Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

«Από το 2018 κάθε συζήτηση για το χρέος»

Στο 2018 παρέπεμψε την έναρξη της συζήτησης για το χρέος το γερμανικό υπουργείου Οικονομικών διά στόματος της εκπροσώπου του. 
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» να σχολιάσει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσει η συζήτηση μέσα στο 2016, η Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο αίτημα αυτό τον καιρό».
Όμως, με αφορμή δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου η ίδια δήλωσε ότι στο θέμα της ελάφρυσνσης του χρέους δεν έχει αλλάξει κάτι. 
Έχουμε μία συμφωνία της 24ης Μαϊου στο Eurogroup, το οποίο είναι η βάση για το τρίτο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Αυτές οι συμφωνίες ισχύουν.
Στη συνέχεια διαμήνυσε ότι «η συζήτηση για μία βραχυπρόθεσμη ή μακρυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει το νωρίτερο το 2018, όταν το σημερινό πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρωθεί με επιτυχία».
Σχοινάς: Ελληνική πρόταση η πώληση των δανείων
Αποτέλεσμα «περίπλοκων» διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών χαρακτήρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τη νομοθεσία που θεσπίστηκε στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε απαντητική επιστολή του προς δικηγόρο-εκπρόσωπο δανειοληπτών σημειώνει πως η πώληση των δανείων σε funds ήταν ελληνική πρόταση και όχι προαπαιτούμενο των θεσμών.
Όπως εξήγησε, «στην απαντητική επιστολή της, η Επιτροπή εξηγεί ότι η νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα πολύπλοκων και λεπτομερών συζητήσεων με τις ελληνικές Αρχές», προσθέτοντας ότι η εν λόγω νομοθεσία «επιτυγχάνει μία ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη θέσπιση ενός ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος».
Και κατέληξε: «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος».
Όσον αφορά δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και των ελληνικών Αρχών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: