Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ο ΟΠΑΠ περνάει απ' το ταμείο

Στις 15 Απριλίου η πρώτη είσπραξη του Ειδικού Τέλους στον ΟΠΑΠ. Πόσα χρήματα θα πληρώσει. Σημαντικό ατού στα χέρια της κυβέρνησης στην δύσκολη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές για την αποφυγή νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – Τρόικας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αρκετά σημεία να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, ανάσα 100 εκατομμύριων ευρώ για τα δημόσια έσοδα, αναμένεται να δοθεί την 15η Απριλίου, ημέρα είσπραξης του πρώτου τριμήνου, του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη, που έχει επιβληθεί στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Η υπουργική απόφαση είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο και είχε επικυρωθεί με τον νόμο Ν.4346/15 του οποίου το άρθρο 12, με τίτλο ‘Ειδικό Τέλος Παιγνίων ανά στήλη', προέβλεπε ότι ‘Επιβάλλεται ειδικό τέλος πέντε (0,05) λεπτών του ευρώ, ανά στήλη, κάθε παιγνίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. Το ειδικό τέλος βαρύνει τον παίκτη και αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, απευθείας, από την ΟΠΑΠ Α.Ε.’.
Η ΟΠΑΠ ΑΕ αντέδρασε σθεναρά στη μη επιβολή του σχετικού τέλους, προσφεύγοντας μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιανουάριο, όπου ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου αλλά και διαταγή με την οποία θα πάγωνε προσωρινά την υπουργική απόφαση.
Βασικό επιχείρημα για τη μη επιβολή του τέλους αποτέλεσε η αδυναμία για την άμεση τεχνολογική προσαρμογή του λογισμικού συστήματος των ηλεκτρονικών μηχανημάτων του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογίζεται και να εισπράττεται το εν λόγω ειδικό τέλος, ενώ επικαλούνταν και την αδυναμία στην πράξη να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού.
Αυτό που πέτυχε η διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ στην διαπραγμάτευσή της με το υπουργείο Οικονομικών, ήταν πως το τέλος θα αποδίδεται κάθε τρεις μήνες και όχι κάθε μήνα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Με την ευελιξία αυτή, θα αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει από τους αρχικούς σχεδιασμούς για μηνιαία απόδοση του τέλους των 5 λεπτών.
Το μέτρο, το οποίο είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση ως ισοδύναμο μέτρο για την αποφυγή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αν και καθυστέρησε να εφαρμοστεί περί τους τρεις μήνες, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, με την 15η Απριλίου να αποτελεί την ημέρα της είσπραξης του πρώτου τριμήνου.
Από το τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε σε έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις, το τελικό έσοδο μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιο, κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλοστα χέρια της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΟΠΑΠ ΑΕ, το 2015 παίχτηκαν περί τα 9δις στήλες, το οποίο αντιστοιχεί –αν συνυπολογιστεί και μια ενδεχόμενη μικρή πτώση των στηλών- σε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα, ποσό που δείχνει ικανό να αποδειχτεί σε σημαντικό ισοδύναμο για μέτρα.
Να σημειωθεί ότι το τέλος δεν επιβαρύνει την ΟΠΑΠ ΑΕ αλλά απ’ευθείας τους παίκτες, στους οποίους επιβάλλεται με άμεσο τρόπο η επιβάρυνση των 5 λεπτών. Η ΟΠΑΠ ΑΕ οφείλει, σύμφωνα με την σχετική απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, στις 22 Φεβρουαρίου, να καταβάλει το τέλος που έχει προεισπράξει από τους παίκτες, με το πέρας κάθε τριμήνου. Σε περίπτωση μη προείσπραξης το τέλος θα πρέπει να αποδωθεί από την ίδια την εταιρεία, ως νομίμως οφείλει.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: