Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πρόταση διαλόγου και συνεργασίας όλων των αριστερών δυνάμεων

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΟΛΑΡΗ, ΠΑΝ. ΣΩΤΗΡΗ, ΠΑΝ. ΜΑΝΤΑ, ΔΗΜ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ
Με συνέντευξη Τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε η Διακήρυξη της ΛΑ.Ε, ως σχέδιο που κατατίθεται για διάλογο και παρατηρήσεις στις επιτροπές της ΛΑ.Ε σε όλη την Ελλάδα και ευρύτερα στην κοινωνία, ενώ, όπως τόνισε και ο Παν. Λαφαζάνης, με αυτή τη διακήρυξη ως αφετηρίαη ΛΑ.Ε απευθύνεται για διάλογο και συνεργασία σε όλες τις αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις για τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού αριστερού, ριζοσπαστικού, πατριωτικού, δημοκρατικούαντιμνημονιακού μετώπου.
Τη συνέντευξη έδωσαν ο Παν. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε κατα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΛΑ.Ε Μαρία Μπόλαρη, Παν. Σωτήρης, Παν. Μαντάς και Δημ. Σαραφιανός, ενώ τη συνέντευξη διεύθυνε ο Αλ. Καλύβης, υπεύθυνος Τύπου της ΛΑ.Ε.
  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.
  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΠΟΡΑΚΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
  • ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΕΟΡΤΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σας καλημερίζω και σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας.
Δίνουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουμε τη Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας, την οποία διαμόρφωσε και ενέκρινε το Πολιτικό μας Συμβούλιο.
Ο τίτλος της Διακήρυξης μας αποδίδει πλήρως το επίκαιρο πολιτικό μας στίγμα και τον άμεσο διακριτό πολιτικό στόχο της ΛΑ.Ε σε αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία.
Ο τίτλος της Διακήρυξης μας είναι: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ! Και συνοδεύεται από τα τρία καίρια ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει η Διακήρυξη:
ΓΙΑ ΤΙ Ανατροπή και με ΠΟΙΟ περιεχόμενο και προσανατολισμό
Με ΠΟΙΟΥΣ θα γίνει αυτή η Ανατροπή
Και, βεβαίως, το ΠΩΣ θα γίνει η Ανατροπή
Κι όταν λέμε ΑΝΑΤΡΟΠΗ για άλλη μια φορά και με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια και επάρκεια, αποσαφηνίστηκε ότι αναφερόμαστε σε μια δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή. Μια ανατροπή που θα ακυρώσει όλα τα μνημόνια και πρώτα απ’ όλα δεν θα εφαρμόσει και θα ακυρώσει το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο.
Μια ανατροπή που θα απαλλάξει τη χώρα από τον μνημονιακό ζυγό στη βάση ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος με ορίζοντα και προοπτική το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω δύο πράγματα που έχουν μια ειδική σημασία.
Το ΠΡΩΤΟ είναι ότι η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ την οποία σας έχουμε διανείμει δεν είναι ένα κείμενο που είναι θέσφατο και δεν επιδέχεται συζήτησης, τροποποιήσεων και αλλαγών.
Αντιθέτως, τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ αυτή τη θέτουμε σε ανοικτό διάλογο τόσο με τις οργανώσεις και τα μέλη της ΛΑ.Ε. που θα την συζητήσουν πλατιά το επόμενο διάστημα, όσο και με τον κόσμο της Αριστεράς και όλη την κοινωνία.
Θέλουμε μέσα από αυτόν τον διάλογο με τα μέλη της ΛΑ.Ε και ευρύτερα την κοινωνία να επεξεργαστούμε συλλογικά, δημοκρατικά και πληρέστερα την ταυτότητα, την πολιτική και τις θέσεις μας.
Το ΔΕΥΤΕΡΟ που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι η Διακήρυξη, που έχετε μπροστά σας, είναι άλλο ένα πρόσθετο θετικό βήμα διαλόγου στις επεξεργασίες της ΛΑ.Ε., μετά την Προγραμματική μας Διακήρυξη με την οποία κατεβήκαμε στις εκλογές.
Η σημερινή Διακήρυξη είναι και κάτι επιπρόσθετο. Είναι μια θετική συμβολή στην πορεία μας προς την Ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΛΑ.Ε.
Φυσικά η Διακήρυξη αυτή ενώ βοηθά την πορεία προς την Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη, δεν υποκαθιστά τις ΘΈΣΕΙΣ που θα τεθούν προς συζήτηση για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΛΑ.Ε και οι οποίες θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες βδομάδες.
Στόχος και επιδίωξη μας είναι να κάνουμε την Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη μετά το Πάσχα μέσα στον Μάη.
Το ΤΡΙΤΟ σημαντικό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι η Διακήρυξη μας απευθύνεται για συζήτηση όχι μόνο στο εσωτερικό της ΛΑ.Ε. και στην κοινωνία αλλά και σε όλες τις αριστερές ριζοσπαστικές προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Με βάση και αφετηρία τη Διακήρυξη μας κάνουμε πρόταση διαλόγου και συνεργασίας σε όλες τις αριστερές δυνάμεις και τις καλούμε να πρωτοστατήσουμε σε ένα ευρύ δημοκρατικό αντιμνημονιακό μέτωπο στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος σοσιαλιστικής προοπτικής.
Αυτή είναι η αποτελεσματικότερη και πιο επείγουσα επιλογή για να ανακόψουμε την καταστροφή που επελαύνει.
Καλούμε ειδικότερα το Κ.Κ.Ε. να εγκαταλείψει επί τέλους τις αντιενωτικές και διχαστικές λογικές στους λαϊκούς αγώνες και τον πόλεμο ενάντια στις άλλες αριστερές δυνάμεις, επιλογές που ευνοούν μόνο την κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλοκ.
Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει καταντήσει, οδηγείται στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Η ανθεκτικότητα των υπερεθνικών ενώσεων δοκιμάζεται στις δυσκολίες και όχι στους ανέφελους καιρούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στη διπλή κρίση, οικονομική και προσφυγική, απόδειξε την αποτυχία της και ακολουθεί τροχιά παρακμής και άγριων ανταγωνισμών. Η Ελλάδα είναι το μεγάλο θύμα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των ξενοφοβικών αντιλήψεων των περισσότερων κυβερνήσεων της Ε.Ε.
Η χώρα μας, με ευθύνη της Ε.Ε. και των παραδομένων εθελόδουλων κυβερνήσεων της, ζει έναν οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη και έχει μετατραπεί σε οικονομικό – κοινωνικό πειραματόζωο, ενώ τελευταία μετατρέπεται και σε ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών, με χώρες της Ευρώπης να έχουν βάλει ουσιαστικά την Ελλάδα σε καραντίνα.
Αυτήν την ώρα η χώρα μας δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να ακολουθήσειριζοσπαστικούς και τολμηρούς δρόμους, τους οποίους υποδεικνύει η Διακήρυξη μας.
Δεν είναι η Ελλάδα που χρειάζεται την Σένγκεν αλλά η Σένγκεν χρειάζεται την Ελλάδα για να επιβιώσει. Δεν είναι η Ελλάδα που χρειάζεται την Ευρωζώνη αλλά η Γερμανία είναι που τη χρειάζεται προκειμένου να διατηρεί σε οικονομική υποδούλωση όλη την Ευρώπη και σε καθεστώς αποικίας τη χώρα μας. Η Ελλάδα πρέπει να ανατρέψει την μνημονιακή αιχμαλωσία και στη βάση ενός ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού προγράμματος και σχεδίου παραγωγικού μετασχηματισμού με σοσιαλιστικό ορίζοντα, να φύγει αμέσως από την Ευρωζώνη και να συγκρουστεί με το κατεστημένο της Ε.Ε. και να προχωρήσει στη συγκρότηση σε νέες βάσεις εθνικού νομίσματος και εθνικής νομισματικής πολιτικής με αποκλειστικό προσανατολισμό την ανάπτυξη, την ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια στην οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική.
Αυτήν την ώρα δεν κυβερνάει η Αριστερά στη χώρα, όπως συνηθίζουν οι προπαγανδιστές να λένε, άλλα μια μεταλλαγμένη νεομνημονιακή κυβέρνηση, η οποία ξεπούλησε τις αρχές και τις ιδέες της αριστεράς. Απάντηση στο μεταλλαγμένο νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ο κατ' εξοχήν εκφραστής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, της διαπλοκής και του γερμανικού κατεστημένου Κυρ. Μητσοτάκης.
Ούτε απάντηση φυσικάαποτελεί μια οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση για την οποία γίνονται διεργασίες παρασκηνίου. Κανένας από το μνημονιακό μπλοκ δεν θέλει εκλογές. Θέλουν να μαγειρέψουν μία κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να εφαρμοσθεί το τρίτο μνημόνιο. Θα αποτύχει, όμως, γρήγορα και οποιαδήποτε διευρυμένη κυβέρνηση ή οικουμενική κυβέρνηση. Γιατί τοθέμα για την χώραδεν είναι πόσοι περισσότεροι θα συγκεντρωθούν, προκειμένουνα εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο. Το πρόβλημα για την χώρα είναι το ίδιο τομνημόνιο, είναι το το τρίτομνημόνιο, που πρέπει να μην εφαρμοστεί και να ακυρωθεί.
Κανένας από το μνημονιακό μπλοκ ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης ούτε πολύ περισσότερο, τα ενδιάμεσα λεγόμενα κεντροαριστερά κόμματα όπως, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΚΕΝΤΡΩΟΙ, θέλουν εκλογές. Τρέμουν τις εκλογές. Γιατί ξέρουν ότι αυτές οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία μίας ευρύτερης αντιμνημονιακής πολιτικής για τη χώρα. Τρέμουν και δεν θέλουν τις εκλογές.
Η μόνη που δεν φοβάται τις εκλογές είναι η ΛΑ.Ε. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι με την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και την λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να γίνει αυτήν την ώρα ένα σημαντικότατο βήμα που θα ανοίξει το δρόμο σε ευρύτατη αντιμνημονική ανατροπή. Ένα σημαντικό βήμα που με την ενίσχυση της Λαϊκής Ενότητας, θα δημιουργήσει μία νέα δυναμική χιονοστιβάδα στη χώρα μας λαϊκής αντιμνημονικής ανατροπής.
Η ΛΑ.Ε πρωτοστατεί αυτήν την ώρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ΛΑ.Εζητάει την στήριξη και την ενίσχυση από τον ελληνικό λαόγια να διαμορφωθεί ένα ευρύτατομέτωπο αντιμνημονικής ανατροπής. Ένα ευρύτατο λαϊκό μέτωπο, αγώνων, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα καινούργιο δημοκρατικό, ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό πρόγραμμα. Αυτός είναι ο αγώνας μας και πιστεύουμε ότι η διακήρυξη αυτή θα βοηθήσει πολύ θετικά σε αυτόν τον προσανατολισμό. Σας ευχαριστούμε πολύ.
  • ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΠΟΡΑΚΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
  • ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΕΟΡΤΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Παναγ. Λαφαζάνης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα να ασκήσει veto στην ΕΕ για το προσφυγικό, τόνισε:
«Ακούσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό, μετά από πρόταση και της κυρίας Γεννηματά, ότι θα συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εχουμε μερικά ερωτήματα για το συμβούλιο αρχηγών, αλλά εγώ θα ήθελα να κάνω και άλλου είδους αποτίμηση.
Νομίζω ότι η κυρία Γεννηματά στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε λίγο πολύ ως πολιτικό βαποράκι για τον Αλέξη Τσίπρα, διότι αυτό το Συμβούλιο αρχηγών μπορεί να αποτελεί το προεόρτιο διεργασιών για να πάμε σε οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση, η οποία από κάθε άποψη είναι απαράδεκτη και θα προκαλέσει ακόμη πιο επικίνδυνες καταστάσεις, χωρίς να προσφέρει καμμιά απολύτως διέξοδο.
Το θέμα του Συμβουλίου είναι το προσφυγικό ζήτημα, αλλά οι προεκτάσεις αυτού του Συμβουλίου μπορεί να είναι άλλες και να συνδέονται με τις διεργασίες παρασκηνίου που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία μιας οικουμενικής. Μιας οικουμενικής μνημονιακής κυβέρνησης για την οποία εργάζονται μετά πάθους από καιρό τώρα ο Βασίλης Λεβέντης, είναι ο μόνος ρόλος που έχει η Ένωση Κεντρώων στην πολιτική ζωή, να γίνει επιτέλους αυτή η οικουμενική κυβέρνηση, αλλά όπως είδατε ακολούθησαν και υποστηρίζουν μανιωδώς την οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση και η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Οι Τσίπρας, Μητσοτάκης παίζουν το ρόλο του «τραβάτε με και ας κλαίω». Και η διαπραγμάτευση, η οποία εξαλίσσεται στο παρασκήνιο, μάλλον σκοντάφτει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να εγκαταλείψει με τίποτα την πρωθυπουργία, διότι φοβάται ότι θα περάσει στα πολιτικά αζήτητα και βεβαίως δεν είναι εύκολο για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα.
Ολα αυτά βεβαίως όπως καταλαβαίνετε δεν έχουν καμιά σχέση με τα προβλήματα της χώρας και τους ελληνικού λαού, τα οποία είναι απόρροια του 3ου μνημονίου.
Το βέτο για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της χώρας μας σε σχέση με το προσφυγικό έπρεπε να το θέσει ο Αλ. Τσίπρας στην προηγούμενη Σύνοδο της ΕΕ για να είναι δεσμευτική και με κυρώσεις η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα ανοικτά σύνορα. Επρεπε δηλαδή να βάλει το veto στο θέμα του Brexit που είναι πολύ ουσιαστικό και καυτό για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό το βέτο έπρεπε να είχε τεθεί, επίσης, ακόμη πιο πριν και να είναι δεσμευτικό για τα ανοικτά σύνορα στην Ευρώπη και την αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έγινε και αυτό.
Τώρα ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι προτίθεται να βάλει βέτο. Πρέπει να μας πει πού θα βάλει το βέτο. Σε ποια απόφαση θα μπει το βέτο.
Εμείς βεβαίως θέλουμε να υπερασπίσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους και με τη μέγιστη δυνατή ένταση και φυσικά με veto τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα των προσφύγων, οι οποίοι είναι απαράδεκτο να στοιβάζονται υπό πολύ κακές συνθήκες στη χώρα μας. Αλλά πρέπει να δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση που θα μπει το βέτο και, εάν και εφόσον, αυτό το βέτο θα είναι αποτελεσματικό για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και να μην είναι μια κυβερνητική καρικατούρα βέτο ή μια κυβερνητική τρακατρούκα, η οποία εκτοξεύεται για εσωτερικούς λόγους σκοπιμότητας.
Αλλωστε δεν έχουμε συνηθίσει αυτή την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα να έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο.
Αντίθετα, η παλιά ρητορική του Τσίπρα έχει μετατραπεί σε μια στάση παρακολουθηματική του ευρωπαϊκού κατεστημένου, για να μην πω μια στάση παρατρεχάμενου της κυρίας Μέρκελ.
Η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών δεν ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού αλλά ούτε και σε αυτά που πρέπει να γίνουν με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: