Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Εκκλησία της Ελλάδας: Η Ρωμαιοκαθολική δεν είναι Εκκλησία

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία αλλά ομολογία ή κοινότητα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες γνωστές Εκκλησίες όπως είναι η Αγγλικανική και η Λουθηρανική.
Η Ιεραρχία με απόφασή της θα προτείνει όλες οι αναφορές που γίνονται στο κείμενο περί των «σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον» να αλλάξουν και όπου υπάρχει η λέξη «Εκκλησία», εκτός της Ορθόδοξης, για να προσδιορίσει τις σχέσεις με τις άλλους χριστιανούς αυτή να μετονομαστεί σε ομολογία και κοινότητα.
Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση καθώς επί δεκαετίες η Εκκλησία της Ελλάδος μετέχει στο διάλογο που διεξάγεται με την Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ουδέποτε είχε εγείρει τέτοια θέματα. 
Άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ρουμανίας ή Αρχιεπισκοπή Πολωνίας θεωρούν αδιανόητες τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Άλλες όμως Εκκλησίες όπως το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ή το Πατριαρχείο Γεωργίας έχουν εκφράσει αντίστοιχες θέσεις. 
Αλλά και στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών - ο οποίος μάλιστα παραιτήθηκε  από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο - πήραν αποστάσεις από τις παραπάνω θέσεις που εξέφρασαν οι συντηρητικοί μητροπολίτες. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ - που ως δείχνουν τα πράγματα καλύπτεται από τις αποφάσεις της ιεραρχίας -  είχε δηλώσει πριν τρεις ημέρες ότι θα παραιτηθεί από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών αφήνοντας αιχμές κατά των ομοφυλόφιλων και του Πάπα Φραγκίσκου. 
Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Πειραιώς τόνιζε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει «να εκλέξει, να χειροτονήσει και να ενθρονίσει στο πάλαι πότε περίπτυστο Πατριαρχείο της Ρώμης και της Δύσεως νέο Ορθόδοξο Πάπα Ρώμης και Ορθόδοξη Ιεραρχία μη αναγνωρίζουσα τον σημερινό καταληψία του Πατριαρχείου της Δύσεως και αιρεσιάρχη κ. Φραγκίσκο (HorheBergolio). 
Η Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών είναι η πρώτη που γίνεται μετά το σχίσμα των Εκκλησιών το 1053 και αναμένεται να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον καθώς θα προσελκύσει πλήθος δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον Ιούνιο. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: