Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε η Αριστερά της απόδρασης, δεν φοβόμαστε να μπούμε στη φωτιά

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και η διατύπωση του στόχου «κυβέρνηση της Αριστεράς», έδωσε στο λαϊκό κίνημα πολιτική διέξοδο και κατεύθυνση. Αυτόν τον νέο πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό επιδιώκουν να ανατρέψουν οι δυνάμεις του παλιού καθεστώτος, και καλούνται να υπερασπιστούν και να ενισχύσουν το κόμμα μας και η κυβέρνηση» τονίζει η Πολιτική Απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κορμό και ηγεσία της κυβέρνησης, έγινε στο εξαιρετικά δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός. «Η απόφαση να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση, χωρίς να δειλιάσουμε μπροστά στις δυσκολίες, συνδέεται με τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς. Δεν είμαστε η Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, αλλά η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει στη φωτιά, στον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενό του και συνεχίζει:
«Η υπεράσπιση των κοινωνικά αδύναμων από μια πρωτόγνωρης έντασης λεηλασία και καταστροφή, είναι προϋπόθεση για κάθε σχέδιο που θέλει να έχει ως ορίζοντα τον κοινωνικό μετασχηματισμό, τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, αυτές οι κοινωνικές τάξεις, είναι οι φορείς του καινούργιου - και το καινούργιο δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια» τονίζεται στην Απόφαση.
«Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε τη συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι το καλοκαίρι, προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή με την οποία οι δανειστές απειλούσαν τη χώρα μας μέσα από τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, με θύμα πρωτίστως τον κόσμο της εργασίας. Ασφαλώς, όμως, η συμφωνία, δεν είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είναι «ιδιοκτησία της Αριστεράς», όπως δημόσια ζητούν να αναγνωρίσουμε εκπρόσωποι των δανειστών, σε μια προσπάθειά τους να ξαναγράψουν την ιστορία της σκληρής διαπραγμάτευσης και του αγώνα που δώσαμε και να σβήσουν το ίχνος του δικού τους αδίστακτου εκβιασμού. Το δικό μας πρόγραμμα, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από τις συλλογικές μας αποφάσεις, είναι ανταγωνιστικό προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και επιχειρεί να τις αποδυναμώσει και να θέσει τις βάσεις υπέρβασης του ασφυκτικού νεοφιλελεύθερου πλαισίου» επισημαίνεται το κείμενο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως αναγκαία συνθήκη την προσπάθεια απεγκλωβισμού από το μνημόνιο, προσθέτοντας ότι αυτή «απαιτεί ένα ολοκληρωμένο ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος, με διεθνείς συμμαχίες με κόμματα, ριζοσπαστικά κινήματα και προοδευτικές κυβερνήσεις κυρίως του Νότου και με σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές, που να αποσαφηνίζουν απολύτως ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι διατεθειμένη να τις υπερβεί, ακόμα και αν χρειαστούν ρήξεις με την ευρωπαϊκή ελίτ, όπως για παράδειγμα ό,τι έχει σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, τον μισθό κ.ά.».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για εκβιασμό και συγκρούσεις από την πλευρά των δανειστών, που δεν έληξαν τον Ιούλιο του 2015, και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα προσεκτικά σχεδιασμένων πρωτοβουλιών, «με στόχο να κερδίζουμε διαρκώς περιθώρια κινήσεων και να τελειώσουμε το ταχύτερο δυνατόν με το καθεστώς της επιτροπείας. Αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης. Χρειάζεται να μπουν σε αυτή την αντιπαράθεση δυνάμεις της κοινωνίας και ζωντανά κινήματα».
Στην Πολιτική Απόφαση σημειώνεται επίσης, ότι πρέπει να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο του το εύρος:
«Η δική μας έννοια της ανάπτυξης, δεν προτάσσει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά τη βιώσιμη αξιοποίηση των πόρων με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε κάθε τόπο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Απόφαση. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά, και πολύ ορθά απαιτεί από την άλλη πλευρά να υλοποιήσει και τις δικές της δεσμεύσεις. Σήμερα, η εφαρμογή της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, αποτελεί προτεραιότητα για την οποία χρειάζονται συμμαχίες και συνεννοήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το άμεσο μέλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητες την ανάκτηση δικαιωμάτων, με πρώτο εκείνο της ισχύος της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, και ακολουθεί ο εκδημοκρατισμός του κράτους και η αλλαγή της δημόσιας διοίκησης, η συνέχιση των δημοκρατικών τομών, ο εκδημοκρατισμός της δημόσιας τάξης και η αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Στη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιδίωξή μας είναι να διαφυλάξουμε και να κατοχυρώσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα βασικών αγαθών, όπως είναι η υγεία και η παιδεία, η ενέργεια και το νερό. Η σαφής συνταγματική κατοχύρωση, θα είναι επιστέγασμα των λαϊκών αγώνων για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, αλλά και των προσπαθειών της κυβέρνησης να αποτρέψει την ιδιωτικοποίησή τους» επισημαίνεται στην Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου. «Αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας εκδημοκρατισμού, είναι η διαρκής διεύρυνση των δικαιωμάτων, ώστε όλοι οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και πολίτες με ειδικές ανάγκες, να είναι και να αισθάνονται ισότιμοι και ισότιμες με ίσες ευκαιρίες. Για την επιβολή της ισοτιμίας χρειάζονται και μέτρα θετικής διάκρισης» προστίθεται στην Απόφαση.
Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρει την στάση αλληλεγγύης της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και προσθέτει πως «παράλληλα με την πίεση προς τους ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χρειάζεται να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ενός πολιτικά και κοινωνικά ευρύτατου ευρωπαϊκού κινήματος αλληλεγγύης και υπεράσπισης των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αμφισβητούνται σήμερα από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα τέτοιο κίνημα θα δρα παράλληλα και σε συνεργασία με το κίνημα για τον τερματισμό των πολέμων και την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή. Η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει και να εφαρμόσει μια συνεκτική πολιτική για την προστασία των προσφύγων, αλλά και για την ένταξη των μεταναστών και μεταναστριών στην ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται ένα συνολικό πλαίσιο ρεαλιστικής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, που θα βασίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα της Συνθήκης της Γενεύης στην παροχή ασύλου».
Στην Πολιτική Απόφαση, γίνεται λόγος μεταξύ άλλων, για την πλήρη αποσαφήνιση στον λαό, του σχεδίου που ακολουθεί η κυβέρνηση «για την παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας μας, πώς το υλοποιούμε, τι δυσκολίες συναντούμε, πού αναγκαζόμαστε να υποχωρήσουμε, τι αντίμετρα σχεδιάζουμε ή εφαρμόζουμε ήδη, να αφουγκραζόμαστε την αγωνία του στον αγώνα για την καθημερινή επιβίωση».
«Πρόκειται για ένα καθήκον που πρέπει να αναλάβουν να επιτελούν σε καθημερινή βάση, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα, και στην επιτέλεση του οποίου δεν χωρούν ολιγωρίες και στραβοπατήματα» τονίζεται στην Απόφαση.
«Για την επίτευξη των στόχων μας χρειαζόμαστε συμμάχους στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική σκηνή. Χρειαζόμαστε κοινωνικές συμμαχίες, να αποδεικνύουμε καθημερινά στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα ότι με την πολιτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του κόμματός μας εξυπηρετούνται στις παρούσες συνθήκες τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό απαιτείται, εκτός από τη διαρκή και ειλικρινή ενημέρωση του λαού, να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των μεσαίων στρωμάτων, όπως διορθωτικά μέτρα για το ΕΚΑΣ, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για το ασφαλιστικό με έμφαση στους νέους επιστήμονες. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε πολιτικές συμμαχίες, που σημαίνει, αφενός να περιορίσουμε την επιρροή του αντιπάλου στον πολιτικό χώρο μεταξύ δεξιάς και αριστεράς και αφετέρου να επιδιώκουμε συγκλίσεις και συμμαχίες, τόσο στον χώρο της Αριστεράς όσο και με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτή την επιδίωξη, δεν παραβλέπουμε ότι στην Ελλάδα σήμερα, οι πολιτικές εκφράσεις της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου έχουν εγκλωβιστεί σε πολιτική σύγκρουσης με την Αριστερά, και υπηρετούν κατά κανόνα, νεοφιλελεύθερες επιλογές. Η επιτυχία αυτού του στόχου εξαρτάται πρωτίστως από τη δική μας ικανότητα να διευρύνουμε την ιδεολογική και πολιτική μας επιρροή και το κοινωνικό μας ακροατήριο. Ο στόχος μας για πολιτικές συμμαχίες, δεν μπορεί να υπηρετηθεί με δική μας μετατόπιση, αλλά με την εφαρμογή του προγράμματος και της πολιτικής μας και με την κουλτούρα της γενναιοδωρίας που χρειάζεται να αναπτύξουμε περισσότερο» σημειώνεται στην Απόφαση.
Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις πρωτοβουλίες «για τη συσπείρωση των ευρωπαϊκών κρατών του Νότου, αλλά και για τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πράσινων», επισημαίνοντας ότι «είναι κεντρικές παρεμβάσεις που αρμόζουν στο μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και μπορούν να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης», ενώ «πρόκειται για μια εξέλιξη που ευνοεί τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και την αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Στην Ευρώπη, παρά τις ρωγμές που παρουσιάζονται, παραμένει κυρίαρχη η ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων. Βασικός στόχος μας παραμένει να δημιουργηθεί ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να δραστηριοποιηθεί περισσότερο και με πρωτοβουλία του κόμματός μας, σχεδιάζοντας δραστηριότητες και παρεμβάσεις σε κινηματικό και πολιτικό επίπεδο. Χρειάζεται να αξιοποιούμε τις διαφοροποιήσεις στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία που κλυδωνίζεται από αντιθέσεις και στρατηγικά αδιέξοδα. Οι συμμαχίες μας λοιπόν, σε πολιτικό επίπεδο αφορούν σε δυνάμεις των Πρασίνων, αλλά και της Σοσιαλδημοκρατίας που απομακρύνονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική» αναφέρει η Πολιτική Απόφαση, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «συμμετέχει, ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη στη συγκρότηση ενός μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου, που θα θέσει με ένταση το θέμα της οικονομικής σύγκλισης και των περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη, αλλά και στη συγκρότηση ενός παράλληλου μετώπου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο σύνολο της Ηπείρου μας.
Στόχοι αυτού του μετώπου θα είναι:
  • Η ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας
  • Η αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς
  • Η αποφυγή των εθνικών αναδιπλώσεων
  • Η αποφυγή της μετατροπής της Ευρώπης σε Ένωση-Φρούριο
  • Η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με όρους αλληλεγγύης και φιλοξενίας
  • Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που έχει μετατραπεί σε πραγματική πυριτιδαποθήκη από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και την έξαρση της φονταμεταλιστικής τρομοκρατίας.»
Ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η απόρριψη των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου και επενδύσεων TTIP και CETA από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά και η αποτροπή της «προσωρινής» ισχύος της CETA, είναι σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Τέλος, η Πολιτική Απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και βελτίωσης της λειτουργίας του κόμματος, καθώς και της αποφασιστικής στήριξης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: