Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Επιδότηση απασχόλησης κι όχι ανεργίας

Την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνάντησή του με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο στόχος του υπουργείου είναι διττός: «όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας... Η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε, κυρίως, την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν τη δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή».
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας κινείται «σε θετική κατεύθυνση», συμπληρώνοντας τονίζοντας ότι το πρόγραμμα προώθησης που εξήγγειλε ο υπουργός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πιλοτικά και για ένα αριθμό 10.000 ανέργων και τόνισε τα εξής:
«Οι μικρές επιχειρήσεις, εάν προσλάβουν έναν άνεργο, ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας, μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών. Οι προϋποθέσεις, για να είναι σε θέση μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα, είναι:
⇒ Να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού τρεις μήνες, πριν την έναρξη του προγράμματος.
⇒ Να διατηρήσει το άνεργο άτομο που προσέλαβε για διάστημα τριών μηνών, μετά τη λήξη της επιδότησης».
Η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την πρόταση του υπουργείου. Όπως δήλωσε, ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει: 
Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση, καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν, θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για τρεις μήνες.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: