Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Τα επτά απαγορευμένα καταναλωτικά αμαρτήματα

Στον αγώνα να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, πιο όμορφη, να κερδίσουμε χρόνο, ξεκούραση, ξεχάσαμε-βολευτήκαμε-δεν γνωρίζαμε να σκεφτούμε αν αυτό που για εμάς είναι μια απλή καθημερινή κίνηση απόλαυσης ή οικονομίας χρόνου προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον, που όμως δεν είναι κάτι άλλο, ξέχωρο από εμάς και τη ζωή μας.
Ευτυχώς, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν πλέον στην επιφάνεια για τα προβλήματα που μόνοι μας δημιουργήσαμε στο σπίτι μας, τη Γη.
Ταυτοχρόνως, βρίσκονται και λύσεις, για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε και να αναστρέψουμε, όσο ακόμη προλαβαίνουμε, τις ζημιές, χωρίς χρονικά περιθώρια πια για δικαιολογίες.
Πλέον πρέπει να δούμε, έχοντας βαθιά μέσα στην καρδιά και το μυαλό μας, ότι ο πλανήτης στον οποίο κατοικούμε είναι ζωντανός οργανισμός και ότι έχει όρια ανοχής και αντοχής αυτοθεραπείας πολύ συγκεκριμένα.
Αυτό το κατάλαβαν οι πολιτικοί ανά τον κόσμο. Οι κυβερνήσεις βρίσκονται μπροστά σε προβλήματα που ούτε είχαν διανοηθεί αλλά και που δεν μπορούν να αρνηθούν πια.
Οπότε άρχισαν να νομοθετούν, προκειμένου να μειώσουν τον αντίκτυπο των ζημιών.
Με την ελπίδα να προλάβουν, να κερδίσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να μπορέσει η Γη να αντιδράσει αλλά και για να προστατέψουν τους πολίτες των κρατών τους.
Βέβαια, μέχρι να το συνειδητοποιήσουν και να το αφομοιώσουν οι πολίτες κάθε χώρας αυτό, χρειάζεται χρόνος, ενημέρωση, εκπαίδευση και φυσικά εναλλακτικές προτάσεις, λύσεις.
Ετσι ώστε να μπορέσουν ως καταναλωτές να αλλάξουν συνήθειες αλλά και να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να πιέσουν και να αλλάξουν τις επιλογές των επιχειρήσεων σε φιλικότερα προς τον πλανήτη υλικά, προϊόντα και σχεδιασμούς.
Μπανγκλαντές - Ελλάδα (Αλόννησος)
1.Πλαστικές σακούλες
◼ Γιατί απαγορεύτηκαν; Στο Μπανγκλαντές διαπίστωσαν ότι οι πλαστικές σακούλες ήταν υπαίτιες για το φράξιμο των αποχετευτικών σωληνώσεων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της αντιμετώπισης των τοπικών πλημμυρών.
Ακόμη, καθώς φωτοδιασπώνται πεταμένες αυθαίρετα σε μη επιλεγμένα σημεία (δάση, χωράφια κ.λπ.), απελευθερώνουν τοξίνες μολύνοντας το περιβάλλον. Ευθύνονται και για τον θάνατο ζώων.
Στην Ελλάδα, οι μέχρι τώρα μη ανακυκλώσιμες σακούλες καταλήγουν στην υγειονομική ταφή στερεών αποβλήτων, ανεβάζοντας το ποσοστό αυτής της αντιμετώπισης/αποδόμησης σκουπιδιών στο 80%, όπου χρειάζονται χρόνια για να λιώσουν.
Καταλήγουν όμως και στις θάλασσες, με πρώτη συνέπεια τον πνιγμό ζώων όπως οι φώκιες, τα ρινοδέλφινα και οι χελώνες του Αιγαίου. Για τις θάλασσες της χώρας μας, έχει λεχθεί από ερευνητές δύτες του θαλάσσιου οικοσυστήματος ότι εξερευνώντας τες έχουν συναντήσει περισσότερες πλαστικές σακούλες απ' ό,τι θαλάσσια ζωή.
Γι' αυτό, από τον Δεκέμβριο του 2015, ο Δήμος Αλοννήσου απαγόρευσε τη χρήση τους, υιοθετώντας το πρόγραμμα των Δίκτυο Μεσόγειος SOS και ΜΟΜ, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Thalassa.
◼ Υπάρχει εναλλακτική;
Οι σακούλες από ύφασμα, που έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Επίσης, η επαναχρησιμοποίησή τους μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του διοξειδίου ανά σακούλα.
◼ Γνωρίζετε ότι:
Ενα εκατομμύριο πλαστικές τσάντες χρησιμοποιούνται ανά λεπτό παγκοσμίως.
Σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη, αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες ετησίως.
Αμερική
2.Μικροσφαιρίδια από πλαστικό
◼ Γιατί απαγορεύτηκαν;
Πολλά καλλυντικά (κυρίως οδοντόκρεμες και προϊόντα απολέπισης) περιέχουν μικρούς κόκκους από πλαστικό για να έχουν ορατά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται.
Οταν όμως ξεπλένονται, καταλήγουν διαμέσου των αποχετεύσεων σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, δηλητηριάζοντας έτσι τη θαλάσσια ζωή.
◼ Υπάρχει εναλλακτική;
Το αλάτι, η ζάχαρη και η άμμος είναι οι φιλικότερες προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.
Η αμέσως επόμενη είναι να προτιμάτε οικολογικά καλλυντικά που δεν περιέχουν τέτοιου είδους συστατικά. Ή να φτιάχνετε οι ίδιοι τα δικά σας καλλυντικά με φυσικές πρώτες ύλες.
◼ Γνωρίζετε ότι:
Ενα προϊόν π.χ. απολέπισης μπορεί να περιέχει τον ίδιο αριθμό πλαστικών μικροσφαιριδίων όσο και το μπουκάλι συσκευασίας του.
Γερμανία (Αμβούργο)
3.Κάψουλες του καφέ
◼ Γιατί απαγορεύτηκαν;
Παρόλο που τα περισσότερα είδη μιας χρήσης είναι πλέον ανακυκλώσιμα, οι κάψουλες του καφέ κατασκευάζονται από διαφορετικά υλικά, που μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακυκλωθούν.
◼ Υπάρχει εναλλακτική;
Αλλάξτε συνήθειες στον καφέ ή προτιμήστε καφετιέρες π.χ. γαλλικού καφέ, που λειτουργούν με πίεση (καφετιέρες χειρός), έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των μη ανακυκλώσιμων υλικών.
◼ Γνωρίζετε ότι:
6 γραμμάρια καφέ = 3 γραμμάρια συσκευασίας.
Αμερική (Μασαχουσέτη)
4.Μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού Κονκόρντ (Concord)
◼ Γιατί απαγορεύτηκαν;
Το είδος του πλαστικού υλικού που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πλαστικών μπουκαλιών, μικρότερων του 1 λίτρου, δεν είναι βιοδιασπώμενο οπότε θα χρειάζονταν αιώνες μέχρι να αποσυντεθούν.
◼ Υπάρχει εναλλακτική;
Προώθηση της χρήσης αξιόπιστων συσκευασιών φιλικότερων στο περιβάλλον ή χρήση μεγαλύτερων μπουκαλιών με δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων.
◼ Γνωρίζετε ότι:
1.500 πλαστικά μπουκάλια νερού καταναλώνονται ανά δευτερόλεπτο στην Αμερική, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως.
Αμερική (Νέα Υόρκη)
5.Αντικείμενα καθημερινής χρήσης από φελιζόλ
◼ Γιατί απαγορεύτηκαν;
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα κομμάτια φελιζόλ ευθύνονται για τη δηλητηρίαση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τον θάνατο από πνιγμό των πληθυσμών του.
◼ Υπάρχει εναλλακτική;
Χάρτινα ποτηράκια ή από πολυπροπυλένιο είναι φιλικότερα υλικά προς το περιβάλλον. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής -προς το παρόν- αλλά αν αυξηθεί η ζήτησή τους τα κόστη μπορούν να μειωθούν.
◼ Γνωρίζετε ότι:
25 δισεκατομμύρια ποτηράκια από polystyrene πετιούνται κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική.
Ευρώπη
6.Hλεκτρικές σκούπες υψηλής ισχύος
◼ Γιατί απαγορεύτηκαν;
Οι ηλεκτρικές σκούπες είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες χωρίς να κάνουν αξιόλογη δουλειά, αντάξια της ενέργειας που καταναλώνουν.
◼ Υπάρχει εναλλακτική;
Αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές Α' ενεργειακής κλάσης.
◼ Γνωρίζετε ότι:
3 εκατομμύρια αυτοκίνητα παράγουν ισόποση εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα με τις ηλεκτρικές σκούπες υψηλής ισχύος ετησίως.
Γαλλία
7.Βατραχοπόδαρα
◼ Γιατί απαγορεύτηκαν;
Μπορεί να μη φαντάζει τραγικό, όμως οι Γάλλοι κατάφεραν με τις γαστρονομικές τους προτιμήσεις να μεταμορφώσουν τους μικρούς πράσινους πρίγκιπες των παραμυθιών, τα βατράχια, σε είδος υπό εξαφάνιση.
◼ Υπάρχει εναλλακτική;
Οι Γάλλοι καταναλωτές βατραχοπόδαρων καταδίκασαν τους εαυτούς τους στην αποκλειστική κατανάλωση εισαγόμενων ή εκτρεφόμενων σε φάρμες βατράχων που τους κοστίζουν πολύ ακριβά.
◼ Γνωρίζετε ότι:
1 δισεκατομμύριο άγριοι βάτραχοι καταναλώνονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Συντάκτης: Βάση Παναγοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: