Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Το ΔΝΤ ζητά τα… κλειδιά της Eurostat και του υπ. Οικονομικών!

Τα πέντε τελευταία χρόνια, από το 2011 έως το 2015, το ΔΝΤ πέφτει σταθερά και συστηματικά έξω στις ετήσιες προβλέψεις του για το ελληνικό ΑΕΠ: Το 2011, φερ’ ειπείν, όταν προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5%, η χρονιά έκλεισε με την τερατώδη ύφεση του 7,1%. Και πέρσι, όταν οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον προεξοφλούσαν βουτιά κατά 6% λόγω capital controls, η ελληνική οικονομία εμφάνιζε τελικά οριακή κάμψη της τάξης του 0,3%.
Εξίσου παταγώδεις ήταν οι αποτυχημένες προβλέψεις του Ταμείου και στο μεσοδιάστημα της σκληρής ελληνικής πενταετίας, τούτο ωστόσο ουδόλως κάμπτει το… ηθικό και την αυτοπεποίθησή του κατά την τρέχουσα σύγκρουση για την ελληνική αξιολόγηση: Το ΔΝΤ αμφισβητεί πλήρως τις βασικές παραδοχές και όλους τους δημοσιονομικούς στόχους της συμφωνίας του καλοκαιριού μεταξύ Ευρώπης και Αθήνας, θέτει υπό αίρεση οποιαδήποτε άλλη πρόβλεψη πλην των δικών του και, στην πράξη, ζητά τα… κλειδιά της Eurostat και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
Το Ταμείο αμφισβητεί τη Eurostat
Σ’ αυτά ακριβώς τα δύο μέτωπα, στον ρόλο της Eurostat και τις εξουσίες του (εκάστοτε) Έλληνα υπουργού Οικονομικών, βρίσκεται και ο πυρήνας της εμπλοκής στην διαπραγμάτευση για το «εφεδρικό» πακέτο των 3,6 δις ευρώ και του αυτόματου Μηχανισμού Σταθεροποίησης.
Στο πρώτο σκέλος, εκείνο που συνιστά και ευθεία αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών, το ΔΝΤ θέτει υπό αίρεση τα στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών στο Hilton, η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου κατέστησε σαφές ότι οι προϊστάμενοί της βάζουν «αστερίσκους» στην αξιοπιστία της Eurostat και δεν αποδέχονται η αξιολόγηση και η αποτίμηση της υλοποίησης ή μη των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου να γίνεται με βάση τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.
Κυβερνητική πηγή, μάλιστα, ανέφερε πως το Ταμείο ζητά ακόμη και τη συμμετοχή δικού του στελέχους στην εκπόνηση των δημοσιονομικών μεγεθών και εκθέσεων της Eurostat – γεγονός που ίσως εξηγεί και την, μάλλον εκρηκτική και ασυνήθιστα ανοιχτή, χθεσινή αντίδραση Γιούνκερ στις αξιώσεις του ΔΝΤ.
Ζητά αυτόματες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις
Στο δεύτερο σκέλος, εκείνο της επιλογής των μέτρων που θα οδηγούν στην διόρθωση των δημοσιονομικών αποκλίσεων, το ΔΝΤ αμφισβητεί τον θεσμικό και πολιτικό ρόλο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματων διορθώσεων, ο οποίος θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές δαπανών στους κωδικούς του προϋπολογισμού. Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι πως ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει και να εξαιρεί από τις αυτόματες περικοπές συγκεκριμένους κωδικούς – δηλαδή, μισθούς και συντάξεις – αντικαθιστώντας τους με ισοδύναμα.
Το ΔΝΤ όμως αρνείται πεισματικά τη δυνατότητα αυτής της επιλογής και απαιτεί από την κυβέρνηση να προσδιορίσει από τώρα, ονομαστικά και δεσμευτικά, ποιοι κωδικοί δαπανών θα περικόπτονται αυτόματα. Ζητά, δηλαδή, να μην έχει καμία δυνατότητα επιλογής ο υπουργός Οικονομικών και σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους να γίνονται αυτομάτως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Επ’ αυτών των δύο απαιτήσεων δίνεται και η μεγάλη παρασκηνιακή μάχη σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον το τελευταίο 24ωρο. Με τις τελευταίες πληροφορίες από κοινοτικές πηγές να αναφέρουν ότι υπάρχει υπό επεξεργασία συμβιβαστική πρόταση που θα μπει στο τραπέζι του Eurogroup όταν αυτό συγκληθεί – κατά Ντάισελμπλουμ είτε την επόμενη, είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα…

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: