Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΜΕΒΓΑΛ: Οι συσχετισμοί δυνάμεων και o μπαλαντέρ

Την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουνίου στις 2 μ.μ., οπότε και έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία αναβλήθηκε δύο φορές, θα κριθεί, εν τέλει, το μέλλον της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ.
Η συνέλευση της Τετάρτης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εταιρεία και την επόμενη ημέρα αυτής. Και αυτό γιατί οι μέτοχοί της καλούνται να αποφασίσουν αν θα πορευθούν με ιδίες δυνάμεις, συναινώντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στο business plan που συνοδεύει την πρόταση της αύξησης ή θα συναινέσουν στο deal με το fund Sankaty, που βρίσκεται στο τραπέζι πάνω από ένα χρόνο.
Το τι τελικά θα γίνει, αν δηλαδή οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στη μία ή στην άλλη πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ή οι διαφορές τους θα υπερισχύσουν και δεν θα καταλήξουν σε καμία εξ αυτών, θα το μάθουμε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Μέχρι τότε καλό θα είναι να δούμε ποιοι είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τελικά να περάσει κάποια από τις δύο προτάσεις στην επικείμενη συνέλευση.
Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ, θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον καταστατική πλειοψηφία. Δηλαδή εκτός από τις πλευρές της οικογένειας της Μαίρης Χατζάκου και της ΔΕΛΤΑ που έχουν κατεβάσει τη συγκεκριμένη πρόταση και ελέγχουν περί το 30% της εταιρείας, θα πρέπει να συναινέσουν και άλλοι μέτοχοι, προκειμένου να επιτευχθεί η καταστατική πλειοψηφία για να εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται πως οι βασικοί μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ είναι η οικογένεια Χατζηθεοδώρου – Παπαδάκη που ελέγχει το 43%, η ΔΕΛΤΑ (Vivartia) που κατέχει το 14,8%, η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου η οποία ελέγχει το 14,7% και η οικογένεια Χατζάκου – Συμεωνίδη που ελέγχει το 27,5% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ.
Το κρίσιμο σε αυτή την περίπτωση, πέρα φυσικά από τους αριθμούς και τις προσθέσεις των ποσοστών των μετόχων, είναι να πεισθούν οι τελευταίοι, που θα κληθούν να ψηφίσουν την Τετάρτη, αν το business plan που συνοδεύει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, είναι βιώσιμο. Επίσης το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί ήδη στις τράπεζες, θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη αυτών. 
Στην περίπτωση της συνεργασίας με το fund Sankaty, δεύτερο θέμα της συνέλευσης, θα πρέπει να συναινέσει το 100% των μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ. Η συνεργασία με τη Sankaty, προβλέπει πως η τελευταία θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να στηρίξει οικονομικά τη ΜΕΒΓΑΛ, μέσω δανείου πενταετούς διάρκειας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά ένα μέρος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο, εργαζόμενους, ταμεία και κατά το υπόλοιπο ως κεφάλαιο κίνησης. Από την πλευρά τους οι τράπεζες βάσει αυτού του σχεδίου, θα πρέπει να επιμηκύνουν τον υφιστάμενο δανεισμό σε βάθος πενταετίας.
Βέβαια πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΜΕΒΓΑΛ, οι μέτοχοι της να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν σε καμία από τις δύο προτάσεις. Αν και όλοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος τους είναι να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της εταιρείας και το μέλλον αυτής. Το τι τελικά θα γίνει μένει να το δούμε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: