Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κάτω από τη βάση η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς

Την 58η θέση σε 168 χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα στη παγκόσμια έκθεση για τη διαφθορά, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Διεθνή Διαφάνεια.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αξιολογεί σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, κατατάσσοντας τις από την πιο διεφθαρμένη μέχρι την πιο ενάρετη. Η χώρα μας βρίσκεται στην 58η θέση συγκεντρώνοντας 46 βαθμούς. Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά τα δύο τρίτα των 168 χωρών που αξιολογήθηκαν το 2015 παίρνουν βαθμό κάτω του 50. Παρά τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών έχουν βαθμό κάτω από τη μέση, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει με ικανοποίηση «ότι ο αριθμός των χωρών που κατάφεραν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους ήταν μεγαλύτερος απ' αυτόν των χωρών η βαθμολογία των οποίων σημείωσε πτώση» κατά το 2015. 
Τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα διαφάνειας παρουσιάζουν η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία (8 βαθμοί), στις οποίες η διαφθορά υπερβαίνει αυτή στο Σουδάν (165ο, 15 βαθμοί) και το Αφγανιστάν (166ο, 11 βαθμοί), ενώ το Ιράκ (161ο, 16) και η Συρία (154η, 18) δεν απέχουν πολύ. Από την άλλη πλευρά  η Δανία είναι επικεφαλής (91 μονάδες), μπροστά από τη Φινλανδία (90) και τη Σουηδία (89).
Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά τα δύο τρίτα των 168 χωρών που αξιολογήθηκαν το 2015 παίρνουν βαθμό κάτω του 50.
Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει η Βραζιλία, κάτι που οφείλεται στο σκάνδαλο Petrobas. Η δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας φέρεται ότι δωροδοκούσε επί χρόνια τουλάχιστον 25 βουλευτές, έξι γερουσιαστές και τρεις κυβερνήτες, κυρίως της κυβερνητικής παράταξης.
Με τη σειρά της η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στη ΜΚΟ εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «όλες οι BRICS (ακρωνύμιο των πέντε αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι πιο υποσχόμενες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν βαθμολογίες κάτω από το 50».
Η λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας καταρτίζεται βάσει δεδομένων που συγκεντρώνονται από 12 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Παγκοσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: