Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Στους δήμους μέρος από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων (;)

Ειδήσεις για την κατανομή των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους έβγαλε η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Κρήτη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, ο υπουργός δέχτηκε να αποδίδεται μέρος των εσόδων στους κατά τόπους δήμους.  και θα εισηγηθεί σχετικά στους συναρμόδιους υπουργούς.
Το αίτημα τέθηκε από τον δήμαρχο Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, στο Ηράκλειο την Παρασκευή όταν ζητήθηκε να αποδίδεται στους δήμους ένα ποσοστό, από τις εισπράξεις των εισιτήριων που εκδίδονται στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς οι δήμοι είναι αρμόδιοι για την καθαριότητα, οδοποιία, αλλά και για την ευρύτερη εύρυθμη λειτουργία της περιοχής όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έσοδα από το Δικταίο Άντρο, που προσελκύει ετησίως περίπου 250.000 επισκέπτες, και τα οποία πηγαίνουν όλα στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Αναστηλώσεων χωρίς να διατίθεται ούτε ένα ευρώ στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που είναι υποχρεωμένος για την ευρύτερη λειτουργία, καθαριότητα του χώρου, για την οδοποιία, την προβολή κ.α.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε θετικός στη συγκεκριμένη πρόταση και όπως ανέφερε θα εισηγηθεί θετικά προκειμένου τα συναρμόδια Υπουργεία να αποφασίσουν σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.
Πρόσφατα, επίσης στο Λασίθι, εκφράστηκαν σφοδρές αντιδράσεις από τον Δήμο Αγίου Νικολάου και φορείς του τουρισμού για την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να τετραπλασιάσει το εισιτήριο στη Σπιναλόγκα  (από 2 σε 8 ευρώ) χωρίς μάλιστα να αποδίδεται μέρος των εσόδων στον τοπικό δήμο. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: