Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Συνάντηση της Θεοδώρας Τζάκρη με αγρότες της Ραχώνας για την πιστοποίηση του ρεβιθιού

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη είχε χθες ενημερωτική συνάντηση με αγρότες της Ραχώνας τους οποίους ενημέρωσε για την διαδικασία δημιουργίας προτύπου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO-2 από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ρεβίθι που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καλλιεργείται στην Ραχώνα με θαυμαστές επιδόσεις ως προς τις αποδόσεις και τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας.
Στην περιοχή της Ραχώνας καλλιεργήθηκαν φέτος περί τα 350 στρέμματα ρεβιθιού που πωλήθηκαν στην αγορά σε ικανοποιητικές τιμές ανά κιλό, καλές στρεμματικές αποδόσεις και ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω του μικροκλίματος που επικρατεί στην περιοχή και των ειδικών εδαφολογικών συνθηκών, γεγονός που ώθησε μια ομάδα νέων καλλιεργητών να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την πιστοποίηση του προϊόντος ώστε να προκύψει προστιθέμενη αξία από την καλλιέργεια για τους παραγωγούς που να συμπληρώσει το εισόδημά τους.
Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους παραγωγούς ότι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Πρώην Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.- AGROCERT) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του πιστοποιεί τη συμμόρφωση αγροτικών προϊόντων, των διαδικασιών παραγωγής τους ή συστημάτων ελέγχου τους προς προαιρετικά κλαδικά, εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές.
Στην κατεύθυνση εξειδίκευσης των απαιτήσεων του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε κύριες κατηγορίες καλλιεργειών, ο Οργανισμός έχει εκπονήσει ειδικά πρότυπα ανά καλλιέργεια (AGRO 2-2/1 για τη ροδακινιά, AGRO 2-2/2 για το βαμβάκι, AGRO 2-2/3 για την ελιά) και βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης και άλλων τέτοιων προτύπων για άλλες καλλιέργειες. (το ίδιο ισχύει στην περίπτωση των ρεβιθιού), οι ενδιαφερόμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να εφαρμόζουν τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2 που ισχύουν για όλη τη φυτική παραγωγή.
Ειδικότερα ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εκπονεί εθνικές προδιαγραφές - πρότυπα στον τομέα των αγροτικών προϊόντων βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από παραγωγικούς και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς και της εθνικής στρατηγικής για την προαγωγή και τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτούνται Ομάδες Εργασίας με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων/αρχών. Οι Ομάδες Εργασίας συντάσσουν σχέδια των προδιαγραφών αυτών, τα οποία στη συνέχεια τίθενται σε δημόσια κρίση (2 μηνών) προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλλει σχετικές παρατηρήσεις.
Μετά την τελική έγκρισή τους οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα πρέπει να πιστοποιηθούν από κάποιον από τους Ιδιωτικούς Φορείς Πιστοποίησης (οι οποίοι και θα πρέπει να διαπιστευθούν από το ΕΣΥΔ) τους οποίους επιβλέπει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μετά την ενημέρωση από την κ. Τζάκρη αποφασίστηκε να εκπονηθούν με την συνδρομή της τα εξής βήματα για την πιστοποίηση της καλλιέργειας του ρεβιθιού:
1)να εκδηλωθεί εγγράφως το ενδιαφέρον από τους παραγωγούς ρεβιθιού της Ραχώνας προς τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να εκπονηθεί εξειδικευμένο πρωτόκολλο για την καλλιέργεια του ρεβιθιού, ώστε στην συνέχεια
2)αφού εκδηλωθεί το ενδιαφέρον να μπορέσει να καταρτιστεί Ομάδα Εργασίας και να βγει από τον Οργανισμό εξειδικευμένο πρωτόκολλο AGRO – 2 για τα ρεβίθια, το οποίο σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, θα πρέπει να παραμείνει στην διαβούλευση για δύο μήνες, ώστε αφού εξετασθούν και οι ενστάσεις που ενδεχομένως θα υποβληθούν
3)να εκδοθεί εξειδικευμένο πρωτόκολλο (πρότυπο) για τα ρεβίθια, και να μπορέσουν στο τελικό στάδιο να αποταθούν σε έναν από τους διαπιστευμένους από το ΕΣΥΔ Ιδιωτικούς Φορείς Πιστοποίησης, τους οποίους επιβλέπει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: