Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Στο πλευρό της Αθήνας η Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς «αυτήν την κατεύθυνση». Υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί εκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα».
Δεν μπορεί το ΔΝΤ να εκφράζεται κατά παράβαση της νομοθεσίας
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Θέλουμε το ΔΝΤ» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά, είπε και τόνισε: «Πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Είμαστε δημοκρατίες και πρέπει να το σεβαστούμε». Υπενθύμισε δε, πως η άποψη των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πως το πρώτο βασικό πακέτο μέτρων θα είναι «αρκετό» για να επιτύχει η Ελλάδα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.
Η Ελλάδα σημείωσε ποιοτική πρόοδο
Ο Π. Μοσκοβισί προειδοποίησε επίσης μιλώντας κατά των «καθυστερήσεων», τονίζοντας πως η «πρόοδος» που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι «καλύτερης ποιότητας» σε σχέση με «προηγούμενους μήνες ακόμα και χρόνια» και πως είναι άτοπο να «δίνεται μια εντύπωση κρίσης». «Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο 99% της συμφωνίας για το πρώτο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας, που ήρθε μετά από πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο».
Συνεχίζοντας, ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι το Eurogroup είναι το σωστό πλαίσιο για να αναζητηθεί μια λύση στον εν λόγω μηχανισμό και πως δεν είναι στο συμφέρον κανενός η όποια καθυστέρηση. Όπως σημείωσε, είναι στην κρίση του Γερούν Ντάισελμπλουμ πότε θα συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν οι συνθήκες που θα καταστήσουν αυτή τη συνάντηση «καρποφόρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: