Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ο Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Η απόλυτη ανατροπή ήρθε στις ΗΠΑ και στον πλανήτη. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη σήμερα ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Από τον Ιανουάριο θα εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο και το Οβάλ γραφείο, μια εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχίες και προκαλεί αντιδράσεις διεθνώς. 
Κόντρα στα προγνωστικά που έδιναν στην Κλίντον ακόμη και 90% πιθανότητες να κερδίσει, ο Ντόναλντ Τραμπ «πήρε» τις μεγάλες πολιτείες - κλειδιά, κέρδισε ακόμη στο προπύργιο του Μπιλ Κλίντον, την πολιτεία του Αρκάνσας και πήρε τη νίκη στις πιο αμφιλεγόμενες εκλογές της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ. 
Ο Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος των ΗΠΑ, που έκανε μπροστά στους οπαδούς του, οι οποίοι πανηγύριζαν έξαλλα, τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα οι Αμερικανοί να ενωθούν ως ένας λαός. Είπε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ενώ απευθυνόμενος σε όσους δεν τον ψήφισαν ζήτησε τη βοήθειά τους για να ενώσουν τη χώρα.
Τα αποτελέσματα
Ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος εξασφαλίζοντας 279 εκλέκτορες, με 270 το απαραίτητο όριο για την ανάληψη της προεδρίας στις 20 Ιανουαρίου. Η Δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε από την πλευρά της 218 εκλέκτορες.
Νίκη κατά κράτος, πραγματικά για τους ρεπουμπλικάνους καθώς πλέον έχουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αλλά και της Γερουσίας. 
Έχοντας τον έλεγχο του Κογκρέσου (δηλαδή και των δυο σωμάτων) και παράλληλα του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να ξηλώσουν τις μεταρρυθμίσεις Ομπάμα εφόσον το επιθυμούν. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: