Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στο Brexit

Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος σχολιάζει ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα. Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματα, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Ποτάμι τοποθετούνται για τη διαφορετική ημέρα που ξημέρωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας», τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών η οποία, όπως λέει είναι σεβαστή, αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.
«Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης».
Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει μια «μεγάλη συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς» με συγκεκριμένες, όπως επισημαίνει, «άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση». Για τον πρόεδρο της ΝΔ αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μη ζήσει η γενιά μας την κατακερματισμένη Ευρώπη του παρελθόντος, των εθνικισμών και των συγκρούσεων.
«Αυτή είναι η πρόταση μας στον ελληνικό λαό: Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ενότητα και αλληλεγγύη να συνεχίσει την πορεία του μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης» καταλήγει στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χάσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο»
«Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας » τόνισε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χαρακτήρισε, ως μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε ακόμη ότι «χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος» και πως «πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του».
Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να ληφθούν το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
«Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σοκ το αποτέλεσμα του Βrexit
Αλλαγή της Ευρώπης για να υπάρξει προοπτική είναι το απαραίτητο βήμα, κατα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι «το απότελεσμα του Brexit αποτελεί σοκ για όλους όσοι πιστεύουμε στην μεγάλη και ενωμένη Ευρώπη. Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ευρωσκεπτικιστές νίκησαν».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε για την ανάγκη ψύχραιμων αντιδράσεων και η ΕΕ να προχωρήσει τώρα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενοποίηση. «Να σταματήσει να είναι αποκομμένη από την ευρωπαϊκή κοινωνία. Φυγή προς τα εμπρός απαιτείται. Κάθε κρίση αποτελεί και πρόκληση. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ» ανέφερε.
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί»
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική. Η ΕΕ αυτoϋπονομεύτηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Η ανακοίνωση τονίζει και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, “κατέκτησαν” την Αγγλία και την Ουαλία […] Το (αριθμητικό) κόστος των πραγμάτων αναγορεύτηκε ως η μοναδική αξία, ως ο υπέρτατος κριτής. Σ' αυτό το νέο μηδενισμό χρειάζονται πλέον απαντήσεις με πράξεις. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η “γενιά του Erasmus”».
Το Ποτάμι εκτιμά ακόμη πως «η χώρα του Σαίξπηρ, του Ντίκενς, του Σέλλεϋ, του Κίπλινγκ, η χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, η χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες».
«Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: