Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Η Αντίσταση στο φασισμό είναι πάντα επίκαιρη!

Το σύγχρονο ελληνικό κράτος οργάνωσε και φέτος με μεγαλοπρέπεια τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, προβάλλοντας την έναρξη του πολέμου με τη φασιστική Ιταλία και κρύβοντας επιμελώς το φασιστικό χαρακτήρα της δικτατορίας του Μεταξά.
Η επιλογή να γιορτάζεται η έναρξη του πολέμου αντί για την Απελευθέρωση δεν είναι τυχαία: η Απελευθέρωση ήταν έργο της Αντίστασης την οποία ματοκύλισε το μεταπολεμικό κράτος αγκαλιά με τους συνεργάτες του φασισμού. Το ΕΑΜ ήταν η βασική οργάνωση αυτού του κινήματος, που έδωσε με επιτυχία και θυσίες τη μάχη ενάντια στους Γερμανούς και τις δοσιλογικές συμμορίες των Ταγμάτων Ασφαλείας που είχαν καταντήσει ο φόβος και ο τρόμος του πληθυσμού. Η Θεσσαλονίκη μάλιστα είναι μια πόλη που απελευθερώθηκε άμεσα από τον ΕΛΑΣ, με πρωταγωνιστές τις εργάτριες και τους εργάτες, τη νεολαία της πόλης. Όπως περιέγραφε ο Γιώργος Ιωάννου, «Από την οδό της Αγίας Σοφίας κατέβαιναν, σαρώνοντας τις γειτονιές, τα παιδιά του Κουλέ Καφέ, του Αγίου Παύλου, της Ακρόπολης, της Κασσάνδρου. Το Τσινάρι, Εσκί-Ντελίκ, Προφήτης Ηλίας, Διοικητήριο κατέβαιναν τη Βενιζέλου. Από το Βαρδάρι πάλι ερχόταν, ξιπόλητη, ρακένδυτη, πειναλέα, σπαρταρώντας από ενθουσιασμό, η Ραμόνα, η Επτάλοφος, ο παλιός Σταθμός, η Νεάπολη, η Σταυρούπολη, ενώ αντίθετα, από ανατολικά κατάφταναν μέσα σε σκόνη και αλαλαγμό, με τρομπέτες, παντιέρες, λάβαρα και χωνιά η Τούμπα, η Αγία Φωτεινή, η Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία, ακόμα και η τόσο μακρινή Καλαμαριά». Η ένοπλη συντριβή αυτού του κινήματος στα Δεκεμβριανά και στον εμφύλιο σήμαινε την ενσωμάτωση των φασιστικών θυλάκων μέσα στους κρατικούς μηχανισμούς.
Στην τωρινή συγκυρία, η αντιφασιστική κινητοποίηση έχει ξεχωριστή σημασία. Με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου να υλοποιεί τα μνημόνια, η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε συνεχή πτώση και η ΝΔ προσπαθεί να τραβήξει τη λαϊκή αγανάκτηση προς τα δεξιά έχοντας στους κόλπους της όλες τις ακροδεξιές γέφυρες τύπου Βορίδη και Γεωργιάδη. Δεν ξεχνάμε τους Μπαλτάκους, ούτε ότι χρειάστηκε μια μαζική αντιφασιστική έκρηξη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να ανοίξουν ρωγμές στην προκλητική ασυλία των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζουμε την ενωτική πάλη για την απομόνωση και καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που τρέφει και προστατεύει τους νοσταλγούς του Μεταξά και του Χίτλερ.
Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης να διαδηλώσουμε μαζί αντιφασιστικά στην επέτειο της Απελευθέρωσης την Κυριακή 30 Οκτώβρη στις 11πμ στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: