Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Τζάκρη: Η απλή αναλογική είναι στο DNA της Αριστεράς

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις στο νέο εκλογικό νόμο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 200 ψήφων στο Κοινοβούλιο, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του στις αμέσως επόμενες εκλογές, άφησε σήμερα ανοιχτό, από τη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θ. Τζάκρη, ενώ ερωτηθείσα αν το πράσινο φως για την απλή αναλογική μπορεί να δοθεί και με την ψήφο της Χρυσής Αυγής, απάντησε:
"Η Χρυσή Αυγή όπως και να το κάνουμε, συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Δεν θα ήταν δημοκρατικό να πούμε ότι αποκλείουμε οποιοδήποτε κόμμα". Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, με την ευκαιρία της παρουσίας της στο επιστημονικό και εκθεσιακό πολυγεγονός Nanotexnology 2016, η κ. Τζάκρη είπε: "Η απλή αναλογική είναι στο DNA της Αριστεράς. Είναι ένας διαχρονικός πόθος της Αριστεράς η νομοθετήσει και την εισαγωγή της στο πολιτικό σύστημα. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη διαβούλευση, γίνονται διεργασίες και επαφές με άλλα κόμματα για να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι οι 200 ψήφοι στο Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές. Είναι η ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία στη χώρα μας να εισαχθεί για πρώτη φορά η απλή αναλογική, που είναι το δημοκρατικότερο σύστημα και θα συμβάλει, σε συνδυασμό με τη δρομολογημένη επίσης συνταγματική αναθεώρηση, στην ανάκτηση του κύρους του πολιτικού συστήματος".
Κληθείσα να σχολιάσει το "όχι" που η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, είπε στην απλή αναλογική (σ.σ. με το επιχείρημα ότι θα φέρει ακυβερνησία), η κ. Τζάκρη τόνισε: "Δεν είναι το "όχι” (συνολικά) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εκεί υπάρχει ένας διχασμός. Ήδη η μια από τις δυνάμεις που στηρίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Θεοχαρόπουλος, έχει διαχωρίσει τη θέση του". Κατέληξε δε λέγοντας, ότι αυτό που κατατέθηκε είναι το πρωτόλειο κείμενο και άρα ενδεχομένως στο πλαίσιο της διαβούλευσης να υπάρχουν βελτιώσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των 200 ψήφων, με την προσέλκυση και των βουλευτών άλλων κομμάτων, που σήμερα εμφανίζονται αρνητικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: