Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε οριστικά το δρόμο στην απλή αναλογική

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αναφέρει ότι με το νέο νόμο η απλή αναλογική μπαίνει «οριστικά στο χρονοντούλαπο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Οριστικά στο χρονοντούλαπο έστειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την απλή αναλογική με το νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη 21.7. στη βουλή, συνεχίζοντας την παράδοση των καλπονοθευτικών εκλογικών νόμων παραχάραξης της λαϊκής βούλησης και στήριξης της εξουσίας της άρχουσας τάξης.
Υποκριτικές αποδείχτηκαν οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ παλιότερα για απλή και ανόθευτη αναλογική. Στην πράξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδίωκε την κατάργηση του μπόνους, μπροστά στο φόβο της φθοράς από τη διαχείριση του μνημονίου και παζάρευε με τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης τη μοιρασιά της κυβερνητικής εξουσίας. Ένα παζάρι στο οποίο πρόθυμα μπήκαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Λεβέντης, ενώ η ΝΔ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πόσο υποτιμά τη δημοκρατική βούληση του λαού, καθώς είναι συγκροτημένη για τη διαχείριση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.
Μαύρη σελίδα το παζάρι της κυβέρνησης με τη φασιστική Χρυσή Αυγή με άγνωστα ανταλλάγματα, αλλά κυρίως με το πλασάρισμα της εγκληματικής οργάνωσης σαν υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Μόνο το γεγονός ότι δε χρειάστηκαν τελικά οι ψήφοι των φασιστών φρέναρε την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από τη Χρ. Αυγή, αφού πρώτα ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης φρόντισε να αποδεχτεί μια τέτοια πιθανή προσφορά, συμβάλλοντας στο πολιτικό «ξέπλυμα» του φασισμού.
Πολιτικά απαράδεκτη για την Αριστερά είναι η στάση του ΚΚΕ που εγκατάλειψε τη στάση αρχών υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής και διευκόλυνε το σχέδιο της κυβέρνησης υπερψηφίζοντας τον εκλογικό νόμο. Δε σώζει τα προσχήματα η καταψήφιση του άρθρου για το όριο εισόδου στη βουλή, γιατί αυτό θα ισχύει μαζί με τον υπόλοιπο νόμο που υπερψήφισε το ΚΚΕ. Απλή αναλογική είναι μία και μόνη, χωρίς όρια και άλλα εμπόδια στη έκφραση της λαϊκής ψήφου. Όπως ακριβώς την περιγράφουν τα νομοσχέδια που παλιότερα κατέθεταν και στήριζαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Είναι καιροσκοπική η στάση του ΚΚΕ που βάζει πλάτη στην κυβερνητική μεθόδευση να αποκλείει ριζοσπαστικές φωνές και δυνάμεις της Αριστεράς και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανάμεσά τους.
Το αίτημα για απλή αναλογική παραμένει επίκαιρο, μαζί με την απαίτηση για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που χτυπιούνται βάναυσα στην εποχή των μνημονίων που δρομολογούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Τα καλπονοθευτικά συστήματα που αναπαράγουν το χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό και τα στηρίγματά του, είναι ένα από τα εργαλεία της καθυπόταξης του λαού και φυσικά το έλλειμμα δημοκρατίας δεν ξεπερνιέται απλά με τον εκλογικό νόμο. Το καθεστώς της επιτροπείας από την Τρόικα που επιβάλλουν τα μνημόνια και η συμμετοχή στην ΕΕ, ο γενικευμένος κρατικός αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία στα κέντρα των πόλεων, η εργοδοτική αυθαιρεσία και ποικιλόμορφη βία, η δράση των φασιστικών, ρατσιστικών και παρακρατικών ομάδων δείχνει πόσο αναγκαίος είναι σήμερα ο αγώνας για περισσότερη και αληθινή δημοκρατία και ελευθερία. Αυτός ο αγώνας συνδέεται άρρηκτα στην εποχή μας με την πάλη ενάντια στην κυριαρχία του κεφαλαίου, για την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: