Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Αυτά είναι τα δάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης

Ακάλυπτα έως 90% δήλωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Παρουσίασαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που όμως παραμένουν κρυφά για τους πολίτες. Ποια είναι τα δάνεια στους ομίλους Αλαφούζου, Μπόμπολα, MEGA και Πρώτο Θέμα. Υποστήριξαν ότι λείπουν στοιχεία για Ελ.Τύπο και όμιλο «Παραπολιτικά».
Βομβαρδισμός στοιχείων στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τα δάνεια που έχουν δοθεί στους μεγάλους ομίλους των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα στο MEGA, τον ‘Ομιλο Αλαφουζου, τον Όμιλο Μπόμπολα και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν στοιχεία από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και τις εισαγγελικές έρευνες που βρίσκονται στην διάθεση των μελών της επιτροπής, κατά την διάρκεια της εξέτασης του διευθύνων συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά (όπως έχει αποκαλύψει το thePressProject.gr) είναι απόρρητα και φυλλάσονται φρουρούμενα σε ειδικό χώρο στην Βουλή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαφάνεια. Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι λείπουν στοιχεία για τον Ελεύθερο Τύπο ενώ έκαναν λόγο για δικαστική δίωξη εναντίον του ομίλου Παραπολιτικά.
Οι καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε στο σύνολο του τραπεζικού δανεισμού τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι ακάλυπτο. Όπως δήλωσε «το ποσό προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και από τη δική σας τράπεζα, την ΕΤΕ, είναι 357 εκατομμύρια. Για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από το πόρισμα, είναι 50% έως 90%. Οι τράπεζες δηλαδή δανείζουν αφειδώς μέσα στην κρίση, χωρίς αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από ό,τι φαίνεται και στη συνέχεια χρεώνουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, που όλοι επίσης γνωρίζουμε. Έτσι, βρήκαμε ότι για τον ΠΗΓΑΣΟ το 88% των κεφαλαίων που έχει πάρει είναι ακάλυπτοι κίνδυνοι, για τον ΔΟΛ το 70%, για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το 70%, για το STARτο 82%».
Πρόσθεσε επίσης ότι στα στοιχεία που βρίσκονται στην διάθεση της Βουλής υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις για τον Ελ.Τυπο, τον Επενδυτή και τον Ομιλο Παραπολιγικά. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «από τα τελευταία έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος προέκυψαν δύο νέα στοιχεία και αφορούν τον «Ελεύθερο Τύπο» και τον «Επενδυτή», για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία. Άρα πρέπει να ζητήσουμε στοιχεία και για τον «Ελεύθερο Τύπο» και για τον «Επενδυτή» σε σχέση με ό,τι περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος». Επίσης ότι «από τα πορίσματα που ήρθαν από την Εισαγγελία στο υπ’ αριθμόν 9 κεφάλαιο του πορίσματος λέει ότι υπάρχει ένα ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με ύπαρξη δικογραφίας που αφορά τον ραδιοσταθμό και τον όμιλο, γενικά, «Παραπολιτικά». Στοιχεία για τον όμιλο αυτόν δεν έχουμε». Μάλιστα ειδικά για τον όμιλο αυτό σημειώνει πως «αναφέρει ο Εισαγγελέας ότι ήδη υπάρχει ποινική δικογραφία. Πρέπει να ζητήσουμε στοιχεία και γι’ αυτόν.»
Στον όμιλο Αλαφούζου αναφέρθηκε η Αννέτα Καββαδία. Συγκεκριμένα στην δανειοδότηση της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ και την Καθημερινή.
Όπως είπε υπήρξε  «περίπτωση στην οποία ζητήθηκε προσωπική εγγύηση και συγκεκριμένα, από ό,τι βλέπω με βάση τα στοιχεία μου, στις 4 Φεβρουαρίου 2014 η Τράπεζά σας έλαβε προσωπική εγγύηση από τον μεγαλομέτοχο Θέμη Αλαφούζο και προς το τέλος του 2014 αυτή η προσωπική εγγύηση άρθηκε». Τόνισε ότι στον «όμιλο του ΣΚΑΙ, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.λπ. Απ’ ό,τι βλέπω ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου είναι 50 εκατομμύρια, στον οποίο η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει σε ποσοστό 95%. Νομίζω ότι αυτό υπερβαίνει κάθε τραπεζική πρακτική». Τέλος για την Καθημερινή επισήμανε ότι  «σύμφωνα με τα στοιχεία μου, στις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 3.400.000 ευρώ με λήξη 31-10-2010 και με εξασφάλιση εκχώρησης επιδότησης του ελληνικού δημοσίου. Μέχρι σήμερα το ποσό αυτό δεν έχει εξοφληθεί και εγκρίνονται συνεχείς παρατάσεις της λήξης του. Γιατί έξι χρόνια μετά δεν έχει εξοφληθεί το ποσό;». Επίσης επισήμανε ότι «παρότι ο κύκλος των εργασιών σε επίπεδο ομίλου -αναφέρομαι στις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- από τα 91 εκατομμύρια το 2009 έπεσε στα 66 εκατομμύρια το 2014, ο συνολικός δανεισμός εκτοξεύθηκε από 35 εκατομμύρια το 2009 στα 106 εκατομμύρια το 2015; Είναι γεγονός βέβαια ότι ο δανεισμός από την Εθνική ανέβηκε κατά ένα εκατομμύριο, δηλαδή από τα 23 εκατομμύρια στα 24 εκατομμύρια».
Στον όμιλο Μπόμπολα εστίασε την προσοχη του ο βουλευτης Ιωάννης Θεοφύλακτος. ‘Όπως είπε  «στην ΠΗΓΑΣΟΣ τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2016 και λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής αποφασίσατε να συμμετάσχετε (σ.σ η Εθνική Τράπεζα) σε ένα κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με συμμετοχή 30.000.000 ευρώ». Δήλωσε επίσης ότι σε δάνειο της Πήγασος «υπήρχαν ληξιπρόθεσμοι τόκοι από παλιότερο δάνειο της ΠΗΓΑΣΟΣ 4.000.000 ευρώ. Δεν πρόκειται για μια συμπεριφορά που παραβιάζει βασικούς κανόνες της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζάς, αλλά και τη λογική ή και τη νομιμότητα γενικά;». Τόνισε επίσης ότι «ο ΠΗΓΑΣΟΣ, προ κρίσης ή ξεκινώντας η κρίση, είχε από την τράπεζα σας 47 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει 54 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, με μια ραγδαία πτώση του τζίρου του της τάξης του 80% και εν μέσω κρίσης που όλα τα στοιχεία έχουμε μια εταιρεία που έχει χάσει το 80% του τζίρου της και βλέπουμε ότι εκτός από την αναχρηματοδότηση παίρνει και ζεστό χρήμα». Τέλος δήλωσε ότι «υποθηκεύτηκε ένα ακίνητο, η τράπεζα το εκτίμησε στα 9,7 εκατομμύρια, θετική εξασφάλιση άρα, που είναι 35%, πόσο είναι. Το τελικό, όμως, ποσοστό, αυτό που ασφαλίστηκε, που έχει δηλαδή η Εθνική Τράπεζα σε σχέση με την «Πήγασος», σε αυτά που της χρωστάει, είναι ένα 10%. Το 90% παραμένει ακάλυπτο».
Στα δάνεια του MEGA αναφέρθηκε ο βουλευτης Χριστοφορος Παπαδοπουλος. Σημείωσε πως «τον Σεπτέμβριο του 2014 εκταμιεύτηκε για την «Τηλέτυπο» ποσό 96.756.000 ευρώ, εκ των οποίων πράγματι τα 81.249.000 ήταν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών, αλλά τους δόθηκε επίσης ζεστό χρήμα 15.500.000 ευρώ. Η Τράπεζά σας μάλιστα έδωσε ίσως και το μεγαλύτερο μερίδιο, κοντά στο 45%, 6.449.000 ευρώ. Αυτή δεν είναι μια χρηματοδότηση και μάλιστα εμφανής; Και έχει την αιτιολογία ότι τα δίνουμε για κεφάλαια κίνησης». Επίσης  «στις 27-1-2015 η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων ενέκρινε παράταση καταβολής τόκων στις «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» με το επιχείρημα ότι κάποια στιγμή θα πάρει το κοινοπρακτικό δάνειο. Αυτή είναι μια σαφέστατη παραβίαση του κανονισμού πιστοδοτήσεων». Τέλος «στο κοινοπρακτικό δάνειο η «MooreStephens»το 2012 είχε προτείνει ότι η ταινιοθήκη της «Τηλέτυπος» θα ήταν 115 εκατομμύρια, ότι άξιζε 115 εκατομμύρια, και το 2014 το ανέβασε, μάλιστα, στα 117».
Τον δανεισμό στο  Πρώτο Θέμα τέλος ανέλυσε ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος. Επισήμανε πως «με αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας –και στέκομαι μόνο στην Εθνική, γιατί έχει χρηματοδοτηθεί και από άλλες τράπεζες αυτή η Εταιρεία και οι δύο αλληλοεμπλεκόμενες– στις 27-7-2010 και στις 21-12-2010 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Εταιρείας με 1,5 εκατομμύριο σε κάθε απόφαση. Ήταν μια χρηματοδότηση ακάλυπτη από θετικές εξασφαλίσεις, με την εγγύηση μόνο των μετόχων Θέμου Αναστασιάδη και Αναστασίου Καραμήτσου. Η έγκριση αυτή έγινε για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την αποχώρηση της «Πήγασος».
Τον Δεκέμβριο του 2010 η Εθνική Τράπεζα αποδέχθηκε το αίτημα της Εταιρείας για διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε 3 εκατομμύρια, με μόνες εγγυήσεις αυτές των μετόχων.
Το ίδιο συνέβη και στις 22-2-2012 με έγκριση χορήγησης 4 εκατομμυρίων, με διεύρυνση του κινδύνου, όπως διαπιστώνει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στις 17-2-2014, δηλαδή δύο χρόνια μετά, η δική σας Τράπεζα με νέα απόφαση ενέκρινε ρύθμιση της οφειλής των 4 εκατομμυρίων.
Τέλος, στις 22-3-2016, λόγω αδυναμίας της Εταιρείας να εξυπηρετήσει την πρώτη δόση του δανείου, η Τράπεζα ενέκρινε νέα ρύθμιση.
Επίσης, από τη σχέση κινδύνου-εξασφαλίσεων, όπως διαμορφώθηκε στις 10-3-2016, προκύπτει ότι η εξασφάλιση για το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό από την εταιρεία «Πρώτο Θέμα» προς την Εθνική Τράπεζα, που είναι 3,95 εκατομμύρια, γίνεται μόνο μέσω ενεχυρίασης του τίτλου της ιστοσελίδας “PROTOTHEMA.GR”, με εκτιμηθείσα αξία 3 έως 3,2 εκατομμύρια».
«Όλα καλά» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Εθνικής Τράπεζας
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επικαλέστηκε άγνοια για την πλειοψηφία των στοιχείων καταγγέλθηκαν. Επισήμανε ότι είναι πολύπλοκα τα κριτήρια με τα οποία καθορίζεται η δανειακή πολιτική των τραπεζών επισημαίνοντας ότι δεν υφίστανται παρανομίες συνολικά. Μάλιστα υποστήριξε ότι η συμπεριφορά της Εθνικής Τράπεζας στις επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι ανάλογη του μέσου όρου με τον οποίο συμπεριφέρονται οι τράπεζες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις μακροσκελείς απαντήσεις του  «σύμφωνα με τα δικά μου στοιχεία δεν γνωρίζω ποιο είναι το υπόλοιπο για το σύστημα, αλλά όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα τα δάνεια σε ΜΜΕ ανέρχονται επί του παρόντος σε 430 εκατομμύρια. Η αξία των εξασφαλίσεων είναι το 35% αυτού, των θετικών εξασφαλίσεων 150 εκατομμύρια και οι προβλέψεις, που επί του παρόντος έχουμε εγγράψει, είναι 227 εκατομμύρια». Πρόσθεσε ότι «αν δει κανείς το ποσοστό των δανείων προς ΜΜΕ σαν μέρος του συνόλου του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας, το εταιρικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας είναι γύρω στα 19 δισεκατομμύρια. Άρα, το ποσοστό δανείων προς ΜΜΕ είναι λιγότερο από 2%». Τέλος δήλωσε ότι «η ληξιπροθεσμία αυτής της κατηγορίας, που είναι γύρω στο 45%, είναι ελαφρά υψηλότερη αλλά αρκετά κοντά στον μέσο όρο των ληξιπροσθεσμιών για όλο το εταιρικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας.»
Μάλιστα ο Λ.Φραγκιαδάκης υποστήριξε πως «σχετικά με τις εξασφαλίσεις, η πολιτική της τράπεζας και η πολιτική οιασδήποτε τράπεζας δεν βασίζεται κατ’ ανάγκη στη λήψη εξασφαλίσεων, προκειμένου να δοθεί ένα δάνειο. Και η πιστοδοτική ανάλυση γίνεται βάσει των προοπτικών της εταιρείας, των χρηματοροών τις οποίες έχει. Και σκεφθείτε το εξής: Το ζητούμενο για μια τράπεζα δεν είναι πώς θα «χερώσει»–συγγνώμη για την έκφραση- το ενέχυρο. Αυτό που ενδιαφέρει την τράπεζα τις μέρες της οικονομικής νηνεμίας είναι να δανειοδοτήσει επιχειρήσεις και επιχειρηματίες υψηλού βεληνεκούς, επιχειρήσεις οι οποίες γεννούν χρηματοροές τέτοιες που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή των δανείων. Δεν είναι θέσφατο σε καμία περίπτωση η λήψη εξασφαλίσεων. Επιδιώκεται κατά περίπτωση, αλλά δεν είναι απαράβατο μέρος της πιστωτικής πολιτικής όχι μόνο αυτού του ιδρύματος, αλλά οποιουδήποτε τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρώπη».

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: