Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Οι Ρεπουμπλικανοί είναι απειλή για το ανθρώπινο είδος

Με τρομακτική σαφήνεια, ο συγγραφέας και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι μίλησε στην Il Manifesto για το χάος, τη βαρβαρότητα και την καταστροφή της ανθρώπινης ζωής. Μετά από τόσα χρόνια συνεντεύξεων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ο Τσόμσκι είναι πιο κυνικός παρά ποτέ υποστηρίζοντας πως δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την παγκόσμια καταστροφή.
"Το ανθρώπινο είδος είναι αντιμέτωπο με μία κατάσταση που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ιστορία του Χόμο Σάπιενς" είπε. "Είμαστε στο σταυροδρόμι μιας κατάστασης που δεν έχει επαναληφθεί, και πολύ σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουμε κατά πόσο θέλουμε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει υπό όρους που θα μοιάζουν με την ύπαρξη όπως την ξέρουμε ή αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πλανητική καταστροφή τόσο ακραία δεν θα μπορούμε καν να φανταστούμε τι θα μπορούσε να αναδυθεί".
* Ποια η γνώμη σας για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την έγκριση του δικαστή Αντονίν Σκάλια, να μπλοκαριστούν οι προσπάθειες της διακυβέρνησης Ομπάμα για περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη;
Η απόφαση είναι πολύ σημαντική και πολύ σοβαρή. Οι πέντε δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου γνώριζαν την πολιτική αξία αυτής της ψήφου. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το δελτίο Τύπου που βγήκε μετά την ψήφιση υπογραμμίζει -όχι τυχαία- πως "είναι μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ".
* Πιστεύετε πως αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση που ξεπερνούσε τη συνταγματική ισορροπία δυνάμεων;
Βέβαια. Οι πέντε δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ρεπουμπλικανοί. Και τώρα με τον θάνατο του Σκάλια τίποτα δεν θα αλλάξει. Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία περιορίζει κάθε μελλοντικό νομικό μέσο, αφού αυτό θα μπορεί να αναιρεθεί μέσω έφεσης, και περιορίζει όλες της αποφάσεις των δικαστηρίων που προηγήθηκαν της απόφασης αυτής.
Το μήνυμά τους στους συμμετέχοντες της Συνόδου του Παρισιού είναι πρακτικά: "Πηγαίνετε στον διάολο". Όχι πως η Σύνοδος του Παρισιού πέτυχε πολλά σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως το πιο ακανθώδες και δύσκολο ζήτημα ήταν να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων οι οποίες θα είναι δεσμευτικές μέσω μιας διεθνούς συνθήκης.
Και η Γαλλία ήξερε καλά πως το ρεπουμπλικανικό κόμμα στη Γερουσία ποτέ δεν κύρωνε δεσμευτικές για την κυβέρνηση συμφωνίες. Συνεπώς οι πέντε ρεπουμπλικανοί δικαστές εξέφρασαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την απόφασή τους, τι πιστεύουν για την ταχεία προέλαση προς την καταστροφή του πλανήτη και για το ανθρώπινο είδος.
* Μπορούν να αγνοήσουν τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της επιλογής;
Οι ρεπουμπλικανοί ηγέτες γνωρίζουν τις καθημερινές συνέπειες των εποχικών μετακινήσεων πληθυσμών από το ένα ημισφαίριο στο άλλο, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά. Επίσης γνωρίζουν το επίπεδο της καταστροφής αυτού του κομματιού του πλανήτη που γνωρίζουμε ως πολιτισμένο και τους κινδύνους που υπάρχουν, αλλά κάθε υποψήφιος που συναγωνίζεται στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο σήμερα αρνείται κάθε απόδειξη για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει κάτι. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του σήμερα, θα ήθελα να προσθέσω, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες οργανώσεις στην ανθρώπινη ιστορία.
* Γιατί η ρητορική της Ακροδεξιάς στην Αμερική σας φοβίζει περισσότερο από την ακροδεξιά ιδεολογία που απλώνεται ανά την Ευρώπη;
Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι πράγματι τεράστια, αλλά δεν διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη για να επιταχύνει την καταστροφή της ζωής στον πλανήτη.
* Στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2016-2017 που επικυρώθηκε χωρίς συζήτηση στο Κογκρέσο, τετραπλασιάζεται η δαπάνη για τον οπλισμό του ΝΑΤΟ και την προστασία της ασφάλειας των συμμάχων της ανατολικής Ευρώπης. Ποιο είναι το μήνυμα;
Σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι κλιμάκωσης των συγκρούσεων και των στρατηγικών εντάσεων ανάμεσα στις χώρες που ανήκουν στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής και εκείνων που ανήκουν στην αμερικανική. Αλλά θα μπορούσαν ποτέ οι ΗΠΑ να επιτρέψουν να συμβεί στα σύνορά τους αυτό που συμβαίνει τώρα στα ρώσικα σύνορα; Δεν θα ήταν αδιανόητο να αναπτύσσονταν ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι στα σύνορα Καναδά - Μεξικού; Θα είχαμε αποτεφρωθεί άπαντες. Νομίζω πως αυτή η περαιτέρω ανάπτυξη του ΝΑΤΟ συνιστά μια στρατηγική, μία πολύ επικίνδυνη γεωπολιτική πρόκληση.
Συμφωνώ με αυτό που έλεγε ο Τζόρτζ Κέναν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πως η "πυρηνική αποτροπή" θα έβαζε τα θεμέλια για μια τελική αναμέτρηση για την ύπαρξη ολόκληρης της ανθρωπότητας. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις και τα πρόσφατα παραδείγματα, όπως η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, είναι γεγονότα που θα μπορούσαν να εκραγούν και να διογκωθούν σε μια πυρηνική σύγκρουση.
* Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι ολοένα και πιο εκτεταμένοι πόλεμοι συνεπάγονται τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου;
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο χείλος μίας πυρηνικής σύγκρουσης. Έχετε υπόψη ότι, όποια κι αν είναι η προέλευση μιας πυρηνικής επίθεσης, θα σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους. Μια σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θα ήταν αυτό που ονομάζεται πυρηνικός χειμώνας. Μια τραγωδία καταστροφικών διαστάσεων. Μου θυμίζει αυτό που είπε ο Αϊνστάιν όταν ρωτήθηκε ποια όπλα, ως το επόμενο στάδιο από τα πυρηνικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο. Εκείνος απάντησε ότι το μόνο όπλο που θα παρέμενε στη διάθεση του ανθρώπου θα ήταν ένας πέτρινος πέλεκυς. Ο κίνδυνος ενός παγκοσμίου πολέμου είναι πολύ σοβαρός.
* Πιστεύετε πως οι ηγέτες της παγκοσμιοποίησης έχουν στρατηγική ή επιχείρησαν να δημιουργήσουν μία ελεγχόμενη καταστροφή που βγήκε εκτός ελέγχου;
Θα έπρεπε να είναι κανείς κλεισμένος σε κάποια σπηλιά για να μην καταλαβαίνει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει. Η βιομηχανία ορυκτών εδώ και δεκαετίες έχει επίγνωση των καταστροφικών συνεπειών της βιομηχανικής πολιτικής που βασίζεται στο πετρέλαιο. Τα στελέχη της Exxon - Mobil δεν είναι ηλίθιοι, αντίθετα είναι στοχοπροσηλωμένοι σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία της μεγιστοποίησης των κερδών και των τιμών των μετοχών. Οτιδήποτε άλλο είναι ασήμαντο σε σύγκριση με αυτό.
Είναι κάτι παρόμοιο με τους οπαδούς των διάφορων φονταμενταλισμών, είτε πρόκειται για ευαγγελιστές χριστιανούς είτε για εξτρεμιστές του Ισλάμ. Είναι σαν ένα θρησκευτικό δόγμα, για το οποίο δεν υπάρχει ούτε αμφιβολία ούτε αμφισβήτηση. Όλοι γνωρίζουμε πως είναι πολύ εύκολο να μην δώσουμε σημασία όταν κάτι το εκλαμβάνουμε ως αληθές, αλλά σε αυτή την περίπτωση η άρνηση να πιστέψουμε τα στοιχεία των ιστορικών δεδομένων έχει θανατηφόρες συνέπειες.
* Σε αυτό το καταστροφικό πλαίσιο ποιοι είναι οι κίνδυνοι του 2016, έτος εκλογής του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών;
Οι κίνδυνοι είναι πολύ σοβαροί. Αν τα σχόλια των ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το χρίσμα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του μέλλοντος του Λευκού Οίκου, θα πρέπει να περιμένουμε μια πραγματική καταστροφή και αυτή δεν είναι άλλη από το: αγνοούμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, σκίζουμε τις συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυξάνουμε τη στρατιωτική μας δύναμη, δρούμε με μεγαλύτερη επιθετικότητα και αποφασιστικότητα στον υπόλοιπο κόσμο, παρά τους κινδύνους να εξαπολύσουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αν μία χώρα με την ισχύ των ΗΠΑ υιοθετήσει αυτές τις στρατηγικές, οι πιθανότητες επιβίωσης του ανθρώπινου είδους ελαχιστοποιούνται.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: