Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντηση εφ όλης της ύλης της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και την Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθ. Αηδονά

Με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αθηνά Αηδονά συναντήθηκε την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η χρηματοδότηση της κατασκευής σημαντικών έργων υποδομής στην Π. Ε. Πέλλας τα οποία εμφανίζουν υψηλή μελετητική ωριμότητα, ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως του φράγματος του Αλμωπαίου, των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, του Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου Πέλλας, της Ανάδειξης του Ανακτόρου της Πέλλας κ.α.
Φράγμα Αλμωπαίου
Το φράγμα του Αλμωπαίου αφορά έργο δυναμικότητας μέχρι 30 εκατομμύριων κυβικών μέτρων νερού και προϋπολογισμού περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με την κατασκευή του οποίου θα αντιμετωπιστούν οι αρδευτικές ανάγκες, αλλά και θα λυθούν περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.
Η μελέτη του έργου προκηρύχτηκε στις 13-9-2011 και το αντικείμενο της προς εκπόνηση σύμβασης με τον ανάδοχο που επιλέχθηκε περιλαμβάνει την εκπόνηση των εξής μελετών:
 Μελέτη Υδραυλικών Έργων
 Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
 Τοπογραφική μελέτη
 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
 Γεωτεχνική μελέτη
 Γεωλογική μελέτη
 Γεωργική μελέτη
 Συνοπτική μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας
 Μελέτη ΣΑΥ–ΦΑΥ
Από τις οποίες έχει ληφθεί έγκριση για τις εξής μελέτες:
 Μελέτη Διαχείρισης υδατικών πόρων, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 22/79/2-1-2015 Απόφαση του ΥΠΠΑΤ.
 Γεωργική μελέτη και οι υποστηρικτικές μελέτες α) Τοπογραφική μελέτη (πλην Κτηματολογίου), β) Γεωλογική μελέτη, γ) Γεωλογική μελέτη Α’ Φάσης και δ) Γεωτεχνική μελέτη και έρευνα Α’ Φάσης, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 4821/162676/22-12-2014 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ.
 Προμελέτη Υδραυλικών και Προμελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων και της έκθεσης γενικής διάταξης αρδευτικών έργων, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 4855/1634/08/23-12-2014 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ.
Ειδικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) έχει ληφθεί θετική έγκριση από:
 Την Δ/νση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών, Τμήμα Μελετών Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΑΑΤ με αρ. πρωτ. απόφασης 22/79/2-1-2015.
 Την Δ/νση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας με αρ. πρωτ. απόφασης 859/07-13 04/09/15.
 Την Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αρ. πρωτ. 115/3-12-2015.
 Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την υπ’ αριθ. 29/2-8-2016 Συνεδρία του.
 Την Δ/νση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γεν. Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. απόφασης 284529/170760/11556/3487/2-9-2016).
Επίσης έχει εκδοθεί Πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής κατάληψης του έργου του Δήμου Αλμωπίας από το Δασαρχείο Αριδαίας (αρ. αποφ. 5235/26-4-2016).
Τέλος, έχουν διατυπωθεί απόψεις επί του προσχεδίου Περιβαλλοντικών Όρων, το οποίο και έχει αποσταλεί στην Δ/νση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό.
Για το σύνολο του έργου ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει:
Έργα φράγματος 32 εκ.
Εσωτερικά δίκτυα 63 εκ.
Έργα μεταφοράς 22,5 εκ.
Η/Μ 1 εκ.
Σύνολο 108,5 εκ. πλέον ΦΠΑ και ΕΟ
Ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης το έργο το έργο είναι ώριμο για πρόταση προς ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Σε προηγούμενες επανειλημμένες συσκέψεις της κ. Τζάκρη με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (τελευταία στις 10-11-2016) και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (τελευταία στις 25-11-2016) προτάθηκε το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑ&Τ και να υλοποιηθεί με την επίβλεψη και συνδρομή των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, μετά από σχετική πρόταση που θα απευθύνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πρόσκληση ένταξης που άνοιξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένταξη του έργου στο σχεδιασμό του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Η πρόταση βρήκε σύμφωνο τον κ. Τζιτζικώστα και την κ. Αηδονά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα υποβάλει το προσεχές χρονικό διάστημα σχετική πρόταση στην πρόσκληση που άνοιξε η ΕΥΔ-ΠΑΑ του ΥΠΑΑΤ για ένταξη του έργου στο ΠΑΑ.
Παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας
Με την κατασκευή των παρακάμψεων των Γιαννιτσών και της Χαλκηδόνας θα βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην ΕΟ 2 Θεσσαλονίκης - Έδεσσας που συνδέει την ευρύτερη περιοχή του Ν. Πέλλας με την Θεσσαλονίκη και θα διευκολυνθεί σημαντικά η διακίνηση των ανθρώπων και αγαθών από τις παραγωγικές περιοχές του Νομού.
Στην Παράκαμψη των Γιαννιτσών, το μήκος του νέου οδικού τμήματος είναι 9,033 χλμ, με διατομή δύο (2) λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και εκατέρωθεν ΛΕΑ, καθώς και ενδιάμεση διαχωριστική νησίδα, συνολικού πλάτους 21,10 μέτρων. Επίσης θα κατασκευασθούν δυο ανισόπεδοι κυκλοφοριακοί κόμβοι (Παραλίμνης και Γιαννιτσών).
Στην Παράκαμψη της Χαλκηδόνας, το μήκος του νέου οδικού τμήματος είναι 6,34 χλμ, με διατομή δύο (2) λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και εκατέρωθεν ΛΕΑ, καθώς και ενδιάμεση διαχωριστική νησίδα, συνολικού πλάτους 21,10 μέτρων. Επίσης θα κατασκευασθούν δυο ανισόπεδοι κυκλοφοριακοί κόμβοι (Ελεούσας και Χαλκηδόνας).
Ακόμη στα δυο αυτά τμήματα θα κατασκευασθούν έργα αποχέτευσης - αποστράγγισης, αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, ηλεκτροφωτισμός κόμβων και έργα φύτευσης και αποκατάστασης του τοπίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 225 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει μελετητική ωριμότητα και είναι δυνατή η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα κατασκευής.
Το θέμα της χρηματοδότησης της κατασκευής των παρακάμψεων έχει τεθεί ήδη και στον πρωθυπουργό και το αρμόδιο υπουργείο μελετά τρόπους για την ένταξή τους σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί από κοινού συνάντηση Τζάκρη - Τζιτζικώστα - Σπίρτζη για να τεθούν επί τάπητος όλες οι εφικτές λύσεις.
Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η κ. Τζάκρη παρουσίασε στους κκ. Τζιτζικώστα και Αηδονά την πρόοδο στις διαδικασίες αδειοδότησης του Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου Πέλλας, το οποίο θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη περιοχή 2.000 στρεμμάτων της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή της Σκύδρας, στοχεύει στη στήριξη της υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς αγροτικής μεταποιητικής επιχειρηματικότητας της ευρύτερης περιοχής που πληροί όρους μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας, με τη δημιουργία σύγχρονων τεχνικών, διοικητικών και επιχειρηματικών συνθηκών.
Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συμμετοχών.
Οι υποδομές του Πάρκου θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις, με την πρώτη φάση να μπορεί να φιλοξενήσει 80 με 100 επιχειρήσεις σε ένα τεχνικά και επιχειρηματικά άρτιο περιβάλλον, ενώ στη δεύτερη φάση οι προς εγκατάσταση επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεπεράσουν τις 200.
Τα έργα περιλαμβάνουν πολεοδόμηση της περιοχής, κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, δικτύου ομβρίων υδάτων και μονάδα καθαρισμού αποβλήτων, έργα σύνδεσης με την μέση τάση ηλεκτρικού δικτύου, δίκτυο οπτικών ινών, καθώς και σιδηροδρομική σύνδεση με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή.
Εξετάζεται επίσης η σκοπιμότητα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης μέσω σταθμού εγκατάστασης CNG.
Όταν ολοκληρωθεί, το Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν σε αυτό.
Οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν και θα αναπτύσσουν την δραστηριότητά τους στο Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας θα μπορούν να απολαμβάνουν:
1. Δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών με τις υπόλοιπες εταιρείες του Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου Πέλλας αλλά και με τις άλλες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν σε Βιομηχανικές Περιοχές ανά την Ελλάδα.
2. Παροχή υπηρεσιών marketing και exporting management.
3. Διαρκή εκπαίδευση σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς.
4. Συμβουλευτικές υπηρεσίες.
5. Τεχνικές υπηρεσίες προστασίας περιβάλλοντος, καθώς και ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου που έχει δημιουργήσει (Ελληνικό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης), θα δομήσει και ακολούθως θα συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό επενδυτικό σχήμα είκοσι (20) καινοτόμων projects στον τομέα της αγροτικής μεταποίησης που θα εγκατασταθούν στο Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας.
Το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της αδειοδότησης και αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ. Η κ. Τζάκρη ζήτησε από τον κ. Τζιτζικώστα την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης του πάρκου το συντομότερο δυνατόν.
Ανάδειξη του Ανακτόρου της Πέλλας
Στη συνάντηση εξετάστηκε και το έργο της ανάδειξης του Ανακτόρου της Πέλλας και τονίστηκε ότι είναι ώριμο μελετητικά προς ένταξη, καθώς η προμελέτη έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι συμμερίζεται τις απόψεις για τη σπουδαιότητα της ανάδειξης του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας και ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι θα συμπεριληφθεί ως προτεραιότητα στον προγραμματισμό της ΠΚΜ η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: