Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Τσίπρας για ασφαλιστικό: Τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα

Για οριστικό διαζύγιο με το χρεοκοπημένο παρελθόν έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι παράσημο για την κυβέρνηση να συνασπίζονται απέναντί της τόσο πολλά συμφέροντα και σημείωσε ότι «είμαστε με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τα χέρια και τα μυαλά που περιμένουν από εμάς να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους». 
Χρειάζονται βαθιές τομές για να αρχίσει η Ελλάδα να θυμίζει μία πραγματική ευρωπαϊκή χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε η πατρίδα μας να βρει τον δρόμο της ευημερίας. Στην πράξη, στην καθημερινότητα, στη ζωή κάθε ανθρώπου». 
«Δεν είχαμε αυταπάτες, παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της καταστροφής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει - με ενστάσεις - «την ειλικρινή μας προσπάθεια να κάνουμε προοδευτικές τομές σε αυτό τον τόπο». Έκανε λόγο για μία «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας, χωρίς να κοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. 
«Αυτό δεν το καταφέραμε με ταχυδακτυλουργίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενεος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να προστατέψει τους αδύναμους και να αναδιανείμει τα βάρη. «Είχαμε την επιλογή το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια, στα υψηλά εισοδήματα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε χωρίς παρεμβάσεις. Σε λίγα χρόνια από τώρα υπήρχε η πιθανότητα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε την καταβολή των συντάξεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση τόλμησε «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» και να φέρει μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. 
«Στόχος μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα η προστασία των νέων και των αδύναμων συμπολιτών μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές τους στο παρελθόν υπονόμευσαν την βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν το ασφαλιστικό εάν οι προτάσεις της ΝΔ γίνονταν πράξη;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τον ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης και την σύνδεση των επιδοτήσεων του ΟΓΑ με τις συντάξεις. «Ακραίος νεοφιλελευθερισμός και οικονομικός πόλεμος όλων εναντίον όλων. Υποχρέωση μας είναι να κάνουμε τα πάντα για να ηττηθεί αυτή η πολιτική, που οδήγησε την οικονομία σε δραματική κατάσταση», είπε. 
Μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι συντάχθηκε με γνώμονα την προοδευτικότητα και την δικαιότερη κατανομή των βαρών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους το 60% των φορολογούμενων θα πληρώνει λιγότερο φόρο, ενώ συμπλήρωσε ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, σε ποσοστό 98%. Ακόμη, σημείωσε ότι το 92% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώσει μικρότερο φόρο. «Οι επιλογές που κάνουμε δεν έχουν καμία σχέση με αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όσους προπαγανδίζουν να μιλήσουν με αριθμούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε σύγχυση και ταυτίζεται με τους δανειστές εναντίον των συμφερόντων της χώρας. Έκανε μάλιστα λόγο για «απόλυτο παραλήρημα» και αναφέρθηκε και στην «επίθεση εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, για μία δήλωση που έχει επαναλάβει». Μάλιστα, μίλησε για θεσμικό ατόπημα, από το οποίο στελέχη της ΝΔ πήραν αποστάσεις. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ένας ηγέτης που άγεται και φέρεται με τις διαθέσεις της διαπλοκής και μετατρέπεται σε φερέφωνό της. «Η μοίρα αυτών που στον τζόγο τα παίζουν όλα είναι να τα χάσουν και όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Πάντως ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η ηγεσία του θα έπρεπε να μελετήσει τις μετατοπίσεις που παρατηρούνται στην Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις του επικεφαλής των Σοσιαλιστών Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, που «αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ». 

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: