Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται επειγόντως δισεκατομμύρια

Για την ανάγκη χορήγησης γενναίου πακέτου διάσωσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης κάνει λόγο σε συνέντευξή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών είναι απλώς το σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος - του θανατηφόρου συνδυασμού της χαμηλής ανάπτυξης, του υψηλού δημόσιου χρέους και του «επικίνδυνου» αποπληθωρισμού. 
Όπως είπε ο David Folkerts-Landau στην κυριακάτικη «Welt», οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν φρέσκο κεφάλαιο στο πρότυπο της ανακεφαλαιοποίησης που έγινε στις ΗΠΑ (πριν από μια δεκαετία!).
Οι ΗΠΑ βεβαίως ενίσχυσαν τα ιδρύματα τότε με 475 δισ. δολάρια και ένα παρόμοιο πρόγραμμα είναι απαραίτητο τώρα για την Ευρώπη και ειδικά για τις ιταλικές τράπεζες, είπε ο Landau, αν και στην Ευρώπη «δεν χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο ποσό, αφού ένα πρόγραμμα 150 δισ. ευρώ πρέπει να φθάνει για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών».
«Η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη και πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα τα προβλήματα ή αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα "ατύχημα"» είπε ο Γερμανός οικονομολόγος δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος για τις ταλικές τράπεζες όπου τα 40 δισ. ευρώ ενίσχυση που ζητά ο Ρέντσι, κατά τη γνώμη του, είναι ποσό μάλλον «συντηρητικό».
Υποστηρίζει ότι το πακέτο διάσωσης των τραπεζών είναι τόσο επείγον που θα πρέπει να επιτραπεί η παραβίαση της νέας τραπεζικής οδηγίας αφού -όπως εκτιμά- το bail-in (δηλαδή η διάσωση τράπεζας με κούρεμα των ομολογιούχων και στη συνέχεια των καταθετών) δεν είναι ούτε αποδοτικό ούτε πολιτικά ανεκτό, διότι θα πλήξει τις αποταμιεύσεις των πολιτών και μπορεί να προκαλέσει επιδρομή στα ATM τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες.   
Το συμπέρασμα του Landau; «Η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό από την αναστολή τους».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: