Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Εξωφρενικές αμοιβές για επιδόσεις... τρίχας

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλούν εδώ και χρόνια τα καλοπληρωμένα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων της Βρετανίας, ενδεχομένως και άλλων χωρών.
Μελέτη της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, που δημοσιεύτηκε στους χθεσινούς Financial Times, διαπιστώνει ότι οι τεράστιες αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων επιχειρήσεων ελάχιστη σχέση έχουν με την οικονομική επίδοση των επενδυόμενων κεφαλαίων, η οποία -για την ακρίβεια- είναι «αμελητέα».
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, ενώ τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων είδαν στην τελευταία δεκαετία τις αποδοχές τους να αυξάνονται περισσότερο από 80%, οι επιδόσεις των επιχειρήσεων που διηύθυναν στην ίδια χρονική περίοδο ήταν μικρότερες του… 1%.
Η έρευνα εξέτασε, για μια χρονική περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών, τις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων και τις επιδόσεις των 350 μεγαλύτερων -εισηγμένων στο χρηματιστήριο- εταιρειών της Βρετανίας.
Διαπίστωσε ότι μεταξύ 2003 και 2014 οι αμοιβές των διευθυντών αυξήθηκαν κατά 82%. Το μέσο πακέτο αμοιβών ενός εκ των 350 κορυφαίων διευθυνόντων συμβούλων της Βρετανίας εκτοξεύτηκε συγκεκριμένα από το 1 εκατ. λίρες το 2003 στα 1,9 εκατ. λίρες το 2014.
Πιο καλοπληρωμένοι -με μέσο όρο 2,9 εκατ. στερλίνες- ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του τομέα της Υγείας, ενώ οι ομόλογοί τους του χρηματοπιστωτικού τομέα κέρδιζαν αντίστοιχα περί τα 1,7 εκατ. λίρες.
Η εκτόξευση των αμοιβών τους ήταν αποτέλεσμα του συστήματος με το οποίο πληρώνονται, δηλαδή των επιδόσεων.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ωστόσο ότι τα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση των επιδόσεων -όπως η συνολική απόδοση του μετόχου ή η αύξηση των κερδών ανά μετοχή- είναι απλοϊκά, κοντόφθαλμα και λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα των μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Αντίθετα, χρησιμοποιώντας ένα μέτρο πολύ πιο ακριβές και αντικειμενικό- τη μέση οικονομική απόδοση του επενδυόμενου κεφαλαίου- η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή ήταν στην ίδια χρονική περίοδο μεγέθους μικρότερου του 1%.
Η διαπίστωση αυτή αποκαθηλώνει επί της ουσίας τα «golden boys και girls», τους γνωστούς «τεχνοκράτες» που διοικούν σήμερα τις μεγάλες επιχειρήσεις του πλανήτη, αμείβονται με εξωφρενικά ποσά και που με τις αποφάσεις τους μπορούν να γονατίσουν λαούς και χώρες.
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τελειώσει τα ίδια πανεπιστήμια Βρετανίας ή των ΗΠΑ. Μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν τις ίδιες συνήθειες, έχουν περάσει και αναρριχηθεί στις ίδιες θέσεις γνωστών διεθνικών επιχειρήσεων πριν γίνουν αφεντικά μιας κορυφαίας εταιρείας.
Κι όμως αυτή η κάστα δεν παράγει στο ελάχιστο αυτά για τα οποία αμείβεται τόσο πλουσιοπάροχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: