Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία»

Η κυβέρνηση απευθύνει «από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης.
Το κάλεσμα σε ανοικτό διάλογο απευθύνεται «για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021».
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει στο μήνυμά του ότι «η επέτειος της Μεταπολίτευσης, είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967-1974, σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και την ελευθερία στην χώρα μας και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας».
Τονίζει πως «το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας» και ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες, είναι στοιχεία ανεκτίμητα, που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «σήμερα, 42 χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974, ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί» και ότι «μπαίνοντας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής». Προσθέτει ότι «χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους».
«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνταγματική αναθεώρηση, ο επόμενος στόχος
Μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως έχει εξαγγείλει από καιρό ο πρωθυπουργός.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει στο προαύλιο της Βουλής τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Σύνταγμα «με στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου».
Ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να παραθέσει τις γενικές αρχές της συνταγματικής αναθεώρησης, επιθυμώντας να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια ευρεία κοινωνική, πολιτική και θεσμική συζήτηση γύρω από τις αναγκαίες για την κυβέρνηση αλλαγές στο Σύνταγμα.
Αναμένεται μάλιστα να απευθύνει κάλεσμα για μια συζήτηση χωρίς μικροπολιτικές αγκυλώσεις, ώστε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις σε μείζονα ζητήματα εκσυγχρονισμού του συνταγματικού πλαισίου.
Αλλαγές σε δύο επίπεδα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση κινούνται σε δύο επίπεδα: στο ένα συμπεριλαμβάνονται θέματα τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερα ώριμα να ανοίξουν, ιδιαίτερα μετά την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε με τις εκλογές του 2015, αλλά και θέματα που απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς αλλά και διεξοδική συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο.
Στο πρώτο επίπεδο, οι αλλαγές αφορούν την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών θέτοντας τέρμα σε προκλητικές διατάξεις που ουσιαστικά έδιναν ασυλία στα πολιτικά πρόσωπα.
Σχεδιάζεται επίσης η ριζική αναμόρφωση του πλέγματος προνομίων που απολαμβάνουν οι αιρετοί όλων των βαθμίδων, αλλά και βαθιές αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της πολιτικής από επιχειρηματικά συμφέροντα, με παράλληλη έμφαση στη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.
Κομβικής σημασίας θεωρείται επίσης το ζήτημα της αναβάθμισης του ρόλου του Κοινοβουλίου, ώστε το νομοθετικό σώμα να ενισχυθεί με πρόσθετες αρμοδιότητες έναντι της κεντρικής κυβερνητικής εξουσίας και με τρόπο που θα προάγεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Σώματος.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να εισηγηθεί την καθιέρωση και την ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ώστε ο κοινωνικός παράγοντας να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει τόσο πριν όσο και μετά τη νομοθέτηση διαφόρων μεταρρυθμίσεων.
Στο δεύτερο επίπεδο υπάγεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση διατάξεων που θα οδηγούν σε διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: