Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΣΕΕ: Η Βελκουλέσκου παραδέχτηκε πως το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές

Το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στον έκτο όροφο της Τράπεζας της Ελλάδος η ηγεσία της ΓΣΕΕ με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της τελευταίας, διήρκησε μιάμιση ώρα κι έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που θα συντάξει το ταμείο για την ελληνική οικονομία.
Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο Γιάννη Παναγόπουλο, τον γενικό γραμματέα Νίκο Κιουτσούκη και τον επιστημονικό συνεργάτη του συνδικάτου Γιώργο Αργείδη, καθώς ο στόχος ήταν να καταδειχθεί με στοιχεία όχι μόνο ότι μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει αλλά και γιατί δεν πρέπει να ληφθούν νέα στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, της προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις και του συνδικαλιστικού νόμου.
«Αυτός ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ο πιο δημοκρατικός που είχαμε ποτέ. Οποιαδήποτε αλλαγή θα αποτελέσει ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από τη ΓΣΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ανέφερε ότι από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ δεν υπήρξαν απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κι ότι δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης. Η Ντέλια Βελκουλέσκου συμφώνησε ωστόσο για τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γ. Παναγόπουλος.
«Αναγκάστηκε και παραδέχθηκε η κ. Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές κι ότι έπληξε κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Δεν είπε όμως τι θα γίνει με τις άλλες δυνάμεις της αγοράς που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία. Παραδέχθηκε ακόμη ότι εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Περιμένουμε να δούμε εάν αυτές οι παραδοχές της εκπρόσωπου θα αποτυπωθούν στην έκθεση του Ταμείου, η οποία θα παίξει ασφαλώς πολύ μεγάλο ρόλο στη διαπραγμάτευση και τα εργασιακά ζητήματα», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος για να προσθέσει σε σχετική ερώτηση: «Εξ αντικειμένου σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και μόνο η παραδοχή ότι η πολιτική που ασκήθηκε είναι ετεροβαρής σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων δείχνει ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει πετύχει έστω κι αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν ανοικτά».
Συνάντηση ΔΝΤ και με την ΕΣΕΕ
Το θέμα της διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης των επιχειρήσεων στις πηγές ρευστότητας μέσω της αναβάθμισης του ΕΤΕΑΝ, έθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, ενώ υπογράμμισε για άλλη μία φορά το αίτημα για δημιουργία «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» και «πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών».
Η εφαρμογή των δύο προτάσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οικονομετρικά δίνουν πολύ περισσότερα εισπρακτικά ισοδύναμα, εάν εφαρμοστούν ακόμα και με περιοριστικές ρήτρες το συντομότερο.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, όπως αναφέρθηκε, η περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις πηγές ρευστότητας, καθιστά επιτακτική ανάγκη την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και εργαλείων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, προκειμένου να καταστεί ο κατεξοχήν φορέας ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με ποσά της τάξεως των 5.000-15.000 ευρώ, αναμένεται να προσδώσει την απαραίτητη ώθηση σε νέους κυρίως επιχειρηματίες, καλύπτοντας την καταγεγραμμένη έλλειψη ιδίων κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε και η δυνατότητα συνδυασμού των μικροπιστώσεων με τη χρήση εγγυοδοτικών προϊόντων και νέες πηγές χρηματοδότησης (Crowdfunding/Venture Capital).
Μετά τη συνάντηση με το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι «επιμείναμε στις προτάσεις μας, με τα δύο προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων, τα οποία εξειδικεύσαμε και βελτιώσαμε περαιτέρω, ώστε να ξεπεραστούν οι συνήθεις πρώτες αντιρρήσεις που ήδη έχουν εκφράσει οι θεσμοί. Άλλωστε, θα μας ανησυχούσε περισσότερο το γεγονός εάν οι θεσμοί έδειχναν προθυμία και ευκολία να τις αποδεχτούν χωρίς ενστάσεις και εμπόδια».
«Μετά από τρία μνημόνια και χιλιάδες προαπαιτούμενα σε βάρος των μικρομεσαίων, επιβάλλεται να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή των εξειδικευμένων και ζωτικής σημασίας προτάσεών μας, ως τα δύο μοναδικά προαπαιτούμενα του εγχώριου επιχειρείν προς τους δανειστές από το 2010 μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό, μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου, θα επιμείνουμε, θα πιέζουμε και θα ελπίζουμε...» τόνισε.
Κατά τη συνάντηση η ΕΣΕΕ έθεσε στο ΔΝΤ 12 πίνακες που απεικονίζουν τη βασική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του εμπορίου το χρονικό διάστημα 2008-2016. «Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν (περισσότερες από 250.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σωρευτικά από το 2008 κατά 27,3%, το χρέος εκτοξεύτηκε (328,3 δισ. ευρώ), το τραπεζικό σύστημα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Το πρόγραμμα δεν έλαβε υπ' όψιν ούτε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας ούτε τις ιδιομορφίες του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης και της ελληνικής κοινωνικής δομής εν γένει» παρατήρησε ο κ. Κορκίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: