Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πολιτική αβεβαιότητα, ύφεση και θρίλερ βλέπει για την Ελλάδα η Citigroup

Η δεύτερη αξιολόγηση θα επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, εκτιμά η Citigroup, η οποία συνεχίζει να βλέπει σημαντική και μάλιστα αυξημένη πιθανότητα για Grexit.
Τονίζει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, με το 2018 να αποτελεί χρονιά-θρίλερ για τη χώρα μας με ύφεση 7,2% και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%.
Η Citigroup, στη νέα μηνιαία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, συνεχίζει να εκτιμά ότι θα υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, ενώ δεν βλέπει λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Έτσι, προβλέπει ότι θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, τα οποία και η Morgan Stanley δεν αποκλείει.
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε στην τελευταία της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, στους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών περιλαμβάνονται ο αντίκτυπος που θα έχει η ευάλωτη ανάκαμψη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη, καθώς και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Καυτό φθινόπωρο
Αν και η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο εξέπληξε πολλούς, οι αναλυτές αναμένουν καυτό φθινόπωρο ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, της ενδεχόμενης ενεργοποίησης του κόφτη δαπανών και με ανοιχτή την ημερομηνία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με προφανείς επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η Citigroup, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα μέχρι τώρα, και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, περιλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο, διατηρώντας την ύφεση.
Αυξημένος κίνδυνος Grexit
Παράλληλα, με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι, εκτίμηση που η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί από τον προηγούμενο μήνα.
Στους πίνακες με τις εκτιμήσεις της που παραθέτει στην έκθεση, η Ελλάδα υποβαθμίζεται και πάλι στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από την S&P και στην (αντίστοιχη) κατηγορία της Moody’s, με αξιολόγηση C, μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση από 0,3% φέτος, το 2017 θα βρεθεί στο 3,2% (από 3,1% που ήταν η προηγουμένη εκτίμησή της) και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,2% (από 7,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της).
Εκτίναξη πληθωρισμού
Επίσης, αναμένει εκτίναξη του πληθωρισμού, από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε 10,3% το 2017 και στο +46,2% το 2018, προφανώς στηρίζοντας τις εκτιμήσεις στο Grexit, χωρίς να το επισημαίνει στους αντίστοιχους πίνακες.
Η Citi δεν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017 όπως έχει προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση καθώς εκτιμά ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25%, το 2017 στο 7,84% και το 2018 στο 8,14%.
Παράλληλα, αναμένει ότι  το χρέος θα βρεθεί στο 177% του ΑΕΠ φέτος, το 199% του ΑΕΠ το 2017 και το 216% του ΑΕΠ το 2018, ενώ βλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφώνεται φέτος στο 2,7% του ΑΕΠ, το 2017 στο 3% του ΑΕΠ και το 2018 στο 5,5% του ΑΕΠ. 

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: