Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το 50% των Γερμανών ζει με το 2,5% του συνολικού πλούτου

Χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών Γερμανών δείχνει έκθεση της Bundesbank, της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας τονίζοντας ότι το πιο πλούσιο 10% των Γερμανών κατέχει σχεδόν το 60% του πλούτου που παράγει η μεγαλύτερη οικονομία της χώρας.
Κάνοντας μελέτη στα νοικοκυριά το 2014, η Bundesbank συμπέρανε πως το πιο φτωχό 50% του πληθυσμού θα πρέπει να ζήσει με το 2,5% του συνολικού πλούτου της χώρας. 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων είναι εκείνες που δημιουργούν πλούτο για εκείνους που τον κατέχουν, ενώ εκείνοι που ζουν σε νοικιαζόμενο σπίτι μένουν πίσω. 
Ειδικότερα, τα νοικοκυριά που έχουν ιδιόκτητο σπίτι ο πλούτο τους αυξήθηκε κατά περισσότερα από 33.000 ευρώ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2014, ενώ εκείνοι που νοικιάζουν τα έσοδά τους αυξήθηκαν κατά μόλις 1.000 ευρώ ή λιγότερο.
Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μεταπολεμικά δημιούργησε μερικούς από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ευρώπη, από την οικογένεια Γκαντ που βρίσκεται πίσω από την αυτοκινητοβιομηχανία BMW μέχρι τους ιδιοκτήτες των εκπτωτικών καταστημάτων Aldi. 
Παράλληλα, όμως, η μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων και η μικρή αύξηση των μισθών είχαν ως συνέπεια οι περισσότεροι Γερμανοί να ζουν μέτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: