Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Συμφωνία για το χρέος επί της αρχής, δόση 10,3 δις υπό προϋποθέσεις

Συμφώνησαν και για το χρέος (έστω και επί της αρχής ). Δόση 10,3 δις ευρώ υπό προϋποθέσεις και το ΔΝΤ παρόν να συμφωνεί για πρώτη φορά με τα μέτρα και να αποφασίζει ως το τέλος του χρόνου την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής 11ωρης συνεδρίασης του Eurogroup.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής 11ωρης συνεδρίασης του Eurogroup θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανικό αν και αυτή την φορά η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εκπληρώσει μέσα σε περίπου ένα μήνα κάποια προαπαιτούμενα πριν εκταμιευτούν χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Όπως διευκρίνισε χθες ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ η διαδικασία της Εκταμίευσης θα κάνει τον γύρο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων αν η Ελλάδα:
  • Άρει την εξαίρεση των δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου από την αγορά δανείων.
  • Βρει και ψηφίσει ισοδύναμα μέτρα για την αναστολή είσπραξης των αναδρομικών του ΕΚΑΣ
  • Εξασφαλίσει την αποποίηση ευθύνης των μελών της διοίκησης του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων
  • Ορίσει χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή στην Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό
Όπως είπε ο κ. Ρέγγκλινγκ η δόση των 10,3 δις ευρώ θα σπάσει σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη θα δοθεί το δεύτερο μισό του Ιουνίου και θα φτάνει τα 7,5 δις ευρώ που θα δοθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη ύψους 2,8 δις ευρώ θα δοθεί τον Σεπτέμβριο.
Με βάση πηγές του υπουργείου οικονομικών από την συνολική δόση των 10,3 δις ευρώ τα 6,8 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την ανάγκες του χρέους και 3,5 δις ευρώ δηλαδή περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο θα αποπληρώσουν χρέη του δημοσίου στην πραγματική οικονομία.
Φτάσαμε σε συμφωνία σε επίπεδο θεσμών για το σύνολο των μέτρων με πολύ νομοθετική δουλειά από πλευράς της Ελλάδας . Το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της . Αυτό έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος . Είπε ο κ. πρόεδρος του Eurogroup k. Γερούν Νταϊσελμπλούμ τονίζοντας ότι συμφωνήθηκαν επι της αρχής και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση
Η συμφωνία για το χρέος
Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέβαλε στην συνέχεια να δώσει μια γενική εικόνα της συμφωνίας για το χρέος ή οποία βασίζεται στην εξυπηρετησιμότητα του δηλαδή την υπάρξει πλαφόν 15% στις ετήσιες δαπάνες για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων.
Σε βραχυπρόθεσμη βάση η λύση για το χρέος προβλέπει την εξομάλυνση των πληρωμών για τα ευρωπαϊκά δάνεια τα αμέσως επόμενα χρόνια . Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΜΣ προτίθεται να επαναγοράσει 11 δις ευρώ από το δάνειο που έκανε στην Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους 33 δις ευρώ , Το δάνειο έγινε σε υψηλό επιτόκιο ( ανω το 3% ) και με την εξαγορά του με δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου η Ελλάδα αναμένεται να έχει εξοικονόμηση περίπου 220.000 ευρώ σε υποχρεώσεις χρέους.
Επίσης ο ΕΜΣ θα επιμηκύνει άμεσα την διάρκεια των δανείων του η οποία μειώθηκε από τα 32 χρόνια στα 28 χρόνια λόγω της επιστροφή των 10,5 δις ευρώ του υπολοίπου του δανείου του EFSF πέρσι τον Ιούνιο μετά την απότομη διακοπή του δευτέρου μνημονίου . Αυτό θα γίνει με την ανταλλαγή παλαιού δανείου με μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής με νέο που θα έχει μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής ώστε σε πρώτη φάση ο μέσος χρόνος ωρίμανσης να φτάσει και πάλι τα 32,5 χρόνια.
Μεσοπρόθεσμα ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ΕΜΣ σκοπεύει να εξαγοράσει μέρος παλαιότερους χρέους της Ελλάδα ώστε να επιμηκύνει περισσότερο την διάρκεια αποπληρωμής του . Τα χρήματα για την ε ξαγορά του δανείου θα είναι τα περίπου 19,.6 δις ευρώ του συνολικού δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 5,4 δις ευρώ Δεν διευκρίνισε όμως αν πρόκειται να εξαγοράσει μέρος από τα 52,9 δις ευρώ του διμερούς δανείου που πήρε η Ελλάδα απευθείας από τα κράτη μέλη τα της Ευρωζώνης ή δάνεια του ΔΝΤ λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισε ό οργανισμός θα αλλάξει την στρατηγική δανεισμού του ανάλογα με την πορεία των αγορών προχωρώντας την έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων με στόχο να μπορέσει να σταθεροποιήσει τα επιτόκια δανεισμού για τημ Ελλάδα.
Όπως είπε τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι και τα μέσα του 2017.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν την εξομάλυνση των πληρωμών σε μακρυπρόθεσμο επίπεδο με τα αναλυτικά μέτρα όμως να παραπέμπονται το 2018
Ναι σε όλα από το ΔΝΤ
Η έκπληξη της μακριάς χθεσινή νύχτας ήταν η εμφάνιση του αρμόδιου για την Ευρωπαϊκά θέματα του ΔΝΤ κ Πώλ Τόμσεν «Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων που ήταν και μεγάλο και δύσκο. Για την συμφωνία μας χρειάστηκε όλοι να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς» είπε ξαφνιάζοντας όσους τον άκουγαν αφού όλες τις προηγούμενες μέρες οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ ήταν το μεγάλο εμπόδιο για την συμφωνία.
 «Χαιρετίζουμε την συμφωνία όλων ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του» συνέχισε ο σκληρός του ΔΝΤ.
Σε ότι αφορά το ρόλο του Ταμείου τόνισε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα γίνει νέα; Έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και αν δείξει ότι με τα μέτρα που σχεδιάζει τώρα η Ευρώπη εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τότε θα γίνει εισήγηση στο ΔΣ του διεθνούς οργανισμού για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Θέλουμε τα μέτρα που θα αποφασιστούν α εξασφαλίζουν βιωσιμότητα το χρήμα μας είναι πολύ ακριβό και θα πρέπει να προσέχουμε που το δανείζουμε είπε σε μια αποστροφή του λόγου του κ Τόμσεν.
Τσακαλώτος: Ιστορική στιγμή
Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για αισιοδοξία ότι πλέον τελειώνει ο φαύλος κύκλος για την ελληνική οικονομία. Έκανε λόγο για «μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα». «Έχουμε μία συμφωνία όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και για το χρέος», είπε καθώς τα δύο θέματα ενώθηκαν σε ένα, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι - όπως εξήγησε - το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να γίνει πρώτα η αξιολόγηση και μετά να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους.
«Η 1η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει συμφωνία για μέτρα 10,3 δις ευρώ» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της 11ωρης συνόδου του Eurogroup. Επισήμανε ότι «κάποια εξ αυτών (των χρημάτων) θα καταλήξει σε αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες» και «όπως κατανοείτε αυτό το ποσό θα αμβλύνει σε έναν βαθμό τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων» που ελήφθησαν.
Για το χρέος ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «κάποια από τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως» και ότι ο ESM θα αρχίσει να εργάζεται στο θέμα των επιτοκίων. Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είπε ότι θα εξειδικευθούν το 2018, αλλά ότι «ήδη ξέρουμε πως θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: