Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Δωμάτιο συνεύρεσης για τους κρατούμενους και τις συζύγους-συντρόφους τους στις φυλακές Γρεβενών

Τον πρώτο χώρο συνεύρεσης κρατουμένων με τους/τις συζύγους ή συντρόφους τους σε ελληνικές φυλακές, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο χώρος θα λειτουργήσει στις φυλακές Γρεβενών, στις οποίες άρχισε ήδη να λειτουργεί και το πρόγραμμα «παιδικού επισκεπτηρίου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο χώρος συνάντησης συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες στις φυλακές Γρεβενών θα είναι ο πρώτος παρόμοιος χώρος στις φυλακές της χώρας. Η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι αυτό προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.
Παιδικό επισκεπτήριο
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εγκαινίασε στις φυλακές Γρεβενών το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο».
Το παιδικό επισκεπτήριο είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη επίπλωση και ζωγραφισμένους τοίχους, σαν παιδικό δωμάτιο, όπου οι κρατούμενοι γονείς θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους. Τα παιδιά θα φτάνουν στο συγκεκριμένο αυτό χώρο χωρίς να μπαίνουν στο εσωτερικό της φυλακής.
Στο χώρο του παιδικού επισκεπτηρίου θα υπάρχει οπτική επιτήρηση από σωφρονιστικό υπάλληλο η οποία όμως «θα γίνεται με σχετική απόκρυψη», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το έργο έγινε χωρίς πρόσθετη δημόσια δαπάνη, αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού της φυλακής και των κρατουμένων.
Επίσης, ετοιμάζεται αντίστοιχος χώρος στη φυλακή Γυναικών Θήβας, ενώ θα ακολουθήσουν και αλλού.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: