλόκο τους πλέον έχει χωριστεί στα δύο.
Από την κυβέρνηση εκτιμούν πως οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων είναι φυσιολογικές από το γεγονός πως έχουν πιεστεί όλα τα τελευταία χρόνια και από το ότι η συμφωνία είναι εμπροσθοβαρής με όλα τα μέτρα να περνούν μαζί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει ήδη μπροστά το δίλημμα των επομένων ημερών που απευθύνεται κυρίως στις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται.
Οπισθοχώρηση στη συμφωνία σημαίνει αυτόματα θέμα παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ για το ασφαλιστικό η μη μεταρρύθμιση του συστήματος σημαίνει και κατάρρευση του.
Ο φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η πλευρά των δανειστών να ανοίξει ακόμα περισσότερο την «βεντάλια» των απαιτήσεων προκειμένου να πιέσει για περαιτέρω παραχωρήσεις και στο ασφαλιστικό που αποτελούν μέχρι τώρα κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου.
Φόβος που μοιάζει να επιβεβαιώνεται καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ βάζει ξανά στο τραπέζι θέμα ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις υποσχέσεις της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός ότι το Ταμείο επιθυμεί τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τι δήλωσαν οι επιστημονικοί φορείς μετά τη συνάντηση
Τη διαπίστωση ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, όσον αφορά τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τονίζουν στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου.
«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, του ζητήσαμε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τους επιβάλλει μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν μετά στη διαβίωσή τους, αλλά ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα να μείνει στον τόπο του, να έχει δουλειά για να μπορεί να στηρίξει στη βάση της αλληλεγγύης τις επόμενες γενεές, και να έχει ανταποδοτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, Μιχάλης Βλασταράκος.
Είπε, επίσης, ότι τα τεχνικά κλιμάκια «θα μελετήσουν όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε προκειμένου να βελτιωθούν, προσθέτοντας πως «είπαμε στον πρωθυπουργό ότι εμείς ως γιατροί έχουμε σε ποσοστό 30% αδυναμία να πληρώσουμε τις εισφορές, άρα αν τις αυξήσουμε υπερβολικά, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και δεν θα έχει εισπραξιμότητα. Για πολύ μεγάλα εισοδήματα μπορεί να έχει μια προσαύξηση».
Ανέφερε, ακόμη, ότι οι γιατροί έχουν κινητοποιήσεις 28 και 29 του μηνός, κατά τη διάρκεια των οποίων, θα κλείσουν τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων, δεν θα εκδίδονται πιστοποιητικά και γνωμοδοτήσεις, εκτός των ΑμεΑ.
Τέλος, ερωτηθείς ποιά είναι η πρόταση της κυβέρνησης είπε «θα μελετήσουν τις προτάσεις και μετά θα απαντήσουν».
«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ενώ κεντρική μας θέση είναι ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες να παραμείνουν στο επάγγελμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.
«Είπαμε συγκεκριμένα να μην υπάρχουν μεγάλες εισφορές, να μπει ένα πλαφόν στις εισφορές και στη συνέχεια οι υπόλοιποι επαγγελματίες να μην επιβαρυνθούν με το ποσό που επιβαρύνονται μέχρι σήμερα. Σε λογικά πλαίσια θα υπάρχει συνεργασία», σημείωσε και προσέθεσε:
«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό θα το δουν τα κλιμάκια με βάση τις αρχές τις οποίες φέρνει, ότι πρέπει να είναι πιο δίκαιο το σύστημα και να πληρώνουν περισσότερα αυτοί που βγάζουν περισσότερα, εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι δεν πήραν συγκεκριμένη δέσμευση γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. «Εμείς δείξαμε τη διάθεσή μας να συνεισφέρουμε και στα τεχνικά κλιμάκια και στον διάλογο».
Ο πρόεδρος ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «είχαμε θεσμική υποχρέωση ως δικηγορικό σώμα να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε με πίνακες και συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο διαμόρφωσης Ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς δεν είναι βιώσιμο».
«Δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν και νέοι δικηγόροι, αλλά όχι μόνο νέοι δικηγόροι, υποχρεούνται να καταβάλλουν και φορολογία και εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που καλύπτουν το 67%, το 82% έως και το 90% του εισοδήματός τους, ένα τέτοιο σύστημα είναι αδύνατον να επιβιώσει και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο», εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής προσθέτοντας ότι επειδή οι πίνακες ήταν παραστατικοί, ουσιαστικοί και «ήταν αριθμοί», ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τους κατανοήσει και να «οδηγηθεί στην ριζική αναθεώρηση των αρχών του συγκεκριμένου προσχεδίου Ασφαλιστικού συστήματος».
Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις που υποβάλλαμε, που δεν είναι παρατηρήσεις θεωρητικού χαρακτήρα, αλλά παρατηρήσεις που αφορούν υπολογισμούς, αριθμούς και δυνατότητα επιβίωσης του συστήματος» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε την απάντηση».
Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού στην ομιλία του χθες ότι «θα προστατεύσουμε τους νέους επιστήμονες και όχι τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες στους δρόμους», ο κ. Αλεξανδρής είπε: «Θεωρώ πως μια τέτοια παρέμβαση έχει αισθητικό χαρακτήρα, το "κίνημα της γραβάτας" δεν είναι "κίνημα αγχόνης", είναι κίνημα ζωής. Άρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι τι φορούν οι δικηγόροι, που η γραβάτα είναι το επαγγελματικό τους ένδυμα, αλλά αν το αίτημά τους είναι ουσιαστικά, νομικά και οικονομικά ορθό. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση, και τα υπόλοιπα νομίζω πως συνιστούν λογοπαίγνια συγγνωστά στο πλαίσιο μιας δημόσιας εμφάνισης του πρωθυπουργού της χώρας».
Ερωτηθείς αν οι δικηγόροι δέχονται το εισοδηματικό κριτήριο, είπε ότι «δεχόμαστε ότι είναι ουσιαστικό, αναλογικό, προοδευτικό και ότι μπορεί να προσαρμόζεται», προσθέτοντας: «Εδώ έχουμε, υπό το σημερινό καθεστώς, δικηγόρο που εισπράττει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστικές εισφορές 9.300 ευρώ. Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν»
«Αναμένουμε, λοιπόν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων» είπε ο κ. Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης και γραμμής πλεύσης».
Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, «ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει χρόνος για να εξακολουθήσει μια διαβούλευση, να ακούσει πληρέστερα τις απόψεις μας και να αναπροσαρμόσει τη θέση του και την πρόταση που θα κάνει στο Κοινοβούλιο».
Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων είπε ότι αυτό αποφασίζεται από τα συλλογικά όργανα των δικηγόρων. «Αναμένω να ακούσω τις προτάσεις των συναδέλφων, όταν τους μεταφέρω την εικόνα που έχω μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το πραγματικό κλίμα, αυτό το οποίο διαπίστωσα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.    

Πηγή φωτογραφίας: intime
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: