Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΔΝΤ: Πιθανή η χαλάρωση δημοσιονομικών στόχων στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Όμπστφελντ, αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε πως δεν αποκλείεται να υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Μιλώντας στην Handelsblatt ο Μόρις Όμπστφελντ υπογράμμισε τους κινδύνους από την ευρωπαϊκή τάση «απόρριψης της οικονομικής ολοκλήρωσης και αναζήτησης εθνικών λύσεων». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα οι πολίτες  πολλών ευρωπαϊκών χωρών είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική κατάσταση στις χώρες τους. Μεταξύ αυτών και οι ισχυρότερες οικονομικών χώρες της ΕΕ. 65% στην Ιταλία, 64% στη Γαλλία, 63% στην Ισπανία και 40% στη Γερμανία.
Όπως σημειώνει ο Μόρις Όμπστφελντ η επιστροφή των Ευρωπαίων στους συνοριακούς ελέγχους είναι «διαμετρικά αντίθετη προς την ιδέα της νομισματικής ένωσης». Ο κ. Όμπστφελντ εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής αυτής θα είναι «πολύ υψηλές» και τονίζει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να βρει ένα δρόμο έτσι ώστε να μοιραστεί τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής φιλοξενώντας και ενσωματώνοντας τους πρόσφυγες».
Για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ η επιστροφή σε εθνικές λύσεις οφείλεται στις υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν. Παράλληλα παραδέχεται ότι και οι οικονομολόγοι φέρουν ευθύνη για την παρούσα κατάσταση: «Παραβλέψαμε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν τελικά μακριά από την ανάπτυξη».
Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο Μόρις Όμπστφελντ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ είναι έτοιμο να να χαλαρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την προσφυγική κρίση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά: «(...)Οι προσφυγικές ροές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Τα ελληνικά δημοσιονομικά αποτελούν, αντίθετα, ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα. Για να έχει η Ελλάδα επιτυχία θα πρέπει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος των συντάξεων είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιτευχθεί εξυγίανση στα δημοσιονομικά χωρίς μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού. Περιορισμός δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ωστόσο απαραίτητες, όπως άλλωστε και μια διαγραφή χρέους».
Παράλληλα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπερασπίζεται την πρόταση για ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων, την οποία απορρίπτει, ως γνωστόν, η Γερμανία: «Το σύστημα αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στον περιορισμό των κινδύνων μιας κρίσης. Συχνά η Ευρώπη καθυστερεί πολύ να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εν τέλει έχουν μεγάλο κόστος. Και κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης είδαμε παρεμβάσεις που κόστισαν πάρα πολλά χρήματα».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: